Zoete aardappel frietjes | Plantbased Tuesday

Zoete aardappel frietjes | strongbody.nl

Tegenwoordig vind je zoete aardappel frietjes op restaurant menu’s en I love it! Het is een veelgebruikte ingredient voor de plantaardige eter. Ze zijn gezonder dan de gewone frietjes en ook nog glutenvrij. Zoals je weet hou ik van gemakkelijke gerechten en simpeler dan dit kan bijna niet. Je snijdt de zoete aardappelen in reepjes, voeg de rest van de ingrediënten toe, 20 minuten in de oven en BAM…klaar!

 

zoete-aardappel-friet

Voordelen van de zoete aardappel

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar worden nu wereldwijd geteeld. Het wordt ook weleens bataat genoemd en is een knolgewas. Het is trouwens geen familie van de gewone aardappel. De zoete aardaardappel heeft veel gezondheidsvoordelen:

  • Het bevat veel vezels en zorg dus voor een goed verzadiging.
  • Het bevat vrij weinig calorieën. Wist je dat een middelgrote, gebakken zoete aardappel met huid slechts 103 calorieën bevat?
  • Een middelgrote zoete aardappel biedt meer dan 400 procent van je dagelijkse behoefte van vitamine A
  • Eén portie gebakken zoete aardappel zorgt voor al bijna de helft van je dagelijkse vitamine C-behoefte.
  • Het heeft een relatief laag glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel consistent blijft.

zoete-aardappel-friet

Veelzijdig

Buiten zoete aardappel frietjes maken kan je veel meer met deze veelzijdige groente. Je kan ze grillen, er aardappelpuree van maken, of maak er een heerlijke soep van. Snij dikke schijven en rooster ze in de grill en beleg met avocado of humus. In een vegan thai curry zijn ze ook super yummie!

zoete-aardappel-friet

zoete-aardappel-friet

zoete-aardappel-friet

Benodigdheden Zoete aardappel frietjes:

  • 2 el olijfolie
  • 2 grote zoete aardappelen (in repen van 0,5 cm gesneden)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el mazeina
  • 1/2 tl zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 210° graden.
  2. Meng de frietjes met de olie en zorg dat alle repen bedekt is met de olie.
  3. Strooi de maizena over de frietjes tot volledig bedekt.
  4. Voeg de kruiden behalve zout eraan toe en meng het goed samen.
  5. Bedek de bakplaat met bakpapier en spreid de frietjes over de bakplaat.
  6. Doe in de oven voor 20 min en zorg dat je ze af en toe omdraait.
  7. Wanneer de frietjes uit de oven zijn, strooi dan de zeezout erover.
  8. Dip de frietjes in heerlijke vegan mayo.

Enjoy!

Heb je de zoete aardappel frietjes gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?

Maak ook deze spruitjes met zoete aardappel en pecannoten

 

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ja ik vind het erg lekker. Niet in plaats van ‘gewone’ aardappelen maar fijn om af te wisselen.

  2. Deze zien er super lekker uit! Wat een goed idee om ze zo klaar te maken, ik onthou het even want hier in huis zijn de kinderen super blij als ik patatjes van zoete aardappel op tafel zet.

  3. Zijn ze slap? Bij mij altijd slap, niet knapperig! Lekker zoete aardappel. Vroeger at ik hem gewoon rauw, ook lekker! Mijn moeder gebruik dit voor karedok/petcel saus maken

  4. Daar heb ik nu eens ZO VEEL zin in! Heb je receptje al doorgestuurd naar mijn vriend voor vanavond 😉
    Ziet er echt heerlijk uit!