Zoete aardappel samosa met mango chutney | Plantbased Tuesday

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Ben jij een gezelligheidsmens? Ikke wel! Ik hou van feestjes en mensen. En oh niet te vergeten…van lekker eten! Ik organiseer zelf graag (eet)feestjes, maar ga graag mee naar andermans feestjes! Ik ben een geboren vreetzak en ben dus altijd nieuwsgierig naar wat voor eten er wordt geserveerd. Nu ik geen vlees meer eet, kan ik natuurlijk niet alles proeven. Maar gelukkig zijn vegetarische hapjes tegenwoordig geen uitzondering meer. Er is keuze zat! Zoals bijvoorbeeld deze zoete aardappel samosa met mango chutney.

 

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Vegetarisch feestje

Afgelopen weekend hadden Arnoud en ik ons eerste vegetarisch verjaardagsfeestje georganiseerd. No meat. No fish. Maar wel genoeg te eten! Ik had een Mexicaanse hoek gecreëerd met twee soorten burrito vullingen, wraps, zelfgemaakt tomatensalsa, mangosalso en natuurlijk een heerlijke verse guacamole. Rollen maar met die burrito’s!

Ook had ik gekookt voor de Aziatische food liefhebbers. Onze gasten konden kiezen uit nasi, tjauwmin, twee groente gerechten, zelfgemaakte pindasaus en pittige tempeh. Niemand ging met een lege maag naar huis. Het vegetarisch eten was een succes! Deze zoete aardappel samosa met mango chutney had ik deze keer niet gemaakt omdat ik al zoveel had gekookt maar die is bij het volgend feestje er zeker bij!

Samosa vouwen

Weleens een samosa gevouwen? Het is wel even puzzelen en een kwestie van oefenen. In de video laat ik zien hoe je het vouwt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet een ster in ben haha, maar ik heb mijn best gedaan!

Eerst snij je lange repen van filodeeg (ik heb kant en klare bij de AH gekocht) en je gebruikt één reep voor een samosa. Je vouwt de rechterhoek naar boven en vouw weer een keer door zodat er een driehoekig zakje ontstaat. Doe wat vulling in het zakje en vouw verder tot de hele reep is gebruikt. Sluit het met het papje van meel en water. Voila! Veel succes!

Mango chutney

Het is mijn eerste keer…..dat ik een mango chutney hebt gemaakt. Wist je dat ik totaal geen idee had hoe het gemaakt werd? Ik koop normaal een potje, pak een lepeltje om het eruit te scheppen en klaar! Dus ik vond wel een beetje spannend. Maar blij dat ik ben dat het zo goed gelukt is! Dit recept heb ik trouwens van Maemsik.com en het is super yummy. Je hebt ongeveer drie of vier mango’s nodig en ze moeten redelijk rijp zijn. Dat maakt de chutney zo lekker zoet. De appelazijn zorgt voor een zurige twist. Heerlijk!

Deze mango chutney is ook erg lekker op brood en kan je 7-10 dagen in de koelkast bewaren. Mocht je niet veganistisch zijn en gek zijn op Franse kaas dan is deze combinatie délicieux.

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Zoete aardappel samosa met mango chutney | strongbody.nl

Benodigheden Zoete aardappel samosa met mango chutney

Samosa

 • 2 el olijfolie
 • filodeeg (ontdooid)
 • 500 gr zoete aardappelen (in kleine blokjes gesneden)
 • 150 gr bevroren erwten (ik heb extra fijne genomen)
 • 1/2 medium ui (gesnipperd)
 • 1/2 el verse gember (geraspt)
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl kukurma
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 1 tl masala poeder
 • 1/2 tl koriander
 • 1/4 tl chilivlokken
 • verse koriander (fijn gesneden)

Maak een papje van meel en water om de driehoekjes te dichten.

Mango Chutney

 • 2 el olijfolie
 • 1 kleine ui (gesnipperd)
 • 1 knoflook (geperst)
 • 1 el verse gember (geraspt)
 • 1/2 tl komijnzaad
 • 1/2 tl chili poeder
 • 2 kruidnagels
 • 400 gr mangovlees (ongeveer 3 mango’s)
 • 50 ml appelazijn
 • 100 gr bruine suiker

Bereiding Samosa

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Warm de olie in een pan op en bak de ui lichtjes bruin.
 3. Voeg daarna de zoete aardappelblokjes en erwten toe. Roer het samen.
 4. Gooi alle kruiden erin. Roer weer alles samen en voeg een beetje water toe. Zet op laag vuur en laat koken tot de aardappelen zachtjes zijn (circa 20 minuten).
 5. Voeg wat verse koriander er aan toe en roer weer samen. Stamp de vulling daarna grof en laat het afkoelen.
 6. Vouw dan de vulling in de filodeeg (zie video) door eerst lange reepjes te snijden. Je gebruikt één reep voor een samosa. Vouw de rechterhoek naar boven en vouw weer een keer door zodat er een driehoekig zakje ontstaat. Doe wat vulling in het zakje en vouw verder tot de hele reep is gebruikt. Sluit met het papje van meel en water.
 7. Bedek een bakplaat met bakpapier, bestrijk de samosa’s lichtjes met plantaardige melk of olie en plaats ze op de bakplaat. Bak ze in ongeveer 15 minuten krokant.

Bereiding Mango chutney

 1. Warm de olie in een pan op en bak de uitjes lichtjesbruin. Voeg daarna de knoflook en gember toe. Roer samen.
 2. Voeg de komijnzaad, chilipoeder en kruidnagels toe. Roer weer goed samen.
 3. Voeg dan de mango, azijn en suiker toe. Laat het koken totdat de bruine suiker is opgelost. Zet dan de vuur laag en laat ongeveer 45 min koken.
 4. Laat het afkoelen en serveer met de samosa’s.

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze zoete aardappel samosa met mango chutney gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Zoete aardappel frietjes

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat goed dat de hapjes zo een succes waren. Z zie je toch maar. Dit recept ziet er ook weer erg goed uit zeg, heerlijk.

 2. Jaa!! Opslaan!! Dit ziet er echt heerlijk uit. Ga het zeker een keer proberen

 3. Ik hou ook ontzettend van lekker en gezond eten. Maar ik ben zo lui om het te maken, als ik dit dan zie dan denk ik. Jammie, maar ik vind het echt lastig om er mee aan de slag te gaan. Misschien toch maar eens doen 😉

  1. Hahaha ik denk dat meerdere mensen dit probleem hebben. Het is inderdaad een kwestie van doen! Begin met een eerste stap, dan de tweede stap en dan worden den derde en vierde stap veel makkelijker.

 4. hmm, heerlijk! Ik maakte onlangs ook samosa’s, maar met zoete aardappel nog niet! Die chutney lijkt me ook lekker erbij!

 5. Dit is niet helemaal mijn ding haha. Die mango chutney is niets voor mij. Zoete aardappel is wel lekker!

 6. Ziet er allemaal heerlijk uit. Ik ben gek op zoete aardappel en mango chutney. Hoewel ik de laatste niet zo snel zelf zal maken.

  1. Een verse mango chutney is toch echt lekker hoor en veel makkelijker te maken dan je denkt. Ik wist eerst niet eens hoe je het maakte haha!

  1. Ja is echt heel lekker. Is weer wat anders dan aardappelen maar gelukkig zijn er zoveel verschillende soorten vullingen. Allemaal yummy!

 7. Ik vind ze er erg mooi uitzien. Ik houd heel erg van samosa al heb ik deze combi niet eerder geproefd. Ik heb ze nooit zelf gemaakt daarentegen.