Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout. Heerlijk die samensmelting! Ik ben geen diehard hiker hoor, maar ik voel de rust in me komen wanneer ik me alleen hoef te focussen op mijn lichaam en de omgeving. Maar tegelijkertijd krijg ik ook een energie boost omdat ik mijn doel wil bereiken en het feit dat ik niet weet wat ik onderweg kan tegenkomen houdt het onbekende me juist alert.

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Zwarte Woud

Duitsland en Oost Europa waren vrijwel onbekend gebied voor Arnoud en ik. Onze vakanties gingen eerder richting Zuid Europa, maar Arnoud was erg nieuwsgierig naar het Zwarte Woud, een mega grote dichtbebost gebied in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. De Romeinen noemden het gebergte met zijn kenmerkende donkere naaldbomen ‘Silva Nigra’ oftewel “het Zwarte of Donkere Woud of ondoordringbare woud”.

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Trail hiken

Twee dagen hiken stond op de planning voordat we door zouden reizen naar Praag (daar komt er nog een blog over!). Vlakbij onze verblijfplaats Baden Baden zijn voor ervaren en onervaren hikers talloze trails te vinden zoals de Lynx Trail. Een easy hiking trail voor beginnende hikers zoals ons. We kwamen er per toeval op nadat we een ander trail probeerden te volgen!

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout
Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Deze 4 km avontuurlijke trail (geopend in 2009) brengt je door een een gebied waar lynxen zich thuis voelen. Ze hebben het heel leuk in elkaar gezet met 20 interactieve stations om het spannend te maken voor volwassenen en kinderen. Het bracht ons door een gedeelte van het woud waar orkaan Lothar in 1999 zich een weg had gebaand. De dichte begroeiing, omgevallen bomen en veel rotsen maken deze trail heel afwisselend en spannend. Helaas hebben wij geen lynx kunnen zien!

Bij de andere trail die wij volgden bracht een pad ons steeds hoger het gebergte in. Beetje bij beetje werd het steiler, maaar het was het lopen wel waard. Het uitzicht was prachtig!

Effectieve workout

Wat een stukje lopen met je lijf kan doen! Damn! Het fijne aan hiken is dat je het op elke niveau kan doen en je kan jezelf makkelijk of juist moeilijk maken. Of je nu een pad volgt, over rotsen en boomstronken moet klimmen of gewoon bergop gaat. Met elke stap die je zet verlies je calorieën en werk je aan je conditie en kracht. Oh en die billen, benen en kuiten worden keihard getraind. Heerlijk!

Goede hiking boots zijn belangrijk, want je wil geen blessures oplopen. Ik draag zelf hoge hiking boots om mijn enkels goed stabiel te houden en het geeft me rust dat ik me geen zorgen hoeft te maken over de vaak instabiele ondergrond. Mijn stevige wandelschoenen kunnen veel hebben!

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Mindfulness

Wat zo fantastisch aan hiken is dat het landschap continue verandert. Of het nu door het weer of door het seizoen komt. Je wordt gedurende de trail op verschillende manieren geprikkeld en je blijft door het onbekende continue alert. Onze gedachten hebben de neiging om alle kanten op schieten, maar het hiken dwingt je om volledig aanwezig te zijn en bewust te worden van wat je doet en wat je ziet. Je bent echt in het moment en kan oprecht genieten. Gelukkig maar want al dat lopen moet wel nut hebben!

Hiken heeft ook een sociaal aspect. Je maakt niet alleen connectie met je mede hikers maar ook met de natuur. Het heeft een kalmerende effect op je: het ontspant je hoofd en lichaam. Tijdens het hiken is er weinig afleiding en dat geeft ons veel tijd en ruimte om elkaar beter te leren kennen. Samen geniet je van wat je ziet. Het kan een prachtige lucht zijn of juist iets speciaals op de grond. Of je hoort de wonderlijke geluiden van natuur. Het brengt mensen samen.

Lees ook: Leer te leven in het moment!

