Armoede in Nederland: De Voedselbank brengt verlichting

voedselbank

Vandaag is het Wereld Armoede dag en wil ik graag de Voedselbank in het zonnetje zetten, want het is goed om stil te staan bij armoede hier dicht bij huis. Ondanks dat Nederland bij de rijkste landen van Europa behoort, groeit het aantal mensen die in armoede leven steeds meer. Vooral eenoudergezinnen, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar maken, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) grote kans op ernstige armoede. Het CBS hanteert daarbij de volgende grens: €1030 voor een alleenstaande, €1370 voor een alleenstaande ouder met één kind en €1940 euro voor een koppel met twee kinderen. Ruim 292.000 kinderen leven in een huishouden onder de lage-inkomensgrens.

Armoede

Ik kan er over mee praten. Mijn beschamende dieptepunt bereikte ik toen ik met Jada in de rij stond om ingrediënten voor lasagna te kopen. Zij had er zo enorm trek in! Ik twijfelde over mijn saldo maar ik gunde haar zo haar favoriete gerecht. In de rij checkte ik online mijn saldo en ik bleek nog maar €3 voor een hele week te hebben. Met pijn in mijn hart vroeg ik haar de boodschappen terug te zetten en teleurgesteld liepen wij de supermarkt uit.
Als bijstandsontvanger moest ik alle zeilen bij zetten om vier volwassen monden te voeden. Geld voor koek of snoep? No way. Geld voor haarconditioner? Nope. Even uiteten? Pure luxe.

Het was in dat opzicht kommer en kwel, maar gelukkig kwam mijn (Surinaamse) kookkunst van pas en kon ik met goedkope ingrediënten goede en gezonde porties in elkaar toveren, maar financiële stress vergt enorm veel van je. De onzekerheid of je genoeg geld heb om in je primaire levensbehoefte te kunnen voorzien verlamt je, want het is continue op prikkeldraad lopen. Het enige waar je op kan focussen is overleven.

Lees ook: Hoe tegenslagen mij empathischer maakte

De armste

Laatst was het in het nieuws: de grootste groep arme mensen in Nederland heeft een inkomen uit werk. Je zou het niet denken maar het aantal werkenden dat in armoede leeft is sinds het begin van deze eeuw met 60 procent toegenomen. De reden is heel simpel: de lonen zijn relatief weinig gestegen. Vooral zelfstandigen vallen daaronder: Of het nu door een laag uurloon komt, ze te weinig uren maken of doordat ze grote gezinnen moeten onderhouden. Volgens het SCP blijkt deze groep uit schaamte amper in beeld te zijn bij de gemeenten die zich vooral richten op mensen met een uitkering. Ook bijstandsontvangers lopen grote risico op armoede en arme pensioenontvangers zijn vaak blijvend arm. Het percentage huishoudens dat kort of lang in armoede leeft is het hoogst in Rotterdam: 15,3 procent. Daarna volgen Groningen en Amsterdam. De gemeenten met het laagste percentage armen zijn Rozendaal (2,9%), Zoeterwoude (3,2%) en Montfoort (3,4%).

Voedselbank

Gelukkig bestaat in zulke barre tijden de Voedselbank. Ondanks dat ik wel armoede kende, ben ik niet in aanraking gekomen met de Voedselbank. Even had ik gedacht om hulp bij de Voedselbank te vragen, maar gelukkig steunden mijn lieve ouders toentertijd me elke keer met een volle boodschappentas. Maar ik wil dit goed doel vandaag wel in de spotlight zetten, want ze vieren namelijk De Week van de Voedselbanken. Wat een super initiatief! Ik heb geluk gehad dat ik mensen om me heen had die me konden helpen met boodschappen, maar veel gezinnen zijn niet zo lucky. Gelukkig kan de Voedselbank zulke gezinnen helpen die geen goede support systeem hebben door voedsel die anders verspilden zouden worden uit te delen, want er is veel stille armoede hoor. Puur uit schaamte wordt er niet over gesproken.

De Voedselbank doet hele goede dingen en zorgt dat de armste tijdelijk voedselpakketten krijgen. Ze werken daarvoor samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Op deze manier wordt armoede bestreden en tegelijkertijd voedseloverschotten verminderd. De Voedselbank wordt gerund door alleen vrijwilligers. De voedselbank Rotterdam is bijvoorbeeld de oudste voedselbank van Nederland. Van hieruit is de landelijke organisatie ontstaan. Momenteel delen 11.000 vrijwilligers wekelijks bijna 40.000 voedselpakketten vanuit 168 lokale voedselbanken uit aan ongeveer 132.500 Nederlanders. Alleen al in Rotterdam zijn ongeveer 400 vrijwilligers actief die er samen voor zorgen dat er voedsel kan worden verstrekt aan 7.000 huishoudens in de Rotterdamse regio.

