Scheiden een cadeau? 4 power redenen waarom

Waarom scheiden een cadeau is. “Wat? Ben je nu scheiden aan het promoten?” Nee lieve mensen, dit is geen hippe reclame slogan om iedereen aan het scheiden te krijgen. Ik ben redelijk ouderwets en het liefst zie ik een gezin met mama en papa voor de rest van hun leven samen (net zoals mijn ouders) maar de cijfers liegen er niet om. Volgens het CBS is er een kans van 40% dat een huwelijk strandt. Poeh…best hoog toch?

scheiden cadeau

De ene scheiding is de andere niet. Sommigen gaan als matties uit elkaar, anderen lijken zo uit de film War of The Roses te zijn gestapt. Nog complexer is het wanneer er kinderen bij betrokken zijn . Misschien is er sprake van wraakgevoelens wegens ontrouw of is er grote heibel over de financiën. Maar één ding is zeker: scheiden veroorzaakt niet alleen praktische maar vooral emotionele chaos! Je komt in een tornado van (onbekende) emoties terecht en het ene moment zit je on a high en you rule the world! Om twee seconden later jezelf weer te vinden op de bodem van die welbekende put. Vermoeiend.

Ik heb het allemaal jaren geleden zelf ondergaan en wat een reis was dat! Ondanks de talloze downs had ik toch vanaf het begin het gevoel dat mijn scheiding een functie had: die van explosieve persoonlijke groei. Het was niet makkelijk maar ik probeerde dat altijd helder in mijn achterhoofd te houden. Mijn scheiding en de nasleep ervan kostte enorm veel kracht maar uiteindelijk heb ik die tijd ervaren als een bijzonder cadeau en wel om deze vier redenen:

1. Veerkracht

Dit cadeau staat niet voor niets op nummer één, want dit is wel één van de mooiste cadeaus: VEERKRACHT. Zeker wanneer er kinderen bij zijn betrokken. Dan gebeurt er iets met je als mens. Als verantwoordelijke ouder ben je bereid een zware last te dragen want het is jouw taak de klappen op te vangen. Je doet er alles aan om de kinderen zo goed mogelijk door de scheiding te leiden om eventuele lange termijn effecten te minimaliseren.

Een scheiding veroorzaakt ook een emotionele aardbeving. En niet zomaar eentje. Daar ligt ‘ie dan: je hele ZIJN in puin. Waar in deze chaos moet je in godsnaam beginnen? Die belangrijke fundering voor jou en je gezin is ontwricht en ligt overhoop.

Het overleven begint wanneer je beetje bij beetje leert om puin te ruimen. Neem je afscheid van ooit gemaakte beloftes over de toekomst en pijnlijke herinneringen. Knip je draad voor draad het scheepstouw van jullie verbinding door. Het kost heel veel kracht, maar het begin van een nieuwe toekomst is er.

Let’s rebuild! Tijdens het opbouwen leer je hoe je je verdriet en pijn van het scheiden kan herstellen met tools die je tijdens je reis tegenkomt. Tools zoals acceptatie, doorzettingsvermogen en innerlijk kracht. Je gevoel van zelfstandigheid wordt steeds sterker. En oh….je ontdekt ook steeds meer wat bij je past en wat niet.

Op een bijzondere en onbewuste manier komen superpowers tevoorschijn en klim je stap voor stap uit die diepe dal. Jouw nieuw verworven incasserings -en herstelvermogen geeft jou de kracht om niet op te geven en door te zetten. Veerkracht is één van de belangrijkste superpowers. Als je die eenmaal in jezelf hebt ontdekt en gevoeld, ken je weinig angsten en kan je onbevangen leven. De tools om tegenslagen te overwinnen heb je in de pocket en die kan niemand jou meer afnemen!

2. Gloednieuwe ervaringen 

Man oh man…je komt als single in de gekste situaties terecht! Twintigplus jaar was ik met één partner en als ik erop terug kijk had ik eigenlijk nog weinig van het leven meegemaakt. Single life gaf mij andere vrienden, verrassende partners en gloednieuwe avonturen. Elke nieuwe ervaring bracht mij bijzondere levenslessen. Of het nu zware liefdesverdriet van een intense kortstondige relatie betrof of in stress op zoek gaan naar onderdak voor mij en de kinderen omdat je geen huis meer hebt.

