Leer beter te luisteren: bouw met deze 5 tips liefdevolle relaties op

strongbodynl, luisteren

Wat is het internet toch een mooi fenomeen. Dankzij Youtube kan ik inspirerende vlogs van mensen aan de andere kant van de wereld volgen. Ik word geraakt door vreemde mensen die online hun levenslessen en ambities delen met ons. Ik heb zelfs 900+ ‘vrienden’ op Facebook en op dagelijkse basis kan ik het leven van familie uit Suriname volgen. Maar hoe zit het met de offline relaties?  Ik geloof dat we niet meer vrienden nodig hebben dan onze innercircle: de mensen die het dichtst bij ons staan. De kinderen, broers en zussen, partner, beste vrienden en like minded collega’s. Deze persoonlijke relaties zijn essentieel voor een gelukkig leven.

Maar hoe goed ken jij de mensen uit je innercircle eigenlijk? Ken jij de angsten van je partner of kinderen? Durven jouw beste vrienden hun kwetsbaarheid te tonen aan jou? Durft jouw familie jou soms keihard de waarheid te vertellen of andersom? Denk jij dat jij je vrienden zo goed kent dat je kan herkennen wanneer ze support nodig hebben zonder het te vragen?

Of heb je alleen stap maatjes? Mensen waar je alleen leuke dingen mee kan doen en je rotgevoelens moeilijk mee kan delen? Ben jij überhaupt wel de geschikte persoon waar zij naar toe zouden gaan in een tijd van shit? Of loop je liever weg van andermans problemen?

Helaas komt het vaak voor dat mensen zichzelf niet durven te zijn en zich anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn of voelen. Ze durven hun geheimen en kwetsbaarheden niet aan de wereld of maatschappij te tonen. Ware gevoelens worden verbloemd, genegeerd of zelfs erover gelogen. Het is veiliger om op de oppervlakte te blijven. Hello shallow!

Maar wat als je toch diepere relaties met de mensen om je heen wilt hebben en je behoefte hebt aan een bewust leven vol voldoening? Een leven waarin jij veel waarde hecht aan oprechte en pure relaties met je partner, vrienden, familie en kinderen? Om diepe liefdevolle relaties op te bouwen met je innercircle is het cruciaal dat je beter leert te luisteren. Het kan namelijk miscommunicatie voorkomen, frustraties verminderen en je kan elkaar echt leren kennen. Je voelt je gewoon goed wanneer iemand oprecht aandacht aan je besteed!

Leer beter te luisteren en breng zo je relaties naar een dieper level. Hoe doe je dat?

  1. Empathisch luisteren

Luisteren doe je niet alleen met je oren, maar ook met je ogen en je hart. Om iemand goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om jezelf te plaatsen in haar of zijn schoenen en te begrijpen hoe iemand zich voelt. Dit betekent niet dat je met iemand eens hoeft te zijn. Helaas luisteren veel mensen niet om te kunnen begrijpen, maar om een reactie vanuit hun perspectief te willen geven. Zorg er dus voor dat je niet teveel bezig bent met wat jij wilt zeggen, want dat kan de flow onderbreken en teveel afleiden. Focus je liever op de woorden en de intentie van de spreker. Als je eenmaal de woorden en het gevoel heb verwerkt, kan je een oprechte en waardevolle reactie geven.

  2. Maak oogcontact

Dit is trouwens niet hetzelfde als staren! Geef de spreker het gevoel dat je echt luistert door ze aan te kijken en te laten zien dat je niet afgeleid wordt door andere prikkels om jullie heen. In een goed gesprek lijkt het net alsof je in een soort bubbel zit en de rest van de wereld niet bestaat!

  3. Wees nieuwsgierig

Als je oprecht nieuwsgierig bent, stel je zonder vooroordeel de juiste vragen. Een goede manier om je nieuwsgierigheid te trainen is door open vragen te stellen zoals “Kan je me vertellen hoe jij je daarbij voelde?” of “Kan je me meer vertellen zodat ik het beter begrijp?”. Op deze manier kan je iemand helpen om hun gevoelens beter te communiceren.

4. Kijk naar de lichaamstaal

Veel mensen communiceren met hun lichaam en wees ervan bewust hoe ze bewegen. Iemand kan tenslotte negatieve of boze gevoelens hebben zonder het uit te spreken. Kijken naar lichaamstaal kan je helpen de informatie in zijn gehele context te begrijpen of helpen om te begrijpen wat iemand je probeert duidelijk te maken. Maar wees ook bewust van jouw eigen lichaamstaal. Knik om te laten zien dat je begrijpt wat er wordt gezegd. Glimlach om iemand op zijn gemak te stellen. Leun een beetje naar voren om te laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

  5. Alleen luisteren is soms voldoende

Soms is empathie het enige wat iemand wilt. Geen oordeel, geen onderbrekingen en geen oplossingen. Wees in het moment en luister naar de ander die behoefte heeft om te ventileren. Op deze manier laat je zien dat je er voor iemand bent op een emotionele niveau waar er geen aannames zijn. Aannames en oordelen zorgen er namelijk voor dat we belangrijke boodschappen missen. Jouw luisterende oor en aanwezigheid is genoeg.

Om beter te kunnen luisteren kost tijd en oefening. Probeer één of meerdere tips tijdens gesprekken uit en wees ervan bewust of het lukt. Beetje bij beetje zal je merken dat jouw empathisch vermogen zal vergroten, dat mensen graag naar jou toe komen voor advies en van jou willen leren. Luister naar je vrouw, man, je ouders, je kinderen, vrienden, naar de mensen van wie je hou, maar ook naar mensen waar je weinig mee hebt. Wie weet gebeurt er een wonder. Klein of groot.

“I like to listen. I have learned a great deal from listening carefully. Most people never listen.”
Ernest Hemingway

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

 

HOE BELANGRIJK VIND JE LUISTEREN EN BEN JIJ EEN GOEDE LUISTERAAR?

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mooi geschreven. Vroeger had ik onwijs veel “stapvrienden”. Maar met de jaren hou je toch meestal maar een klein groepje over. De mensen die nu in mijn leven zijn begrijpen me en luisteren naar me. En vice versa natuurlijk 🙂

  2. Ik vind luisteren erg belangrijk. Vooral in mijn werk in de gehandicaptenzorg. Ook vind ik het belangrijk dat er naar mij geluisterd wordt. Wat een mooie tips geef je.

  3. Mooi geschreven! 🙂 Ik merk ook echt wanneer iemand oprecht geïnteresseerd is en wanneer iemand eigenlijk maar half luistert of het niet ‘opslaat’, heel vervelend is dat!

  4. Luisteren is vaal belangrijk merk ik, alleen dat iemand al aan je kan vertellen waar diegene mee zit. dat het er ff uit kan zeg maar lucht al op. fijn als je dat voor iemand kan doen en ook andersom