Zo blijf je happy op Blue Monday met dankbaarheid

Blue Monday

‘Create a strong body with a happy mind’. De slogan voor deze blog. Nou volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall verliezen we onze happy mind op Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar voelen wij ons volgens het Blue Monday formule depressief op 21 januari. Ja mensen Blue Monday wordt namelijk berekend met een formule:

Blue Monday

Hierin staat W voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Volgens de formule van Arnall voelen mensen zich op de derde maandag in januari het treurigst. Misschien herken je jezelf er wel in: bye bye goede voornemens, blut door de feestdagen, wachten op je volgende salaris en jeetje wat duurt het nog zo lang voordat het vakantie is! Op dan wordt je op maandag ook nog geconfronteerd met de keiharde realiteit plus dat het weer begint te vriezen! Kortom: het is hel op Blue Monday!

Of toch niet? We moeten deze formule wel met een korreltje zout nemen. Hij werd namelijk in 2005 voor het eerst gebruikt door de reisorganisatie Sky Travel als onderdeel van hun persbericht. Het doel? Meer consumenten hun zomervakantie reis laten boeken via het bureau. Arnall kreeg veel kritiek door het gebrek aan enige verklaring hoe de formule is samengesteld. Hij werd er ook van beschuldigd dat hij tegen betaling zijn naam verbond aan de formule. Ondanks dat andere wetenschappers en de universiteit van Cardiff zich distantieerden van Arnall maakt de media sindsdien gretig gebruik van zijn Blue Monday formule.

Genoeg te doen

Mocht je er toch last van hebben dan is er op Blue Monday genoeg te doen! Zo organiseert De Schaatsbaan Rotterdam een Blue Monday event met verschillende ludieke acties op en naast het ijs. De schaatsbaan zal op deze donkere grauwe maandag, zowel letterlijk als figuurlijk, een lichtpuntje zijn. Denk hierbij onder andere aan blue(s) muziek, blauwe verlichting en andere acties waarvan je gaat stralen.

Of waarom niet gratis lachen bij een gratis psychiatrisch cabaret? Cabaretier Marjolijn van Kooten speelt in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam een compilatie van haar psychiatrische cabaretvoorstellingen speciaal voor mensen mét een depressie en zonder geld voor het theater. Jammer dat ik in Rotterdam woon, anders was ik zeker gegaan. Niet dat ik depressief ben, maar een avondje zwarte humor is gewoon heerlijk!

We kunnen wel lacherig doen over deze dag maar depressie is natuurlijk een serieuze zaak. Om depressiviteit meer aandacht te geven organiseert MIND de Blue Monday Run. Met de run loop je hard tegen depressie. Deze dag bestaat uit hardloopevenementen georganiseerd door mensen uit het hele land. Dit jaar halen de hardlopers geld op voor de bouw en lancering van de app ABI. Deze app is bedoeld om vrienden en familie van iemand met een depressie van tips en informatie te voorzien, bijvoorbeeld om depressie bespreekbaar te maken en te weten wat je kunt doen om iemand met een depressie te helpen.

Lees ook Joy Of Missing Out: Vergeet FOMO en geniet van het leven met JOMO

Innerlijke geluk

Tot op een zekere hoogte kan ik me wel inleven in de formule. Uhm ja, ook ik ben aardig blut na de dure december maand en van dit koude vriesweer word ik ook niet echt vrolijk. Ik moet inderdaad nog heel lang wachten op mijn volgende vakantie, maar draait het allemaal niet om hoe jij in het leven staat?

We zijn zo geconditioneerd dat we ons innerlijk geluk teveel laat afhangen van externe factoren die ongewenst zijn. Factoren die we heel zelden kunnen veranderen. We kunnen niet veranderen en beïnvloeden dat je baas vandaag je salaris op je bankrekening stort of dat het weer ineens verandert in lente en het 20 graden wordt. Wat we als eerste wel kunnen doen is de huidige situatie te accepteren. Dat geeft veel rust. Ten tweede kunnen we er dankbaar voor zijn. Je bent blut omdat je tijdens de feestdag mooie cadeautjes hebt kunnen kopen voor de mensen waar je van houdt en omdat je jezelf hebt kunnen verwennen. En ja.. je kan zelfs genieten van het koude weer! Al moet ik zeggen dat dit mij heel veel moeite kost vanwege mijn tropisch bloed, maar ik doe heel hard mijn best! Waar het om gaat is dat je het positieve in de huidige situatie kan vinden door oprechte dankbaarheid te VOELEN.