“Wat overkomt mij nou weer?” was een veelvoorkomende gedachte in die tijd. Ik hopte van de ene stress situatie naar de andere en soms leek er geen eind aan te komen. Maar ik had het nooit willen missen! Mijn gedachten over het leven zijn door deze ervaringen enorm positief veranderd, is mijn empathisch vermogen erg verhoogd en heb ik geleerd oordeelloos te zijn. Mijn ervaring dat je in een periode van stress, frustratie en chaos anders reageert dan normaal heeft mij geleerd om NOOIT een oordeel over iemand anders te vellen en respect te hebben voor hun keuzes. Het is altijd makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar wie ben ik om er een oordeel over te hebben? Ik weet namelijk niet wat en hoe zij het voelen. Begrip hebben is voldoende.

scheiden cadeau

3. Vrijheid

Ken je dat beklemmende gevoel in je relatie? Misschien had je een lange tijd niet het lef om de relatie te verbreken omwille van de kinderen of omdat je te bang bent iemand te kwetsen. Iedereen heeft zijn eigen motief om samen met een ander het leven te delen, maar soms liggen die motieven niet op dezelfde lijn. Acceptatie is een manier om verder te gaan, maar wat als acceptatie niet meer werkt? Je kan tot op een bepaalde hoogte het allemaal goed voor jezelf praten of wachten tot je in een Walking Dead zombie verandert. Geen gevoelens. geen plezier, en niet meer weten wie je daadwerkelijk bent.

Kiezen voor jezelf en vrijheid betekent niet dat jij geen scheiding shit meemaakt of dat je zomaar wegloopt van alles. Het betekent dat jij bereid bent om de hoge prijs ervoor te betalen. Of het nu je huis, je baan of je financiële zekerheid is. Jouw vrijheid is het gevecht waard!

scheiden cadeau

4. Nieuwe partner

And we all live happily ever after. De intentie is er: oud worden met de vader of moeder van je kinderen. Dat willen we allemaal! Gezellig samen met je levenspartner op jullie oude dag in de schommelstoel terugkijken naar wat voor moois jullie van jullie leven hebben gemaakt.

Eerlijk is eerlijk…niet iedereen is bij elkaar omdat ze grote liefdes van elkaar zijn. Soms zijn het praktische of juist financiële redenen. Girl, you’re missing out! Want een partner die bij je past maakt het leven juist zo mooi!

Scheiden sluit de deur voor het oude en opent een andere deur voor een nieuwe partner. Ik kreeg een relatie met Arnoud nadat ik jarenlang van mijn single life had genoten. Hij paste precies bij me! Met hem voel ik een diepe connectie en ervaar ik dingen die ik nog niet eerder heb gevoeld. Geen strikje om hem heen, maar wel mijn cadeau voor het leven.

Scheiden doe je niet zomaar…het is heel heftig. Er is al genoeg geschreven over hoeveel ellende het met zich meebrengt. Die ellende heb ik ook doorstaan, maar de priceless beloning van groei is het waard geweest. Ik voel enorme dankbaarheid voor de lessen… it made me a better person for life.

Lees ook: Kracht van dankbaarheid: 5 tips

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mooi geschreven en herkenbaar als je een scheiding heb meegemaakt…

 2. Mooi geschreven 🙂 Helaas gaan scheidingen niet altijd positief 🙁 Ken genoeg vechtscheidingen helaas in de omgeving.

  Gelukkig kunnen er ook mooie dingen uit voort komen.

  1. Dank je Daisy! Ja jammer is dat he? Scheidingen gaan altijd gepaard met verdriet en een vechtscheiding maakt het alleen maar erger. Heel zonde.

 3. Mooi om te zien dat je het positieve eruit hebt weten te halen, scheiden aanzich is voor de rest nooit makkelijk!

  1. Hoi Alexa, err wordt al zoveel negatieve dingen geschreven over scheiden en ik wil eens de goede gevolgen belichten. Maar het is inderdaad nooit makkelijk!

 4. Een scheiding is voor iedereen een ander proces… Dapper dat je zo ook de positieve dingen kan opnoemen!
  Heel herkenbaar, er zouden meer dames mogen zijn die hier over schrijven!

  1. Dank je Coco! Ik probeer uit elke negatieve situaties de positieve levenslessen te ontcijferen en hoop dat mensen dat ook zo kunnen zien.

 5. Dankzij mijn scheiding heeft mijn dochter nu een lieve nieuwe vader en een zusje erbij. Haar bio pa is een no show.

 6. Als je binnen een relatie geen gevoel van vrijheid hebt, dan zit er inderdaad iets niet goed. Goed onderwerp om over te schrijven!

  1. Jezelf kunnen zijn in je relatie is een belangrijk signaal van gelukkig zijn. En als je dat niet hebt, is het zeker niet goed. Voor beide partijen niet.

 7. mooi verhaal – ik heb gelukkig nog geen scheiding moeten meemaken – ondertussen al 32 jaar gehuwd en nog steeds gelukkig 🙂

  1. Aaawh wow! Wat leuk! Fantastisch dat jullie zo lang bij elkaar zijn! Iedereen begint ook met die intentie, helaas brengt bepaalt het leven andere dingen.

 8. Wat een mooi positief stuk over scheiden. Moet er zelf niet aan denken, maar super knap en sterk dat je bovenstaande 4 punten zo kunt ervaren!

  1. Fijn dat er bij jou geen reden is om te scheiden want het is inderdaad een heftig traject. Ik hoop vrouwen die in die situatie zitten op een positieve manier te kijken naar de scheiding.