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Baden Baden

We verbleven in een buitenwijk van het stadje Baden-Baden die in de negentiende eeuw bekend stond als zomerhoofdstad van Europa. Vele welgestelden zoals koningin Victoria, keizer Wilhelm I en Napoleon III kwamen in die periode uit heel Europa om luxe te ontspannen voor een periode in het jaar. Baden Baden was bij de oude Romeinen al bekend vanwege de thermische bron met wel temperaturen van 68 graden. Helaas hadden wij geen tijd om het bad uit te proberen anders waren we zeker gegaan!

Bekend is de Trinkhalle uit 1842. Dit is een gebouw met een wandelgang van zo’n 90 meter lengte met een veertiental fresco’s aan de ene kant, die sagen uit de omgeving uitbeelden, en zuilen aan de andere kant.

Je kan duidelijk zien dat de stad een historie van allure heeft. Statige gebouwen, een groot casino en veel dure winkels. Heel grappig om een luxe stadje in het Zwarte Woud te zien!

Baden Baden
Trinkhalle

Baden baden

Het draait om de reis

Er zijn genoeg mensen die er niet aan moeten denken om ‘zomaar’ in de natuur te gaan lopen, maar ik zou het echt aanraden! Zeker in een tijd waarin we continue geprikkeld worden door onze mobiele telefoons. Hiken brengt namelijk stilte in je hoofd en het is echt het beste cadeau wat je jezelf kan geven. Het uitzicht is vaak geweldig en het heeft iets bevredigend omdat je weet dat je het lopend hebt bereikt. En zoals vaak in het leven is het doel niet het belangrijkste: het is de reis waar het om draait!

 

Hiken: de ideale combinatie van mindfulness en een effectieve workout

Ga je weleens hiken?

Liefs,

 

Handtekening Juliette

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wauw knap wat een fantastische reis! Ik ben laatst naar de Azoren geweest waar er heel veel hiking trails zijn. Moet wel dringend eens goede schoenen daarvoor aanschaffen want toen was het op mijn sandaaltjes en dat voel je wel! Suggesties van winkels of merken voor goede hiking boots?

  1. Hoi Sofie, Azoren lijkt me fantastisch om te hiken! Je kan bij de Bever of ANWB goede wandelschoenen halen. Ik zou kijken voor een categorie B wandelschoen. Dan kan je op verschillende soorten oppervlaktes lopen. In de Bever winkels krijg je trouwens goed advies.

 2. Ideaal dat er echt paden zijn voor beginnende hikers. Zo’n pad zou ik zeker ook wel eens willen proberen. Ik ga nu altijd dageljks hardlopen, maar hiken lijkt me ook leuk.

  1. Ik heb categorie B wandelschoenen bij de Bever gehaald. Ik vind het zelf prettig om hoge wandelschoenen te hebben zodat mijn enkels stabiel blijven. Ik neem ook een halve maatje groter omdat mijn voeten uitzetten en ik wat dikkere sokken in de bergschoenen draag. Heb je wat aan deze informatie?

 3. Wij gaan volgend jaar een kloof lopen op Kreta, kijk er enorm naar uit aangezien ik enorm kan genieten van de natuur! Heb je nog tips voor mij als het gaat om wandelschoenen?

  1. Oh wow Claudia, dat klinkt heel gaaf! Ik heb zelf categorie B wandelschoenen bij de Bever gekocht. Ook heb ik daar advies erover gekregen. Ik vind het zelf fijn om hoge wandelschoenen te dragen om mijn enkels stabiel te houden. Een halve maatje groter heb ik ook vanwege het opzetten van mijn voeten en ik draag wat dikkere sokken in de bergschoenen. Heb je wat aan deze informatie?

 4. Hiken lijkt me echt heerlijk om te doen! Hier lopen we elke dag aardig wat af maar echt spannend enzo is het niet helaas. Maar als de jongste sws wat ouder is, moeten we eigenlijk wel een keer een hikeholiday gaan houden 😀

  En wat een toffe mooie foto’s! En leuk details de een na laatste hihi ineens teenslippers 🙂

  Superleuk geschreven meid!

