Stop voedselverspilling: maak een weekmenu

stop voedselverspilling

Thank God voor de crisis! Want tijdens de crisis heb ik mijn mindset over bezit van spullen en mijn relaties met mensen compleet kunnen hervormen. Wij zijn zo gewend om het alleen maar goed te hebben dat we als de dood zijn voor veranderingen en vergeten dat in tijden van pijn en onzekerheid met name helderheid ontstaat. Juist daar waar we gedwongen worden om te overleven verandert onze mindset drastisch. Zo heeft mijn mindset over mijn consumptiegedrag in de crisisjaren een complete U-turn gekregen. Zoiets als boodschappen doen bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik nooit gebruik hoeven te maken van de Voedselbank, maar ik heb tijden gekend waarin ik  met slechts een tientje een gezin van vier moest voeden. Dankzij mijn ouders die dan een volle tas met boodschappen naar me toe brachten kon ik toch goede en gezonde maaltijden in elkaar toveren. Als Javaanse lekkerbek had ik gelukkig veel ervaring met koken en kon ik met weinig de lekkerste gerechten op tafel zetten.

Het was een bijzonder leerproces waarin ik leerde met het minimale het maximale eruit te halen. En heeft niet ieder nadeel een voordeel? Eén van de dingen wat uit economische noodzaak was ontstaan was het plannen van een weekmenu, zodat er geen voedsel en geld verspild hoefde te worden. Niet alleen leerde ik echt bewust boodschappen te doen, maar ik leerde zoveel meer zoals:

Vooruitplannen en gebalanceerd eten

We kunnen het permitteren impulsief te zijn aangezien wij in een land leven met overvolle winkelschappen. Iedere dag is er de mogelijkheid er om op het laatste moment te beslissen wat je gaat eten. Heb je trek in een burrito? Binnen vijftien minuten heb je een kant en klare bij Taco Mundo! Wil je het zelf maken? In de supermarkt kan je kiezen uit vrijwel zes soorten wraps en tien verschillende burrito sauzen! Maar op deze impulsieve manier verlies je juist overzicht. Voordat je het weet heb je drie dagen achter elkaar een take away maaltijd gehaald en kies je vanwege tijdgebrek voor ongezonde comfort food.

Een gepland weekmenu zorgt ervoor dat je gevarieerd, verrassend en gezond kan eten. Mentaal en praktisch kan je je voorbereiden op een eventueel nieuw gerecht en heb je meteen een overzicht of je de juiste voedingsstoffen naar binnen krijgt. Voor mij is deze informatie als plantaardige eter en sporter belangrijk en moet ik daar extra goed op letten!

Ik plan samen met mijn meiden het weekmenu op zondag en haal de boodschappen op maandag of dinsdag. Als je gewend bent in het weekend boodschappen te halen, kan je natuurlijk op vrijdag het weekmenu maken. Het duurt ongeveer ruim een uur, maar je hebt er de rest van de week geen hoofdpijn meer van!

Creatief met restjes voeding

Heerlijk om in een welvaartsland te leven, maar helaas weten wij daardoor niet wat we met restjes aanmoeten. We kennen heel vaak de geijkte combinaties en hebben weinig fantasie om een nieuw en heerlijk gerecht te creëren. Verander je mindset over verspilling dan verandert je creativiteit mee! En praise the internet, want hierdoor hebben we toegang tot zoveel informatie! Er zijn talloze mogelijkheden om tot een verrassend nieuw gerecht te komen! En alleen al dit euforisch gevoel van voldoening is het waard om aan de slag te gaan met restjes voeding!

Proactief leven geeft heel veel rust

We hebben allemaal een druk en hectisch leven en er komen talloze prikkels ons systeem binnen. Het laatste waar je aandacht aan wilt besteden is je voeding! En toch is het belangrijker dan je je beseft. Je hebt tenslotte maar één lijf! Proactiviteit zorgt er namelijk voor dat je voorbereid bent en dat jij beseft dat je verantwoordelijk bent voor je keuzes. Door het maken van een weekmenu voel je dat je controle in je leven hebt en dat je niet afhankelijk bent van omstandigheden. Dit brengt kracht, maar ook rust in je hoofd en leven.

Weinig voedselverspilling

In de hoogconjunctuur dagen kon mijn boodschappenwagen niet vol genoeg zijn. €300-400 per week aan boodschappen was geen uitzondering. We hadden een druk sociaal leven en continue mensen over de vloer. De snackkast zat altijd bomvol met snoep, chips en koekjes, die ik uiteindelijk na de houdbaarheidsdatum weggegooide. Gedreven door overconsumptie gooide ik de wagen continue vol met aanbiedingen: “voor het geval we dat nodig hebben”. Het was gewoon belachelijk!

