Plantbased Tuesday: Bloemkool kurkuma soep
Begin je al te wennen aan de kou? Winter komt eraan en dus tijd voor winterse soepen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo’n grote fan van bloemkool ben, maar ik kan het wel waarderen in deze bloemkool kurkuma soep. Door de kruiden kurkuma en komijnpoeder heeft dit plantaardig gerecht een extra kruidige twist.
Bloemkool
Bloemkool is super gezond! Caloriearm omdat het voor 85% uit water bestaat. Het bevat ook erg veel vitamines zoals vitamine C, vitamine K, Vitamine B6, Vitamine E, Foliumzuur en panthotheenzuur. Ook heeft het volop anti-oxidanten zoals glucosinolaten en isothiocyanaten die de groei van kankercellen vertragen. Bloemkool bevat ook veel vezels. Je darmflora en spijsvertering zijn daar superblij mee!
Kukurma
Wist je dat deze bloemkool kurkuma soep goed voor een sterk lichaam is door de kurkuma? Deze kruid wordt ook wel geelwortel genoemd, en lijkt een beetje op gember. Het bevat het belangrijke stofje curcumine met zijn vele voordelen:
- Het is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.
- Het helpt bij afvallen
- Tegen reuma en andere ontstekingen
- Kan Alzheimer voorkomen
- Kan bij veel verschillende soorten kanker uitzaaiingen voorkomen.
- Is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
Probeer ook: Romige vegan kerrie courgette soep
Benodigheden bloemkool kurkuma soep:
- 2 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook (in kleine stukjes gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 bloemkool (gesneden roosjes)
- 500 ml groente bouillon
- 250 ml plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- 1/2 tl zout
- zwarte peper
- 4 el edelgistvlokken
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl gedroogde koriander
Toppings:
- Bieslook
- Geroosterde amandelenschaafsel
- Gedroogde chili vlokken
Bereiding:
- Verwarm de olie in een pan en bak de ui en knoflook lichtjesbruin.
- Voeg de roosjes bloemkool, groente bouillon en plantaardige melk toe tot kookpunt. Laat dan op middelmatige vuur 15 tot 20 minuten sudderen tot de bloemkool zacht is.
- Voeg de zout, zwarte peper, komijnpoeder, kukurma, edelgistvlokken en koriander toe. Kook enkele minuten mee.
- Pureer dan fijn met staafmixer.
- Serveer met toppings zoals verse bieslook, amandel en chilivlokken. Maar dat kan natuurlijk ook met verse koriander of peterselie.
Eet smakelijk!
Liefs,
Lekker! Ik heb nog nooit bloemkool gemaakt. Ik ben benieuwd naar. Thanks for de recept
Oh dit lijkt me een lekkere combi, ik ben dol op bloemkool!
Ziet er heerlijk uit!
– xx Daisy
Klink lekker! Ik ga hem zeker een keer uitproberen!
Ziet er goed uit! Wij zijn dol op bloemkool, maar nog nooit soep van gemaakt.
Het ziet er goed uit, maar door de ingrediënten, sla ik deze toch even over.
Liefde voor kurkuma, ik maak vaak Golden Milk, ook zo lekker!
Lijkt me een lekkere combinatie! Dat wil ik wel eens proberen 🙂
Ah dit ga ik zeker een keer proberen! Met dit koude weer ben ik echt gek op soep haha 🙂