  1. Haha ik was maar al te blij dat ik de wandelschoenen uit kon doen na 3,5 uur lopen. Het was ook 30 graden dus heerlijk die slippers haha! Je kan proberen met kleine trails (bv in Limburg of de Ardennen) en zo een beetje opbouwen met de kinderen. Ik heb nooit gehiked met mijn kinderen maar nu ze groot zijn wil ik dat wel gaan doen. Hopelijk vinden ze het ook zo leuk!

 5. Hiken was steevast onze vakantie toen ik klein was en mee ging met mijn ouders. Vanaf het moment dat ik alleen kon reizen, deed ik alles behalve hiken! Ik had het zo gehad, maar nu leer ik er terug de charme van inzien 🙂

  1. Ik denk dat je het inderdaad beter waardeert wanneer je ouder wordt. Ik heb nog nooit gehiked met mijn kinderen maar wil het wel gaan doen nu ze ouder worden. Stukje familie bonding en quality time samen nu ze volwassen worden en hun eigen levens gaan leiden.

 6. Hiken lijkt me wel heel gaaf, nog nooit gedaan. Wel wandel ik veel dus ik zou het zeker wel eens willen gaan proberen.

  1. Dan moet het voor jou zeker een makkie zijn Danielle! Wel handig om wandelschoenen te halen hiervoor dan loopt het veel fijner. Begin met korte stukjes en beetje bij beetje doe je langere trails. You will love it!

 7. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit gedaan, ben niet zo’n wandelaar, maar je vertelt er met zoveel enthousiasme over. Dit lijkt me eigenlijk heerlijk, zoveel natuur, een workout en samen genieten. Wie weet! Je hebt me in elk geval ook enthousiast gekregen.

  1. Yesss! Het is gelukt iemand enthousiast te krijgen haha! Er zijn inderdaad zoveel mooie dingen die je ervoor terug krijgt. Gewoon proberen. Plan een dag, kies een plek vlakbij je in de buurt en kijk of je bij de lokale VVV wandelroutes kan opvragen. You’ll love it!

 8. Eigenlijk hike ik nooit. Niet zo mijn ding. Afgelopen mei hebben we een rivierwandeling gedaan van 4 uren. Dat vond ik wel erg leuk

 9. Heerlijk wandelen. Wij lopen graag in de bergen en de hele combinatie van buiten zijn, afzien, mooie omgeving doet zoveel met je.

  1. Ja heerlijk he? Ik heb nog niet heel veel ervaring met de bergen maar wil ik graag verandering in brengen. Waar wandel jij het liefst?

 10. Ik vind het heerlijk om een wandeling te maken. In de buurt waar ik woon heb je een heerlijke omgeving. Eigenlijk zou ik het vaker moeten doen.

 11. Heel mooi!
  Ik zou graag nog eens op deze manier iets meer van de natuur en de wereld willen zien. Helaas vind Vriendlief wandelen en of hiken totaal niet leuk. Ik ben dus op mijzelf aangewezen.

 12. Wat gaaf zeg! Nooit gedaan, maar het lijkt me wel heel gaaf om zoiets te doen en dan een tent op te zetten en zelf je eten te vangen haha.

  1. Hahaha mijn eigen eten vangen sla ik over! En heb nog niet eerder in een tent geslapen tijdens het hiken. Misschien bij onze volgende vakantie!

  1. Het is enorm leuk hoor. Plan een dag en zoek naar een mooie locatie in de buurt. Begin met een uurtje en duik in de natuur. Mobiel op vliegtuigstand en gewoon gaan. Kletsen, lopen, beetje eten en genieten!

 13. Ik kende het helemaal niet, de term: hiken.
  Dacht even aan de hik hebben, maar nu snap ik het 🙂
  Heb het nog nooit gedaan, wat is de natuur prachtig op je geweldige foto’s!
  Ik geloof helemaal dat het je lichaam goed doet!

 14. Het ziet er wel tof uit, lijkt me een unieke ervaring maar ik ben totaal geen wandelaar dus het is niets voor mij

 15. Hoe je hiking beschrijft, lijkt mij dit echt ideaal om te ontspannen en toch nog in beweging te zijn!