Dankbaarheid

Het is zo jammer dat het effect van dankbaarheid erg wordt onderschat. Vaak denken we dat we alleen dankbaar horen te zijn voor de grote dingen, maar het zijn juist in de kleine dingen waar we ons continue gevoel van geluk vinden. Gelukkig voelen is namelijk een aaneengesloten ketting van positieve momenten. Ook de momenten die soms op het eerste gezicht niet positief lijken maar die jij met je gedachten positief kan maken. Waar je je aandacht aan geeft wordt namelijk groter. Of dat nu een positieve gedachte of juist een negatieve is.

We kunnen ons bijvoorbeeld laten beïnvloeden door de media met het feit dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is. Je kan er bij stil gaan staan en dat gevoel vergroten door het voor jezelf te bevestigen. Of je kan je denkrichting veranderen door tegen jezelf te zeggen: “Ja, het is misschien wel een kutdag maar no way dat ik ervoor kies om het groter te maken dan het is. Mijn aandacht breng ik waar ik wel rustig en gelukkig van word. Ik heb nu geen geld, maar ik ben wel dankbaar voor mijn warme huis. Ik heb moeite met mijn voornemens maar ik ga mijn doorzettingsvermogen ontwikkelen en begin er stap voor stap weer aan”.

Twee verschillende denkrichtingen. Wat je ook kiest…het heeft veel impact. Jij bent de baas over je gedachten en kies dus voor dankbaarheid op Blue Monday.

Waar ben jij dankbaar voor?

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nou dan toch voor mijn gezin en familie, ik snap dat hele blue monday wel. Het is de dag dat men vaak realiseerde dat alle goede voornemens toch niet lukken. Gelukkig is deze gedachten bij velen maar kort. Een depressie blijft jammer genoeg veel langer bestaan.

 2. Geen blue monday, maar blue friday hier. Telt dit ook? Alle gekheid op een stokje, op het moment dat emoties bepaald worden door hormonen is het handig om hulp te zoeken en proberen te communiceren met je omgeving: “jongens, ik voel me kut, ik kan dus scherper reageren. Weet dat niet aan jullie ligt.”

  Voeding en gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen blijken een grote rol te kunnen spelen in het ‘blue’ zijn.

 3. Wat een goede blog. Bij mij geen blue monday, gewoon blue month. Nee haha, het valt wel mee. Maar januari is bij mij wel een maand dat ik me even wat minder voel omdat ik teveel van mezelf verwacht omdat het een nieuw jaar is met nieuwe kansen blablabla. Dat is voor mij een hoge druk, denk daarbij aan afvallen, sparen voor de toekomst, meer tijd voor mezelf nemen etc. Fijn dat er zulke mooie dingen zijn georganiseerd!

 4. Het is veel makkelijker negatief te denken dan positief. En als je even de tijd neemt om ook echt even stil te staan bij wat er wél goed is ipv van wat er slecht is, zullen velen beseffen dat ze best veel hebben om dankbaar voor te zijn. Een dak boven je hoofd, brood op de plank (met de armoede is ook dat velen niet eens gegeven), etc. Ik ben dankbaar voor mijn gezin, de mensen om me heen, onze gezondheid, veel wat vaak zo vanzelfsprekend wordt aangenomen.
  Het principe van Blue Monday klopt in die zin dat rond deze tijd inderdaad veel mensen door allerlei redenen zich depressiever voelen dan de rest van het jaar, alleen kun je daar geen formule op los laten en ook geen dag voor vaststellen. Dat is in mijn ogen puur commercieel.

 5. Ik geloof niet zo in het hele blue monday gebeuren. Soms zit het mee, en soms even tegen. Het weer en de dure dagen zullen niet helpen maar om daar maar gelijk een depressieve dag aan te plakken gaat mij wat ver.

 6. Voor mij niet echt het “blue monday-gevoel” op die dag. Het feit dat ik ook geen ambitieuze goede voornemens had, helpt uiteraard wel.

 7. ik geloof ook niet in het blue monday gebeuren. Helaas heb ik OCPS en komt dit in vlagen voorbij, dus een blue monday heb ik eigenlijk niet.