 9. Mijn ouders zijn gescheiden en alhoewel ik er inmiddels aan gewend ben, is het zo moeilijk om bepaalde dingen nog mee te maken en te zien om me heen…

  1. Het is voor de kinderen ook heftig want je bent het avontuur samen begonnen en je wilt het liefst het ook samen afmaken. Helaas loopt het soms anders af. Als ouder hoop je je kinderen zo goed mogelijk door dat traject te kunnen begeleiden. Veel aandacht geven en goed communiceren helpt enorm.

 10. Ik wil je nog even complimenteren voor de prachtige foto trouwens! Geweldig met die cadeautjes op je arm en het lijkt ook net alsof het waait. Heel mooi!

 11. Ieder eind, is ook weer een nieuw begin met nieuwe kansen… toch als je het vorige goed kan afsluiten en achter je laten.

  1. Het maakt niet zoveel uit wat je meemaakt maar het is inderdaad heel belangrijk om situaties goed af te sluiten. Je wilt niet dezelfde fouten maken anders hoef je je een heel gezin niet te ontwrichten. De beloning moet het gevecht wel waard zijn.

 12. Wat dapper geschreven. Zelf nog nooit meegemaakt en ook mijn ouders en opa en oma zijn altijs bij elkaar gebleven.

  1. Dat is heel fijn! Mijn ouders zijn ook nog steeds bij elkaar en dat heeft altijd veel stabiliteit geboden. Hopelijk heb ik op deze manier mijn kinderen ook stabiliteit kunnen bieden, ondanks dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn.

 13. Wauw, Juliette, supermooi geschreven! Ik denk dat het niet gemakkelijk is om door een scheiding te gaan, maar er is inderdaad ook veel positief aan!

  1. Dank je wel! Het maakt vaak niet uit wat je meemaakt…het gaat erom hoe je ermee omgaat. Ik zie mooie mensen om me heen die zoveel ellende hebben meegemaakt en die kracht gebruiken om goede dingen te doen. Het inspireert!

  1. Dank je Jamey! Het is inderdaad een heel heftig traject. En mocht het je toch ooit overkomen dan zal je merken dat je sterker bent dan je denkt.

 14. Als leerkracht heb ik het aantal gescheiden ouders ook wel echt zien toenemen in de afgelopen tien jaar. Zonde, maar zoals jij zegt kan er gelukkig soms ook weer iets moois uit voort komen. Ik begrijp alleen die vechtscheidingen nooit zo goed. Je hebt toch van elkaar gehouden? Waarom maak je het elkaar dan zo moeilijk?

  1. Hi Charlotte, ja jammer is dat! Het rare is dat je nooit weet hoe mensen gaan reageren als het hun daadwerkelijk overkomt. Er komen zoveel factoren bij kijken hoe smooth of juist hoe ugly het gaat. Je hebt te maken met emoties als boosheid, bitterheid en afwijzing en iedereen reageert er anders op. Maar erg jammer wanneer het gepaard gaat met een vechtscheiding.

 15. Wat fijn dat je er zo ‘goed’ uitgekomen bent! Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt, 4 jaar getrouwd nu 😀

  1. Wat fijn om te horen! Heerlijk voor je! En je hoeft dit ook niet mee te maken om te groeien als mens, maar mij heeft het wel naar een volgende level als persoon gebracht.

 16. Inderdaad mooie foto’s! En I most certainly agree. Uit elke nare situatie is iets positiefs te halen. What doesn’t make you grow behoort niet bij je te zijn. Soms zie je dat pas in na een scheiding.

  1. Dat klopt! Daarom kan ik er nu jaren later eindelijk over schrijven. Als je er midden in zit, gebeurt er teveel om daar bewust van te zijn.

 17. Wat goed en fijn dat er positieve gevolgen zijn! vaak wordt alleen het negatieve benoemd. Het kan voor velen echt een ware opluchting zijn.

  1. Daarom Mieke. Ik wilde eens de andere kant belichten van een scheiding, want levenslessen zijn ook cadeautjes die je moet openen. Je weet nooit wat het met je doet!

 18. Het is altijd fijn om het van de positieve kant te bekijken ipv alleen maar de negatieve punten

 19. Ik lees dit artikel terwijl ik nu middenin het scheidingstraject zit na 13 jaar relatie en huwelijk. Een bijzonder pijnlijke en verdrietige periode waarin je soms niet meer weet welke kant je met jezelf op moet. Fijn om toch al herkenning te vinden in je artikel, ik weet dat deze scheiding het grootste cadeau was dat ik mezelf had kunnen geven maar de ontwrichting blijft enorm.

  Groet Monique

  1. Lieve Monique, wat een heftige tijd voor je! Het is enorm intens en vaak weet je niet wat je aan moet met die gevoelens. Maar wat ontzettend goed dat je ermee bezig bent en het grote plaatje kan zien. Ooit is dat moment daar dat je weer rustig en opgelucht kan ademhalen zonder die ellendige pijn in je hart te voelen. Blijf je focussen op de dieperliggende redenen waarom het is gebeurd. Dat zal je helpen om sneller te helen. Veel sterkte met deze reis. Het is het waard. Veel liefs, Juliette