Tinder ervaringen: mijn 5 verrassende lessen

Tinder ervaringen | strongbody.nl

Tinder is de nummer #1 dating app van de wereld. Sinds de oprichting in 2012 heeft Tinder miljarden matches gemaakt. In 2014 besloot ik twee maanden lang te daten via Tinder. Het was spannend en avontuurlijk maar vooral erg leerzaam!

Tinder ervaringen | strongbody.nl

Tinder ervaringen

Tinder is sinds 2014 alleen maar groter geworden. Er zijn wereldwijd ongeveer vijftig miljoen gebruikers en dagelijks zijn er tien miljoen mensen erop actief. Een heleboel mensen en net zoveel verschillende redenen waarom mensen gaan ‘Tinderen’ (is het ondertussen een werkwoord?). Wat mijn reden toen was? Ik was vrijgezel en nieuwsgierig. Mijn andere single vriendinnen waren al actief en stimuleerden mij om ook eens een poging te wagen. In eerste instantie vond ik het onzin. ‘Wie gaat nu digitaal daten? Hoe koud en onpersoonlijk is dat?’ Maar toch ging ik overstag. Mijn nieuwsgierigheid dreef me er toe! En damn…wat heb ik veel geleerd van mijn Tinder ervaringen! Meer dan ik ooit had verwacht.

Er wordt vaak gezegd: ‘Tinder is er voor de sex’ en ja dat klopt ook wel maar het is ook meer dan dat. Je kunt er zoveel meer uit halen voor je persoonlijke ontwikkeling dan je denkt. Lees verder welke vijf verrassende lessen ik dankzij Tinder heb geleerd!

LES 1: Ik leerde flirten

Ik en flirten? Ik kon er niets van! Ik ben van nature nogal verlegen en na een relatie van tweeëntwintig jaar was ik als vrijgezel een echte ‘flirt rookie’. Ik had er in het begin best moeite mee. Flirten is bijna een vak! Bij flirten komen ook de gekste vragen naar boven: ‘Hoe reageer ik op complimenten? Wat wordt er bedoeld met bepaalde (dubbelzinnige) opmerkingen? Is het een geintje of meent hij het nou? Oh is het handig om nu te lachen en mijn handen door mijn haren te strijken? Hij kijkt naar me. Hij lacht naar me. Wat bedoelt hij ermee?’ Onzinnige vragen? Misschien. Maar ze zijn wel onderdeel van het spannende spelletje tussen man en vrouw.

Maar BOEM Tinder leerde me in rap tempo hoe ik dit spelletje moest spelen. Terwijl ik in real life niet zo snel in flirtsituaties terecht kwam stapte ik dankzij Tinder digitaal van de ene flirt situatie naar de andere. Op mijn eerste Tinderdag had ik namelijk dertig plus matches en zo begon mijn grote flirt avontuur! Let the fun begin!

Er werd meteen veel heen en weer gecommuniceerd met de verschillende matches. Alsof je in een snelstromende rivier van reacties werd meegevoerd. Ieder Tinder match had zijn eigen manier van communiceren. Met ieder zijn redenen en verwachtingen. Van alles werd er besproken. Wat heb ik toen veel van geleerd over de mannelijke psyche!

Zelfs grappige patronen in de communicatie vielen mij op. Op een gegeven moment wist ik precies welke reactie ik kon verwachten op bepaalde opmerkingen. Het flirtspelletje begon ik leuk te vinden! Woohoo! Beetje bij beetje werd ik een ervaren flirter. Niet alleen digitaal maar ook in real life!

LES 2: Ik leerde om te gaan met afwijzing

Ken je dat? Dat je helemaal in een flow met een leuke vent bent? Je appt dagen of misschien wel weken enorm leuk heen en weer. Zelfde humor. Je deelt je shit met elkaar en dan BAM. Radiostilte. ‘Watskebeurt?’ Nou ik kan je zeggen als dat jou voor het eerst overkomt, ben je even een paar dagen van slag. Je begrijpt er niets van! Hoe dan….dat hij ineens van de aardbodem verdwenen is?? Je zoekt het bij jezelf: ‘Heb ik wat verkeerds gezegd? Wat heb ik gedaan dat er opeens geen contact meer is?’