Maar dat is nu anders! Door het plannen van het weekmenu koop ik tegenwoordig alleen wat nodig is en hoef ik weinig weg te gooien. Verspilling komt in ons gezin nu gelukkig vrij weinig voor, maar ik had een crisis nodig om te realiseren dat je heel anders met je consumptiegedrag kan omgaan.

Jouw consumptiegedrag beïnvloedt voor een groot gedeelte de voedselverspilling. Het is namelijk een groot probleem in Nederland zonder dat mensen dat beseffen. In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon.

Top  5 meest verspilde producten (exclusief dranken):
1. Melk en melkproducten
2. Brood
3. Groenten
4. Fruit
5. Sauzen, oliën en vetten
Bron: CREM afvalsorteeranalyse plus alternatieve stromen (van Westerhoven, 2013)

De voedselverspilling is zo hoog, omdat we te veel kopen, te grote hoeveelheden koken, en voedsel dat best nog gegeten kan worden al weggooien. Hier zijn nog veel te weinig mensen zich van bewust, want het grootste probleem zit in de mentaliteit en het gedrag. Ben jij überhaupt wel bewust van verspilling? Want daar begint de verandering. Het verspillen van voedsel heeft grote ecologische, economische en sociale gevolgen volgens Damnfoodwaste.

En als we het niet voor onszelf doen, dan voor de volgende generaties, maar ook uit respect voor de andere landen waar er wel veel voedsel schaarste is. Hoort bij bewust leven tenslotte niet onder andere duurzaamheid en dat we ervoor zorgen dat we niet klakkeloos met elkaar en het milieu omgaan?

Voor mij begon de reis van bewustzijn en pro actief leven vanuit economische noodzaak en ik hoop dat deze blog een start voor je kan zijn om voedselverspilling te reduceren met behulp van een weekmenu. Er zijn nog zoveel andere manieren om dat voor elkaar te krijgen en ik weet dat het geen makkelijke taak is! Vooral nu voor veel mensen het financieel weer voor de wind gaat en dus zonder problemen de koelkast en snackkast volgegooid kan worden, hoop ik dat dit zaadje van bewustzijn is geplant en blijft groeien.

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dapper van je om dit te schrijven!
  Wij hebben elke week wel eens een restjes op eten dag, maken we nog de lekkerste dingen mee.
  Wat dacht je van alles in een roerei, of alles in een wokpan? Lekker!
  Ook hier op het einde van de maand geen bomvolle koelkast meer…
  We hebben bewuster leren leven… Ja thuis bestellen is gemakkelijker,
  en de dure winkel om de hoek is handig. Maar ook beiden duurder!
  Verse fritjes uit een aardappel, is nog lekkerder!
  Liefs, Coco

 2. Goeie tip, eten hoef je echt niet weg te gooien. Wij doen gewoon wekelijks een kliekjes dag of een we maken een moks a lesie. Rijst met alles erin wat over is. Smaakt meestal heerlijk en soms valt het wel eens tegen, maar hé zo gooien we tenminste geen eten weg!

 3. Inderdaad, ik maak vaak ook een weekplanning, niet altijd, maar ik porbeer het wel… Ik ben in feite ook tegen voedselverspilling en ik denk wel dat ik mag zeggen dat hier weinig eten wordt weggesmeten. Als ik toch te veel heb dat niet op tijd opraakt of ik simpelweg iets gekocht heb dat ik dan toch niet lijk te lusten (ik ben vaak wel in om iets nieuws uit te proberen), geef ik het ook weg via een weggeefgroep op facebook.
  En af en toe schakel ik een “eet de diepvriezer en de voorraadkast leeg”-week in of zo, dat ben ik nu aan het doen. 😉

 4. Wat een goeie post! Ik ben ook echt tegen voedselverspilling. En een weekplanning kan hier zeker bij helpen!

 5. Ik maak altijd een weekplanning. Aangezien ik alleen woon, is het altijd wel moeilijk om gepast te koken, dus voo rmij een noodzaak. Ik haat het ook om om de zoveel dagen naar de winkel te moeten, dus één keer in de week alles ineens meenemen en dan ben ik gesteld

 6. Ik heb er ook een hekel aan als er te veel voedsel weggegooid word daarom ga ik ook niet graag naar all you can eat buffets want wat ik daar voorbij zie gaan en zie blijven staan is gewoon niet leuk