Aardappel prei soep met verse croutons | Plantbased Tuesday

aardappel-prei-soep |strongbody.nl

Een klassieke wintersoep zoals deze aardappel prei soep met zelfgemaakte croutons hoort uiteraard bij de Plantbased Tuesday recepten. Plantaardig en simpel om te maken. My kind of recipe! Deze soep kwam tot stand omdat ik drie stronken prei in de koelkast had liggen en er gauw wat mee moest doen voordat ze hun versheid zouden verliezen. Met prei kan je natuurlijk alle kanten op, maar deze keer eindigden ze in een heerlijke soep.

Aardappel prei soep

Soep en winter. Een gouden combinatie. De winters zijn tegenwoordig niet meer zo super streng maar toen ik jong was kon je bijna schaatsend over het trottoir naar school. Het kon wekenlang vriezen, op alle dichtgevroren slootjes waren er schaatsers te vinden en hoe blij was je als er thuis een heerlijke warme kop soep stond te wachten op je. Mijn moeder maakte dan geen Nederlandse soepen, maar Javaanse saoto of rundvlees soep. Hmmmmm….mijn mama was gek op soep and I got it from my mamma: De liefde voor soep! Of het nu een pompoen crèmesoep of een robuuste okersoep is….mij maak je gelukkig met een kopje verse plantaardige soep.

Bij het maken van de laatste Pilates workout video had ik bijvoorbeeld een pot verse aardappel prei soep gemaakt. Niets lekkerder wanneer je na het opnemen jezelf kan verwennen met een soepje. Yummie!

Zelfgemaakte croutons

Bij deze aardappel prei soep hoort verse croutons! Het is zo eenvoudig om te maken en je weet precies wat er in zit. Ideaal wanneer je wat sneetjes oud brood over heb en het niet wilt weggooien. Je kan het enkele dagen bewaren en zelfs invriezen. Haal het een uur van tevoren uit de vriezer en dan zijn ze ready to eat!

verse croutons

Croutons zijn heerlijk in een soep, in een salade of als knapperige snack. Een goede vervanging voor dat bakje chips!

Het enige wat je nodig hebt:

  • 3 sneetjes brood in kleine stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • snufje knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Je mengt de ingrediënten behalve het brood samen in een kom. Roer goed samen en voeg dan het brood er aan toe. Zorg er wel voor dat de broodstukjes goed gedekt zijn door de oliemengsel.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stukjes brood er boven op. Verspreid ze goed.
  4. Bak ze ongeveer 20-25 minuten. Let wel op dat je halverwege de stukjes omdraait zodat ze aan alle zijden bruin worden. Als de croutons zijn gebakken, leg je ze apart om af te koelen.

Plantaardig eten goed voor het milieu

Zoals ik eerder heb verteld ben ik geen veganist. Ook al kook ik alleen met plantaardige ingrediënten. Voor een die hard veganist staat het leven van de dier centraal. Ik ben ook tegen dierenleed, maar één van voornaamste reden om geen vlees te eten is vanwege het milieu. De aarde gaat naar de klote…zoals wij het hier in Rotterdam zeggen.

Als mama van drie dochters hoop dat ik dat de aarde zijn schoonheid blijft behouden en dat wij het niet verpesten met onze drang naar meer. Meer winst, meer kleding, meer spullen, meer eten…meer…meer…meer.

Door meer plantaardig te eten, kan je het milieu een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van het regenwoud verdwijnt door veeteelt? Wat als gevolg heeft dat plant- en diersoorten onnodig uitsterven. Ook blijkt de bio-industrie een van de grootste milieuvervuilers te zijn door het uitstoten van broeikasgassen, maar liefst 7.000.000.000.000 kilo. Enig idee hoeveel water je nodig hebt voor één kilo rundvlees of kip? Respectievelijk 15.000 en 4.300 liter. Dit zijn cijfers om bij stil te staan. Er wordt veel opgeofferd om dagelijks een stukje vlees op je bord te krijgen. Besef. We kunnen een positieve impact maken voor de toekomst van onze kinderen door vaker plantaardig te eten. Hier vind je andere plantaardige recepten om uit te proberen!

Aardappel prei soep

Aardappel prei soep

Aardappel prei soep

Aardappel prei soep

Benodigheden aardappel prei soep:

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 laurierblad
  • 225 gr aardappelen ( mag ongeschild en in stukjes gesneden)
  • 2 medium prei
  • 1 ltr groente bouillon
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Warm de olie in een pan op.
  2. Voeg de prei eraan toe en roer samen.
  3. Voeg ui en knoflook eraan toe en bak samen totdat de prei zachtjes is gekookt (kan ongeveer 5 minuten duren)
  4. Meng de aardappelen, bouillon, zout en peper met de prei. Breng het tot kook en zet daarna het vuur lager.
  5. Laat koken voor 20-25 minuten of totdat de aardappelen zacht zijn en uit elkaar vallen.
  6. Pureer met staafmixer of doe in een blender, maar zorg voor een bite om wat aardappelen grof te laten.
  7. Breng op smaak met zout en peper en maak af met de zelfgemaakte croutons en verse peterselie. Ik hou van pittig eten en heb er dus chili vlokken eraan toe gevoegd.

Enjoy!

Liefs,

 

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

 

 

 

 

Heb je de aardappel prei soep gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?

Maak ook deze Bloemkool kurkuma soep

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. De soep ziet er erg lekker uit zeg! De verse croutons wil ik ook eens zelf maken.

  2. Ziet er erg lekker uit! Heerlijk op een zondag met een broodje erbij ofzo…. Helemaal als het van dat fijne winterweer is.

  3. Weet je dat ik nog nooit soep heb gemaakt. En dat terwijl ik het heerlijk vind en het meestal vrij simpel is. Echt suf haha. Deze vind ik er ook weer echt heerlijk uitzien. Misschien toch eens maar doen 🙂

  4. Heerlijk! Ik ben echt fan van lekkere verse soepen in de winter, heerlijk! Die croutons zien er overigens fantastisch uit.

  5. Heerlijk! Ik ben echt fan van lekkere verse soepen in de winter, heerlijk! Die croutons zien er overigens fantastisch uit.