Totdat je gaat begrijpen hoe het allemaal eigenlijk werkt. Op Tinder heb je namelijk niet één match maar minstens drie, zeven of tien. You’re not the only one girl! Die zelfde flow heeft hij namelijk met meerdere vrouwen. En als een andere flow beter voelt dan is hij gone with the wind. Geen afscheid of afsluiting.

Dit hoort allemaal bij je Tinder ervaringen. Ik leerde dat ik het niet bij mezelf hoefde te zoeken wanneer er abrupt een einde aan contact kwam. Het was niet persoonlijk. Het lag niet aan mij. Het lag aan de oppervlakkigheid van het digitaal daten. En eerlijk: ik werd er zelf ook makkelijk in en heb ook weleens abrupt het contact verbroken.

LES 3: Ik ontdekte dat digitaal contact weinig waarde heeft

Hoe geavanceerd wij nu ook leven en blij zijn met onze smartphones: persoonlijk contact kan nooit vervangen worden. De aanraking, de onzichtbare energie, de geur, de blikken in de ogen. Persoonlijk contact blijft bijzonder. Zeker in deze tijd.

Ik kwam tijdens mijn Tinder ervaringen achter dat digitaal contact erg plat was. Wil je je voordoen als totaal iemand anders? Wil jij je eigen personage creëren? Dat kan allemaal! Woorden op een scherm stellen niets voor. We weten allemaal dat het moeite kost om zinnen met waarde en lading in iemands gezicht uit te spreken. Het kost zero inspanning om dezelfde zinnen op een scherm te tikken.

Het grappige is dat ik op een gegeven moment keer op keer dezelfde soort zinnen van verschillende mannen zag. Bla bla bla. Dezelfde woorden. Met zero waarde. BORING.

valentijnsdag | strongbody.nl

 

 

Lees ook Valentijnsdag: Hoe herken jij je ware Valentijn?

 

 

LES 4: Je vindt hier niet je ware liefde (er zijn natuurlijk uitzonderingen)

Iedere Tinder gebruiker heeft zijn eigen redenen maar ik vermoed dat het gros het niet doet om de ware liefde vinden. We kennen allemaal wel verhalen dat twee lovebirds elkaar via Tinder hebben gevonden en dat vind ik echt te gek. Maar laten we realistisch wezen: dat geldt niet voor de meerderheid. Ik heb niet alleen veel digitaal contact gehad maar ik heb er ook veel persoonlijk ontmoet tijdens verschillende soorten dates.

Of ze nu bankier, rechercheur, zanger, rapper of beveiliger waren, het was gezellig met ze. Maar no way dat ze relationship material waren! Met de één stopte het contact na de eerste of tweede date, met de andere bleef ik nog lang nadat ik met Tinder was gestopt in contact.

Mijn tip: wees realistisch. Het leven is geen Hollywood rom-com waarin je je grote liefde na één of twee matches vindt. Je moet door veel shit heen ploeteren om er eentje te vinden die misschien een match for life zou kunnen zijn.

LES 5: Blijf er niet te lang op

Mijn Tinder ervaringen hebben mij veel geleerd maar de belangrijkste les is dit: blijf er niet te lang op. Ik heb er ongeveer twee maanden op gezeten en heb er het maximale eruit gehaald. Ik heb de lessen geleerd wat ik op dat moment van mijn leven nodig had. Het heeft mij als vrouw dat extra zelfvertrouwen gegeven en een ervaren flirter van mij gemaakt.

Ik heb veel geleerd van de mannen die ik persoonlijk hebt ontmoet. Als nieuwsgierig persoon stelde ik altijd veel vragen over het man-vrouw spelletje en heb door mijn Tinder ontmoetingen waardevolle informatie gekregen. Het heeft me als vrouw naar een volgend level gebracht door de aandacht die ik kreeg en heeft me geholpen om in te zien wat voor vrouw ik wilde zijn. Mijn Tinder ervaringen leerden mij ook wat voor soort mannen geen match waren en gaven mij een helderder beeld over mijn ideale partner (die ik uiteindelijk buiten Tinder heb ontmoet).

Na twee maanden heel actief erop zijn geweest voelde Tinder voor mij als de Marktplaats voor (vrijgezelle) mannen en vrouwen aan. Nadat ik mijn lessen had geleerd en de voordelen en nadelen had ervaren voelde ik dat ik geen Marktplaatsje meisje was. Het was tijd om te eruit te stappen.

