Zo maak je een buddha bowl

strongbodynl,

Weleens van een buddha bowl gehoord? Ze worden ook hippie bowls genoemd en je wordt er gewoon vrolijk van! Vooral na mijn Ibiza retreat met raw vegan food ben ik een grote fan van deze kleurrijke combinaties van ingredienten die je in een handomdraai omtovert tot een buddha bowl! Wat je nodig heb is een grote kom die je vult met groenten, granen, bonen, sauzen en dressing. De variaties zijn oneindig. Het lijkt misschien moeilijker dan het is maar met de volgende stappen heb je er eentje zo gemaakt!

strongbodynl

Stap 1: De basis

Kies je favoriete granen uit. Voor mijn bowl heb ik quinoa gekookt, maar je hebt keuzes zat!

 • quinoa
 • rijst
 • boekweit
 • couscous
 • gerst

Stap 2: De groente

Je kan helemaal los met groente! Een buddha bowl is fantastisch omdat je ook de groente restjes van de vorige dag kan gebruiken. Voor mijn bowl heb ik spinazie gebruikt. Sowieso een basis item in mijn koelkast! Ik gebruik het voor smoothies, buddha bowls, pasta, -en wokgerechten! Maar je kan je buddha bowl ook variëren met andere groenten:

 • boerenkool
 • paprika
 • broccoli
 • tomaten
 • komkommers
 • courgette
 • rode uien
 • wortelen

strongbodynl

Stap 3: Plantaardige eiwitten

Voor een gebalanceerde bowl gooi je er wat eiwitten bij. Peulvruchten zijn perfect daarvoor! Ik zelf heb altijd droge kikkererwten en diverse bonen in huis, die ik een nachtje laat weken en zacht kook, maar uit blik is natuurijk ook prima. Zoals je kan zien, heb ik rode kidneybonen en kikkererwten voor deze bowl gebruikt. Er is uit zoveel eiwitten te kiezen!

 • rode linzen
 • bruine linzen
 • kikkererwten
 • edamame
 • zwarte bonen
 • witte bonen
 • kidney bonen
 • tahoe
 • tempeh

strongbodynl

strongbodynl

Stap 4: Maak het smaakvol met een saus of dressing

Bij mij moet het lekker gemakkelijk zijn, dus ik maak zelden een dressing of  gooi ik wat olijfolie er overheen Bij een Aziatische bowl gebruik ik vaak soya saus of sriracha. Maar je kan ook een spread nemen zoals humus die ik bij deze bowl heb gebruikt. Waarom niet combineren met pindasaus?  Alles is mogelijk!

Stap 5: Finishing touch

Het afmaken gebeurt met noten, zaden en kruiden. Probeer noten zoals

 •  amandelen
 • cashewnoten
 • walnoten
 • pijnboompitten
 • pistachenoten

Of zaden

 • sesamzaad
 • chiazaad
 • hennepzaad

Koriander vind ik heerlijk en gebruik ik vaak als afmakertje. Geef de bowl een kick met verse chili peper of geperste verse limoensap. En natuurlijk mogen wij de basis ingrediënten zout en peper niet vergeten.

En voila! Klaar om aan te vallen en te genieten!

strongbodynl, food

Buddha bowls kunnen bijna niet mislukken. Niks moet en alles mag! Het is een kwestie van proberen en achter  zien te komen welke combinaties jij het lekkerst vindt.

Heb je een buddha bowl gemaakt? Laat het me weten en laat een comment achter of deel je foto op Instagram met #strongbodynl. Eet smakelijk!!

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *