Intuïtief leven bracht mij innerlijke vrijheid

Intuïtief leven

Denken. Overdenken. Weer denken. En vooral blijven denken. Ik werd vroeger helemaal gek van mezelf. Terwijl er dingen in mijn leven afspeelden die helemaal niet klopten, sprak ik dat allemaal goed. Want daar zijn we met z’n allen meesters in: een slecht gevoel goed blijven praten totdat we het echt gaan geloven. Na jaren van hoofdelijke dominantie besloot ik het anders te doen: ik ging intuïtief leven.

Oeh…dat klinkt eng en zweverig. Dat komt omdat we ons nu eenmaal in een sociale setting bevinden waarin ons hoofd domineert en onze grootste raadgever is. Ratio is koning terwijl intuïtie als de nar wordt gezien. Die kan je tenslotte niet serieus nemen. Van jongs af aan leren we ‘verstandig’ te zijn en je gut feeling te negeren: er is tenslotte geen duidelijke verklaring voor dat onderbuikgevoel en waarom zouden we er dus naar luisteren? En voordat je het weet wordt intuïtie ergens in een vergeten hoekje gestopt en tegen de tijd dat we volwassen zijn, is de connectie met intuïtie heel minimaal. Af en toe doet intuïtie een poging om met je te praten, maar dat zacht stemmetje wordt direct overstemd door het geschreeuw van gedachten en bijhorende emoties.

In een wereld waar er behoefte aan zekerheid is heerst er hoofdelijke dominantie, omdat we voor alles een verklaring willen hebben. Of we die nu zoeken in onze hoofdelijke archieven verzameld door eigen ervaringen, je naaste omgeving of media of dat we naar therapeuten en experts gaan: we willen een verklaring. Snel.

Vrije val

Mijn besluit om intuïtief te leven was geen abrupte keuze. Het was een proces waarin ik keer op keer op mijn bek ging en ik me realiseerde dat mijn hoofdelijke beslissingen mij ongelukkig maakten. Het werd tijd voor een andere raadgever: mijn onderbuikgevoel kreeg eindelijk erkenning!

Maar het loslaten van mijn hoofdelijke dominantie was f*****g eng! Het (over)denken en zoeken naar hoofdelijke redenen had ik uitgeschakeld. Wat nu?? Ik had niet geleerd om te vertrouwen op mijn gut feeling. Ik had geen houvast. Er was geen zekerheid. Alleen het vertrouwen in het universum dat het goed ging komen. Ik gooide mezelf in het diepe. Wat bedoel je vrije val? Ik zweefde op lucht van onzekerheid en dat is scary shit. Intuïtie geeft namelijk in eerste instantie geen verklaring. Voelt het goed of niet goed? En daar moet je het voorlopig mee doen. De verklaring met bijbehorende resultaat komt altijd later.

En resultaat kreeg ik! Intuïtief leven bracht wijsheid, rust, geduld en onbevangenheid in mijn leven omdat al deze beslissingen goed uitpakten. Het bevestigde dat mijn gut feeling betrouwbaar was!
Ik kon met innerlijke kalmte mijn leven weer opbouwen. De stem van mijn intuïtie werd helderder omdat het geluid van mijn gedachten steeds meer naar de achtergrond verdween. Ik kwam eindelijk in directe contact met mijn wijze innerlijke Yoda.

Verstand is nodig

Dat je intuïtief leeft betekent niet dat je lost bent, egoïstische beslissingen neemt en je verstand niet meer gebruikt. Verstand heb je nog steeds hard nodig. Alleen zijn je beslissingen bij een intuïtief leven daar nauwelijks op gebaseerd. Verstand helpt ons het onderbuikgevoel te beschrijven en de woorden ervoor te vinden, zodat wij het naar onze (directe) omgeving kunnen communiceren. Je wordt namelijk bijna voor gek verklaard wanneer je een beslissing probeert te verklaren met ‘mijn gevoel zegt’.

Verstand helpt jou ook om dingen op een rijtje te zetten en denkpatronen te zien. Je wilt tenslotte toch weten waarom jouw intuïtie bepaalde beslissingen neemt. Dit is vaak de start van je persoonlijke zoektocht waar je de gekste ontdekkingen over jezelf doet. Verstand helpt jou om de verbanden tussen al deze ontdekkingen in kaart te brengen.

Lees ook: Leer beter te luisteren en bouw met deze 5 tips liefdevolle relaties op

Alle antwoorden zitten in ons

Alle antwoorden zitten in ons en intuïtie is de Google van onze authentieke Ik. Stel jezelf een vraag, wees stil in je hoofd en vertrouw erop dat je een antwoord zult krijgen. Heb geen oordeel in wat voor verpakking het komt, het kan in allerlei vormen in je leven verschijnen. Wees bewust van de signalen. Of je nu het antwoord krijgt omdat je toevallig een magazine leest, een gesprek tussen twee vreemden aanhoort of omdat je uit het niets een idee krijgt. Vertrouw want het antwoord komt. Altijd.

Innerlijke vrijheid

Intuïtief leven bracht mij innerlijke vrijheid. Ik verspil geen uren, dagen of maanden aan denken, overdenken, nog een keer denken om antwoord te krijgen op mijn vragen. Ik heb mijn innerlijke Yoda on demand en binnen een honderdste seconde weet ik of het goed of slecht aanvoelt. Door blindelings te vertrouwen op mijn intuïtie kan ik zonder angst mijn vleugels openslaan en vlieg ik zo vrij als een vogel door de onzekerheid die wij ‘het leven’ noemen. En het voelt goed.

 

“Train yourself to let go of everything you fear to lose.”
– Yoda

Luister jij weleens naar je intuitie?

 

Liefs,

 

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Jeetje wat lijkt mij dit ook ontzettend fijn. Soms voel ik mezelf echt een slaaf van mijn gedachten en het constante overdenken.

  1. Dat is precies wat er gebeurt: Slaaf van je gedachten. Vreselijk toch? Denken doe je wanneer je onzeker bent over hoe je met veranderingen en tegenslagen omgaat. Er is helemaal niets met tegenslagen, de enige functie dat het heeft is om je levenslessen mee te geven zodat je groeit als mens.

 2. Het lijkt mij zo’n fijn gevoel! Ik denk en overdenk alles momenteel, hoofd stroomt zowat over van al dat gepieker…

  1. Nergens voor nodig Bianca. Vertrouw jezelf en wees niet bang dat het ‘misgaat’. Alle waardevolle antwoorden zitten niet in je hoofd maar echt in jou als je echt goed luistert. Neem kleine stapjes en kijk hoe het volgen van je gevoel vergaat. Zo bouw je beetje bij beetje vertrouwen in je intuïtie op. Gebruik je verstand om je gevoel te communiceren. Veel succes!

 3. Ik probeer het meer en meer echt naar mijn intuïtie te luisteren. We hebben het toch voor een reden niet?

  1. Daarom Ineke! Helaas zitten we in een maatschappij waar daar nauwelijks aandacht aan word besteed. Gelukkig besluiten steeds meer mensen om naar hun intuïtie te luisteren!

 4. Ik vind dit ook heel erg belangrijk. Lang heb ik naar allerlei regels geleefd en dat heeft mij wel over een randje geduwd, en daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van. (niet dus..) naar mijn gevoel luisteren vind ik erg belangrijk en maakt mij uiteindelijk ook veel gelukkiger!

  1. Amen! Wat goed dat je naar je gevoel blijft luisteren! Het verstand helpt je om dingen op een rijtje te zetten, maar niet om je gelukkig te maken.

 5. Wat leuk om te lezen. Ik ben hier zelf ook heel erg mee bezig. Goed luisteren naar wat je inner voice te zeggen heeft.

  1. Wat leuk om te horen dat je er ook mee bezig bent. Ben je er ook achter gekomen dat je inner voice is de belangrijkste raadgever is?

 6. Dit is iets waar ik me zelf ook meer mee zou moeten bezig houden. Ik plan alles altijd veel te hard en pieker ook gewoon veel te veel i.p.v. gewoon op mijn intuïtie af te gaan.

  1. Het begint met het vertrouwen hebben in jezelf en te weten dat jij eigenlijk alle antwoorden al weet. Er is niets mis met plannen, het is zelfs heel goed. Het enige wat je hoeft te weten is dat je de creativiteit hebt om te schakelen wanneer de plannen veranderen.

 7. Wat een goed en mooi geschreven stuk, vooral het continu alles overdenken kan ik me heel erg in vinden. Totdat ik het voor mezelf zo lastig maakte dat ik uiteindelijk overspannen thuis kwam te zitten. Nu langzaam bij beetje alles op een rijtje aan het zetten en mijn inner voice aan het volgen.

  1. Wat goed van je! Het kost tijd om te herstellen omdat je zoveel van jezelf en je lichaam hebt gevraagd. Ik ben erachter gekomen dat je vaak een heftige situatie nodig hebt om je wakker te maken om het anders te doen. Blijf je inner voice volgen…zij weet echt wat het beste voor je is.

 8. Hoe ouder ik word, hoe meer ik luister naar mijn intuïtie. Ik vind het echt grappig om te merken dat ik daar dus ook in de groei 🙂

  1. Ja leuk is dat he? Ouder worden heeft dus ook een voordeel hahaha. Beetje wijzer, beetje gekker en lekker je eigen plan trekken.

 9. Wat klinkt dit heerlijk zeg! Ik ben ook altijd een overdenker, ik kan gewoon niet stoppen. Lijkt me heel tof om intuïtief te gaan leven, maar ben bang dat het me niet lukt 🙁

  1. Intuïtief leven gaat met baby stapjes. Als je beetje bij beetje jezelf leert om te dealen met kleine veranderingen, en zo zelfvertrouwen krijg dat je wereld niet instort wanneer het anders loopt, kan je het steeds meer in je leven invoeren. Vertrouw erop dat jij alle informatie die je nodig hebt zodat je makkelijk kan schakelen. Ik geloof dat jij dat kan Verena.

 10. Heerlijk als je dit kan! Ik moet zeggen dat ik ook redelijk veel op mijn intuitie doe al, maar ik ben ook een gigantische controlefreak, wat niet altijd een goede combi is

  1. Controle freak zijn en intuïtief leven gaat inderdaad moeilijk samen. Maar ik snap wel wat je bedoelt. Ik ben erachter gekomen dat controle hebben een een ‘neppe’ zekerheid is. Controle willen hebben komt vaak voort uit het onzekerheid. Onzekerheid omdat we denken dat we niet kunnen of weten te handelen wanneer het anders loopt. Op het moment dat we voelen dat we die tools wel hebben gaat het volgen van je intuïtie veel makkelijker.