Vegan mac and cheese | Plantbased Tuesday

Vegan mac and cheese

Brrrrrr….het wordt koud. Het is momenteel krabben in de ochtend en laatst kreeg ik mijn autodeur niet open. De slot was helemaal dicht gevroren en ik moest via de kofferbak de auto in. Errug ghetto! Maar het lukte uiteindelijk wel om weg te rijden! Dit is ook het weer waar je niet te lang over eten wilt nadenken en je behoefte hebt aan iets makkelijks. Deze vegan mac and cheese is de perfecte plantaardige comfort food!

Door een hectisch leven crash ik eigenlijk veel te weinig op de bank. Maar als ik dat doe, is Netflix mijn beste maatje! Vooral nu waarschijnlijk de echte winterdagen zijn aangebroken. Heerlijk cocoonen op de bank en dan het liefst met een éénpansgerecht in je handen. Geen ingewikkeld gedoe met verschillende soorten bestek, maar back to basic met een lepel. Deze vegan mac and cheese eet je zo weg zonder dat je je druk hoeft te maken of je aan het morsen bent. Eigenlijk is het net popcorn wat je bij Netflix ook zonder te kijken in je mond stopt!

 

Vegan mac and cheese
Plantaardig eten

De Plantbased Tuesday gerechten bevatten geen dierlijke producten. Ondanks dat ik volledig plantaardig kook, ben ik geen veganist. Buiten de deur komt het weleens voor dat ik iets eet waar bijvoorbeeld zuivel in zit. Heel soms eet ik zelfs vis als ik daar trek in heb. Mijn doel met Plantbased Tuesday is te laten zien dat je heerlijke gerechten kan koken zonder dierlijke producten. Als ik mensen kan inspireren om een paar dagen in de week geen vlees te eten, dan heb ik wat moois bereikt! Bij plantaardig koken kom je ook ingrediënten tegen waar je nog nooit van heb gehoord. In dit gerecht wordt bijvoorbeeld edelgistvlokken gebruikt.

Edelgistvlokken

“Wat is dat???”, vraag je jezelf nu waarschijnlijk af. Nou, edelgist vlokken is een kaasvervanger voor de plantaardige eter en is super gezond. Het bevat veel B vitamines zoals B1, B2, B3 en is eiwitrijk. Dus goed voor huid en haar! Het zijn droge vlokken en heeft een lichte kaasgeur. Eigenlijk is het een droge inactieve gist die je op verschillende manieren kan gebruiken. Droog kan je het gebruiken over je pasta of salade of warm in een vegan mozzarella pizza. Edelgistvlokken is verkrijgbaar bij onder ander Holland & Barret.

Vegan mac and cheese

Vegan mac and cheese

Vegan mac and cheese

 

Benodigheden Vegan mac and cheese:

 • 100 gr rauwe cashew noten
 • 200 gr macaroni
 • 1 1/2 el extra vierge olijfolie
 • 1 kleine aardappel (in kleine stukjes gesneden)
 • 1 kleine ui (gesnipperd)
 • 2 knoflook teentjes (in kleine stukjes gesneden)
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 4-5 el edelgistvlokkensnufje cayennepoeder
 • snufje paprika poeder
 • snufje kukurma
 • 1 tl zout (of naar smaak)
 • 200 ml water (waarin de aardappelen zijn gekookt, dus niet weggooien!)
 • 1 el verse citroensap
 • 80 ml kokosmelk

Bereiding:

 1. Kook de cashewnoten in 20 minuten zacht. Spoel af voor gebruik.
 2. Kook de pasta volgens instructies, giet af en zet apart.
 3. Kook de aardappel en ui in water tot zacht (zal ongeveer 10 minuten duren).
 4. Wanneer de aardappel zacht genoeg is, haal met spatel eruit en plaats in de blender. Bewaar het water.
 5. Voeg 200 ml van het water, de cashew noten en de overige ingrediënten eraan toe.
 6. Pureer tot een zacht geheel. Voeg eventueel er extra edelgistvlokken en zout en peper naar smaak eraan toe.
 7. Schenk over de macaroni.
  En voila! Geniet van dit eenvoudig plantaardig gerecht!

Liefs,

 

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

 

 

 

 

Heb je de vegan mac and cheese gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?

Maak ook deze Quasadilla met groente

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Het ziet er lekker uit! Al ben ik vooral van veel groente door de macaroni, maar dat hoort natuurlijk iet bij dit recept 😉

 2. Ik ben echt dol op mac & cheese maar de laatste jaren reageren mijn darmen niet meer goed op zuivel. Dit recept ga ik dus zeker eens proberen!

 3. Lekker!!! Ik heb nog nooit een mac n cheese gegeten. Het leek me nogal heftig, moet ik zeggen dat ik toch wel een kaaslover ben. Omdat ik geen koemelkkaas meer kan eten, is dit wel een leuk alternatief om het toch eens te kunnen eten. Bedankt voor het recept dus.