Warme witlof salade | Plantbased Tuesday

warme witlof salade

Als no meat eater ben ik gek op de recepten van het groente boek Heel veel veg van Hugh Fearnley Whittingstall (bekend van de River Cottage TV series en boeken). Zo lekker dat ik er eentje met je wil delen. Deze warme witlof salade is precies zoals ik een gerecht het liefst wil: verrassend, easy to cook, gebruik van simpele ingrediënten en super lekker!

warme witlof salade

Witlof

You either hate or love it en je kunt er zoveel mee doen: koken, (roer)bakken, stomen, stoven, smoren, in de oven bereiden of zelfs rauw door een salade. Ik ben als Javaanse er niet mee opgegroeid maar mijn Nederlandse klasgenootjes waren geen fan van. En ik snap het wel. Het heeft een aparte smaak: beetje bitter en fris. Ik gebruik het zelf niet super vaak maar deze warme witlof salade maak ik heel graag!

Wist je dat witlof in het donker gekweekt wordt en familie van de andijvie is? Het verschil is dat andijvie in daglicht wordt gekweekt en door chlorofylvorming uiteindelijk groen wordt. Grappig he? De witlof is trouwens een super groente. Het bevat enorm veel Vitamine C maar ook Vitamine B1 en B2, Calcium, IJzer en Kalium. Omdat het 90% uit vocht bestaat bevat het nauwelijks calorieën en dus ideaal als je op je gewicht let.

Kwestie van mindset

Het eten van groente is eigenlijk een kwestie van mindset. Als je als vleeseter bent opgevoed speelt groente altijd een ondergeschikt rol. Als eerste gebruik je regelmatig alleen bekende groenten, terwijl er een heel arsenaal van groente is waar je geen weet van heb. warme witlof salade Ten tweede heb je soms geen idee wat je ermee aan moet. Dus komt het elke keer op hetzelfde neer; boontjes of broccoli koken, andijvie of boerenkool door je aardappelen stampen, paprika en prei met een pastasaus combineren of een groente soepje maken.

Wanneer je minder vlees gaat eten of er zelfs mee stopt en groente je hoofdingrediënt wordt gaat er een nieuwe groene wereld voor je open! Er is mega veel in de groentewereld te vinden en leer je creatief bezig te zijn met de eindeloze keuze van verschillende groente.

Sinds ik ben gestopt met het eten van vlees, is mijn creativiteit in koken through the roof gegaan. Ik heb ontdekt hoe lekker  de pure smaak van groente en kruiden is.
en hoe smaakvol groenten kunnen zijn als je leert hoe je het kan combineren met verse kruiden. Ik heb geleerd om in traditionele gerechten het vlees te vervangen met groente zoals een champignons bourgouignon die je normaal met runderlappen klaar maakt. Kortom: het heeft mijn kook creativiteit enorm vergroot! En als jij je erin gaat verdiepen zal je merken hoe heerlijk groente eigenlijk is!

 

warme witlof salade

warme witlof salade

warme witlof salade
warme witlof salade

 

Benodigdheden warme witlof salade:

 • 2 el olijf- of koolzaadolie
 • 4 stronkjes witlof (in de lengte in vieren)
 • 2 tenen knoflook (in plakjes)
 • Blikje kikkererwten – 400 gr (afgespoeld en uitgelekt)
 • 75 gr groene olijven zonder pit (in dikke plakjes gesneden)
 • fijngeraspte schil van 1 middelgrote sinaasappel plus wat sap
 • 2 el fijngesneden bladpeterselie, plus extra voor eroverheen
 • Zeezout en peper

Bereiding:

 1. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelgrote vuur. Leg de in vieren gesneden witlof erin en bestrooi met zout en peper. Bak de witlof ongeveer 5 minuten. Schep af en toe om tot ze rondom een kleurtje hebben.
 2. Voeg knoflook, kikkererwten, olijven, sinaasappelrasp en de fijngesneden peterselie toe en schep alles door elkaar. Bak 2-3 minuten en roer af en toe om.
 3. Haal pan van het vuur en knijp flink wat sinaasappelsap over de salade. Schep om, proef en voeg eventueel extra zout en peper toe.
 4. Schep de witlof en kikkererwten op borden en bestrooi met wat extra peterselie.
 5. Serveer meteen en enjoy!

Cholesterol does not exist in vegetables. Vegetables do not clog arteries.  – Jane Velez-Mitchell

Heb je deze heerlijke warme witlof salade gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze quinoa pompoen zomer salade

 

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een goed idee, ik wil al heel lang eens witlof klaarmaken, maar hier begint iedereen te protesteren ls i k witlof zeg, dus deze salade lijkt me een heel goed idee!

 2. Wat een lekker recept. Ik maak geregeld witlof, maar dan alleen voor mezelf. Manlief houdt er ook niet van. Maar met kikkererwten klinkt heel spannend.

 3. Je hebt helemaal gelijk: als je vlees eet is groente een garnituur. Dat zie je ook vaak in restaurants waar vaak alleen een salade wordt geserveerd. Deze salade van witlof lijkt mij heel lekker. Ik had alleen gedacht dat je hazelnoten had gebruikt. Maar dat blijken kikkererwten te zijn.

 4. Wij zijn hier thuis allemaal gek op witlof. Witlof uit de over met ham en kaas is bij de kinderen favoriet. Zelf eet ik het liefst witlofsalade maar deze warme variant kende ik nog niet

 5. Ohneeee ik ben echt anti witlof, ik vind het zo vies! helemaal niets voor mij

 6. Witlof is heerlijk, vooral zomers in een (koude) salade. Helaas vind mijn man het wat minder, haha!

 7. Het ziet er lekker uit! De quote “Cholesterol does not exist in vegetables. Vegetables do not clog arteries” is ook zeer zeker doeltreffend. Mocht ik de salade maken, dan laat ik het je weten.

 8. Ik hou zelf wel van witloof dus zou me zeker smaken! Ben alleen geen fan van (kikker) erwten, daar zou ik dus ook alternatief voor zoeken!

 9. Zojuist weer witlof gekocht en zocht weer eens naar een ander (Vegan) recept. Dit is erg vernieuwend. Top! Dat wil ik graag komende dagen gaan maken. Maar voor hoeveel personen is dit recept?