Swipe cultuur

We leven tegenwoordig in een quick-fix en swipe cultuur. Aan de hand van foto’s bepaal je als Tinder gebruiker binnen een seconde of iemand bij je past of niet. Je bekritiseert foto’s, je mening en vooroordelen staan al klaar en jouw beeld over mannen of vrouwen wordt negatief versterkt. En dat is zo jammer! Vooral als je deze vooroordelen meeneemt in real life ontmoetingen.

Mijn grootste tip

Leer van je Tinder ervaringen. Herhaal lessen zijn NIET nodig. Je hoeft niet keer op keer dezelfde lessen te ervaren. Stap eruit wanneer het zijn functie heeft gehad.
Tinder en andere dating apps kunnen in je zoektocht naar je grote liefde een goede aanvulling zijn maar zorg er ook voor dat je in real life mensen ontmoet. Je weet nooit waar je The One tegenkomt. Misschien in de rij bij de kassa of tijdens een avondje stappen. Wie weet is het het een oude bekende die je na jaren weer eens ontmoet en merk dat er een magische klik is. (Mijn verhaal!)

Die grote liefde komt in je leven komt wanneer je er klaar voor bent. Wanneer je hebt ontdekt wie jij daadwerkelijk bent en wat voor soort partner met jou match. Wees geduldig. Achter iedere ervaring schuilt een les. Decodeer het en leer ervan. Wie weet verschijnt jouw grote liefde onverwachts in je leven.

Wat zijn jouw Tinder ervaringen?

Liefs,
strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. ik ben daar nog nooit op geweest op tinder en eigenlijk niemand die ik ken dus vind dit wel leuk om te lezen een keer 😀

 2. heel interessant! Ik ken Tinder niet, maar ik heb een paar vrienden die hun partners op Tinder ontmoeten

 3. Ik ben ook van vóór het Tinder tijdperk en kan mij er weinig van voorstellen dat je zo de liefde van je leven leert kennen. ik hecht veel waarde aan het zien van iemand, lichaamstaal en het voelen of er een connectie is. Maar kan mij heel goed voorstellen dat het voor veel mensen echt een uitkomst is. En een uitdaging. In flirten ben ik zelf ook niet zo goed haha

  1. Jij ook al niet haha! Het is inderdaad voor sommige mensen een goede manier om andere mensen te leren kennen. Zolang je zelf goed weet waarom je het doet.

 4. Superleuk artikel, Juliette! Ik heb zelf geen ervaringen met Tinder, maar heb er al veel horror verhalen over gehoord. Mijn beste vriendin heeft echter wél haar vriend leren kennen via Tinder (ze zijn nu al een aantal jaar samen en ze zijn echt het schattigste koppel ooit) dus uitzonderingen bestaan zeker. Maar oef, het zou écht niks voor mij zijn, haha!

  1. Aaawh wat leuk voor je beste vriendin Silke! Het bestaat dus echt! Je moet inderdaad wel het type voor zijn hoor. Ik vond de ervaring wel heel grappig, maar had er na 2 maanden wel genoeg van haha.

  1. Mensen gaan op Tinder om verscheidene redenen- relatie, seks, vriendschap. Ik zelf heb er mijn huidige partner niet gevonden, maar het heeft een functie gehad in mijn leven en daar ben ik wel dankbaar voor.

 5. Wat een leuk artikel! Gek dat Tinder zo in je leven kan zitten he? Ik ken zelfs ene koppel dat getrouwd is en zij hebben elkaar ooit via tinder leren kennen! Kan het mij zelf niet voorstellen maar het gebeurt dus echt hé!

 6. leuk om te lezen. als ik vrijgezel was zou ik zeker een kijkje op tinder nemen

 7. Tinder; ik heb het ook ooit eens geprobeerd . Ik ben het er mee eens, dat online contact geen waarde heeft. Helaas is het blijkbaar wel zo (in 2023) dat er vooral nog digitaal contact is. Zelfs tijdens het uitlaten van de hond, is er geen aandacht: niet voor de hond, noch voor de omgeving. Het schermpje vraagt alle aandacht. Zelfs als ik lekker in de natuur ben, kom ik daar mensen tegen die blijkbaar thuisloos zijn en ook geen werkplek hebben. Sneu vind ik dat. Ik heb de luxe 😉 dat ik gewoon thuis kan bellen, waar een ander niet mee hoeft te luisteren. Dat ter zijde . Dating? tja, de ander moet wel willen afspreken. Alleen zo kom je er achter of er echt een klik is.