Joy Of Missing Out: Vergeet FOMO en geniet van het leven met JOMO

Joy Of Missing Out

Sinds enkele jaren kies ik voor JOMO: Joy Of Missing Out. En wat een rust geeft dat! Ik hield van gezelligheid met veel mensen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Trouwfeest met driehonderd man? Geen probleem. Altijd mensen over de vloer? Kom maar, je bent altijd welkom! Elk weekend was er wel een reden voor een feestje. Als ik er nu op terug kijk, raak ik al vermoeid. Ik had last van FOMO: Fear Of Missing Out.

Totdat ik ging scheiden. Stress. Veel intense emoties. Ik werd een alleenstaande moeder en wilde in rust mijn issues verwerken. Ik verkleinde mijn inner circle tot de mensen die ik blindelings kon vertrouwen. Mensen die geen oordeel hadden wanneer ik wilde schelden, huilen of gewoon keihard lachen. Door JOMO nam ik de kracht weer in eigen handen. Werd ik weer gelukkig. Nee zeggen kost mij nu geen moeite. Alleen zijn? Vind ik heerlijk. Geen prikkels. Ik vermaak me met een goed boek of met het schrijven in mijn eigen dagboek. Urenlang heerlijk op de bank Netflix kijken? Love it! Niks moet, alles mag.

December drukte

Misschien begin je het al te voelen: De hectiek van de maand december. Wel of geen cadeaus kopen met Black Friday? Naar welke decemberfeestjes ga je? Welke outfit trek je met Kerst aan? Wat eten we tijdens het kerst familie diner? Vragen. Vragen. Vragen. Die vooral met andere mensen te maken hebben. Door te kiezen voor JOMO, besef je hoe fijn het is om bewust nee te kunnen zeggen tegen veel dingen. Gelukkig zijn en bewust leven begint met een keuze voor je eigen geluk en innerlijke rust.

Maar zo makkelijk is het niet als je gewend bent om op alles ja te zeggen. Fear of missing out? Of bang dat je mensen met jouw nee kan kwetsen? Met deze tips kies je voor Joy of Missing Out!

Koester je energie

Superman of Supervrouw. Dat willen we allemaal zijn….met onbeperkte toegang tot energie en kracht. Helaas! De realiteit ziet er toch een beetje anders uit. We beschikken over beperkte mentale, emotionele en fysieke energie. Ons lichaam heeft nu eenmaal rust en slaap nodig. Onze hersenen krijgen een kortsluiting als we continue prikkels binnenkrijgen. We raken emotioneel overwhelmed wanneer we met te veel (stress) situaties moeten dealen. Koester daarom je energie. Wees er voorzichtig mee. Kies bewust. Wat vind jij de moeite waard om je energie aan te verbruiken?

Bewust nee zeggen

Woohooo! Nee zeggen is heerlijk! Realiseer je dat het missen van dingen juist heel plezierig is! Neem de controle over jouw tijdsbesteding weer in eigen handen. Mis je bewust een geweldig concert omdat je wilt connecten met je geliefde? Doe het. Mis je bewust ‘Het Feest van de Jaar’ omdat je schijt aan de wereld hebt en in je eentje een weekend met jezelf wilt door brengen? Doen! Enjoy dubbel en dwars van je IK tijd. Bewust nee zeggen brengt rust, omdat jij bepaalt.

Lees ook: Hou een dagboek bij: Schrijven brengt innerlijke rust

Verminder je social media gebruik

Unplug. Van je mobiele telefoon. Techniek speelt steeds een grotere rol en we besteden onbewust veel tijd aan dat klein geavanceerde apparaatje. Door social media krijgen we (zonder dat we het doorhebben) enorm veel prikkels naar binnen. Zelfs tijdens onze privé momenten. Door de smart phone is onze drang om continue up to date te willen blijven alleen maar gegroeid. En waarom eigenlijk? Zeer waarschijnlijk is FOMO de oorzaak!

Kies bewust voor IK tijd

In je eentje naar de bios? Of naar de sauna? Waarom niet? Natuurlijk is het super gezellig om met je vriendinnen te gaan, maar leer jezelf beter te kennen door naar binnen te duiken. Geen afleiding. Alleen jouw gedachten. Dagdroom. Laat je creativiteit erop los. Schrijf. Praat met jezelf en stel je innerlijke guru al je vragen. Wees stil en de antwoorden komen vanzelf, want daar zitten namelijk je oprechte antwoorden.

Kies voor JOMO

Joy of Missing Out is het antwoord op stress gerelateerde aandoeningen. We proberen tegenwoordig tientallen ballen tegelijkertijd en zo goed mogelijk hoog te houden. We dwingen onszelf om van alles iets te weten en op de hoogte te zijn van de laatste nieuws, mode. liedjes en trends.

Helaas is ons lichaam niet gemaakt om te kunnen dealen met de ontelbare en onzichtbare prikkels die we nu binnenkrijgen. Neurologisch draait onze hersenen overuren. Dit is de grootste reden dat overspannenheid en flinke burnouts in onze maatschappij veelvuldig voorkomt. Bescherm dus je lijf en energie tijdens de komende december maand. Kies voor Joy of Missing out en geniet van het missen!

Vind je het moeilijk om iets te missen?

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik merk de laatste tijd aan mezelf dat ik het moeilijk vind om dingen te missen.

  2. Nee gelukkig niet, ik was ooit een jaar aan het backpacken met een vriendin en die had dit wel, ze kon niks missen, en dat was zwaar af en toe, ze haf weinig rust. Ik ben blij day ik dit niet heb. Ik hou juist van rust.

  3. Ik had vroeger veel last van JOMO en nu iets meer van FOMO. Maar probeer wel bewust wat meer tijd voor mezelf te nemen! Love it!

  4. Ik vind de gedachte om iets te missen soms wel lastig, maar het moment zelf ben ik er eigenlijk veel rustiger in geworden!

  5. Het is zo waar. We leven nu in een hele andere maatschappij en ik denk dat wij er allemaal vroeg of laat wel mee te maken krijgen, FOMO. Hier heb ik ook veel last van gehad, zeker toen ik al op vrij jonge leeftijd chronisch ziek werd. Nu heb ik een fijne balans gevonden voor mijzelf en vind ik het fijner om minder te doen met meer energie. Want uiteindelijk werkt minder doen gewoon heel veel beter. En vind het mooi om te lezen dat het bij jou ook zo geholpen heeft!

  6. Ik was vroeger wel bang dat ik dingen zou missen, was druk en had een groot sociaal netwerk. Nu ik ziek ben moet ik dealen met een kleinere wereld en heb ik mij er bij neergelegd dat de wereld ook zonder mij doordraait. Wat niet altijd makkelijk is, ik mis een hoop!

  7. Ik kwam net van het stuk “Waarom je jezelf en het leven niet al te serieus moet nemen” en ben zo blij dat ik op dit stuk ben gekomen! Nu mijn studentenleven begint heb ik erg last van FOMO. Ik wil overal bij zijn en alles meemaken. Het jammere is is dat dit ten koste gaat van mijn gezondheid. Gelukkig herinnerde dit stuk me er aan hoe fijn het is om gewoon tijd voor mezelf te creëren, want dat is zoveel belangrijker!