Plantbased Tuesday: Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Dit spruitjes met zoete aardappel en pecannoten gerecht was in mijn jeugd heel vreemd, want als Javaans Surinaams kind kookte mijn mama het nooit. Spruitjes? Nee dat kende ze niet. Wij aten toentertijd alleen Surinaamse groenten en mijn moeder deed weleens een poging een stamppot te maken met zuurkool maar dan wel met een Surinaamse twist. Boerenkool? Dat leerde ik pas kennen toen ik wat ouder werd toen ik merkte dat ik aardappelpuree wel lekker vond. De echte Nederlandse winter groenten waren tot dan mij totaal vreemd!

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Ugh spruitjes!

Ugh spruitjes!’ was altijd het antwoord als er werd gevraagd wat mijn (Nederlandse) vrienden enorm vies vonden. Duidelijk. Dus hell no dat ik het ooit zou proberen! Totdat ik na mijn verhuizing naar Engeland in aanraking kwam met de traditionele English Christmas dinner: kalkoen, aardappelen, pastinaak EN spruiten. ‘Not bad. Not bad at all”, dacht ik nadat ik een hapje van de spruitjes had genomen. Mijn afkeer was ongegrond! Sindsdien staat er elke winter wel een paar keer spruitjes op tafel!

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Super gezond

Wist je trouwens dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Het bevat bijna drie keer zoveel meer vitamine C dan sinaasappels. Maar ook vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E en diverse mineralen in grote hoeveelheden zoals calcium, kalium, fosfor, mangaan, ijzer en magnesium. Het is bijna een wondergroente die ook nog proteine en vezels bevat. Dus zeker de moeite waard om de je immuunsysteem een boost te geven zoals dit geroosterde champignons en groente gerecht.

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

Benodigheden:

 • 500 gr spruitjes (stam afsnijden en halveren)
 • 500 gr zoete aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
 • 150 gr pecannoten

Saus:

 • 2 el olie
 • 4 knoflook (geperst)
 • 2-4 el maple syrup
 • 1 el soya saus
 • 1 tl kaneel
 • snufje zout

Bereiding:

 1. Snij de spruitjesstam af en halveer de spruitjes.
 2. Schil de zoete aardappels en snij ze in blokjes.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 4. Mix in een aparte kom de saus samen.
 5. Meng de saus door de spruitjes, zoete aardappelen en pecannoten.
 6. Voeg wat extra zout toe.
 7. Rooster de spruitjes, zoete aardappelen en pecannoten voor 20-25 minuten.

Eet smakelijk!

Ben je een spruitjes hater of lover?

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ziet er lekker uit! Ik ben zelf niet zo van de noten door eten, maar dat is persoonlijk. Zoete aardappel met spruitjes lijkt me wel erg lekker!

 2. Mmmmmm! Dat ziet er overheerlijk uit! Ben blij dat het spruitjesseizoen weer begint, want ik ben er dol op!

 3. Ohh dat ziet er wel lekker uit zeg! Al ben ik echt niet dol op spruitjes, haha.

 4. Noten dor het eten vind ik ook altijd lekker. Ik eet ook regelmatig zoete aardappel. Gisteren nog in een ovenschotel!

 5. Lekker en gezond! Zoete aardappel zit hier ook vaak in de pot of oven. Spruitjes wat minder, want daar is niet iedereen even dol op