Gelukkig krijgt de Voedselbank voedsel en geld gedoneerd vanuit fantastische samenwerkingen met onder ander Picnic, Douwe Egberts, Thuiseten.nl, Mars en Honig. En ook als particulier kan je een steentje bijdragen: voor slechts €5 maak je een gezin met een maaltijd box gelukkig.

voedselbank

 

Ik heb zelf ervaren dat armoede echt om de hoek is en dat er veel mensen zijn die financieel worstelen. Misschien ken je mensen in armoede zonder dat je het weet. Juist omdat ik heb gevoeld hoe het is om met €25 je wekelijkse boodschappen te doen en daarmee een gezin te voeden, weet ik hoe desperate je soms voelt. Financiële stress kan je kapot maken. Zowel mentaal als fysiek. De slapeloze nachten omdat je niet weet hoe je het moet redden en je totaal geen onverwachte kosten kan permitteren. Het schuldgevoel dat je niet goed voor je kinderen kan zorgen. Alles zorgt ervoor dat je niet weet waar je het moet zoeken en vast kom te zitten in een vicieuze cirkel.

Help de Voedselbank te groeien en er te zijn voor deze kwetsbare groep door te doneren of vrijwilliger te worden, want een stukje verlichting zoals de Voedselbank brengt hoop.

 

Ken jij mensen in armoede?

Liefs,

 

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik vind het zo mooi dat hier aandacht aan besteed wordt, het is zo’n mooi alternatief en goed dat ze dit geheel vrijwillig doen. Lief dat je dit een plek geeft op je blog, denk dat mensen zich dit niet altijd beseffen

  1. Daarom hoop ik dat met deze blog dat mensen er meer bij stil staan. Het is een probleem waar mensen zich voor schamen en niet graag over willen praten. Gelukkig is De Voedselbank er om ze te helpen.

 2. Ik krijg kippenvel van je verhaal en besef me maar weer dat ik echt altijd geluk heb gehad. Mooi dat je je ervaring deelt om aandacht te vragen voor dit onderwerp, de Voedselbank is zo ontzettend belangrijk!

  1. Dank je wel Mira! Heel fijn dat je het goed hebt en dat wens ik zoveel andere mensen ook toe. Stap voor stap komen we er wel!

 3. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik vind het schokkend om te lezen dat het aantal werkenden met armoede met 60% is gestegen!

  1. Het is echt een groep waar weinig aandacht aan wordt besteed. Zoveel mensen schamen er zich voor om dat te delen met de buitenwereld. Het is natuurlijk krom dat je werkt maar je eigenlijk niet genoeg geld hebt om daar je maandelijkse voedsel van te kopen.

 4. Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed. Wij zijn het land met een relatief hoog bbp per hoofd van de bevolking, maar de echte armoede wordt over het hoofd gezien.

  1. Dat klopt en daarom is het wel mooi dat de Week van de Voedselbanken nu in het leven is geroepen, zodat mensen begrijpen dat er een groep is die het heel zwaar heeft.

 5. Persoonlijk ken ik geen mensen in armoede, ik vind het wel super wat de mensen van de Voedselbank doen!

 6. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt, het is toch een soort taboe/schaamte waar mensen mee zitten om dan toch geen hulp te zoeken. Goed dat dit initiatief er is!

  1. Dat klopt Thomas. En zeker voor de werkende armen die het heel zwaar hebben en uit schaamte in hun penibele situatie blijven zitten. Maar gelukkig brengt de Voedselbank een stukje verlichting in hun primaire levensbehoefte.

 7. Goed dat je hier iets over schrijft. Bij ons staat de voedselbank vaak in de supermarkt om eten in te zamelen. Ik haal altijd 4 dingen van hun lijstje.

 8. Wat moedig dat je hier over schrijft, vooral ook over je eigen ervaringen. Het is toch een beetje een taboe om hierover te praten en dat maakt armoede juist alleen maar erger.

  1. Dank je wel Ellie…het is inderdaad niet nodig om net te doen alsof het niet bestaat. Daar helpen we ze zeker niet mee. Maar gelukkig bestaat de Voedselbank om deze groep in hun primaire levensbehoefte kunnen voorzien. Dat is al een eerste stap.

 9. Vind suoer dat meer aandacht aan besteed word. Want zijn zoveel mensen die afhankelijk van deze hulp zijn