Waarom het kennen van je persoonlijke kernwaarden jou gelukkig maakt

persoonlijke kernwaarden | strongbody.nl

De meesten van ons zijn niet bewust van onze persoonlijke kernwaarden of kennen ze (nog) niet. We stellen de verkeerde prioriteiten en vergeten daardoor wat belangrijk is voor ons. De aandacht is gefocust op wat de maatschappij en media van je verwacht. Leer je persoonlijke kernwaarden kennen en ontdek waarom het jou gelukkig maakt.

Persoonlijke kernwaarden. Wat zijn dat eigenlijk? We halen normen en waarden vaak door elkaar. Normen zijn algemeen aanvaarde gedragsregels die ons richtlijnen geven hoe we met elkaar kunnen omgaan. Ze zijn sterk afhankelijk van je religie, sociale kring, cultuur en maatschappelijke achtergrond. Normen komen voort uit waarden.

Waarden zijn idealen en overtuigingen die een samenleving of groep nastreeft of nagestreefd zou moeten worden. Persoonlijke waarden zijn jouw drijfveren en liggen aan de basis van je karakter. Ze zijn ongrijpbaar maar maken wel duidelijk waar je voor staat en wat jou motiveert.
Inzicht hebben in je persoonlijke waarden helpen jou om met zelfvertrouwen en integriteit in het leven te staan. Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn eerlijkheid, intimiteit, humor, bescheidenheid, verdraagzaamheid. Ik heb enkele waarden in de onderstaande Persoonlijke Waarden Lijst bij elkaar gebracht maar er zijn er veel meer! Kies uit de onderstaande lijst ongeveer zeven tot tien waarden waarmee jij resoneert.

persoonlijke kernwaarden lijst | strongbody.nl

Het ontdekken van je persoonlijke kernwaarden

Als je geen idee hebt wat je persoonlijke waarden zijn dan is de lijst een goed beginpunt. Of geef jezelf de tijd om ze zelf helder te krijgen. Het ontdekken komt van binnenuit en is een proces. Je kan je makkelijk laten beïnvloeden door externe factoren zoals je sociale kring of de media. Het vergt kracht en eist dat je eerlijk naar jezelf toe bent. Helderheid krijgen in je persoonlijke waarden is belangrijk want het beïnvloedt jouw keuzes op maatschappelijk, sociaal, politiek en religieus gebied.

Wil je je waarden nu ontdekken? Pak dan een pen en papier en schrijf deze vragen op

 • Wat is het belangrijkste in je leven? Hoe ervaar je ultieme geluk?

Beantwoord deze vragen en schrijf alles op wat bij jou opkomt. Het mag van alles zijn!

Kijk naar de Persoonlijke Waarden Lijst hierboven. Heb je je tien waarden al uit de lijst gekozen? Zoja, kies daar vijf KERNWAARDEN uit. Leg ze in belangrijkheid op volgorde.

Stel jezelf deze vragen:

 • Wat vind ik belangrijk aan DEZE kernwaarden?
 • Leef ik in overeenstemming met elk kernwaarde?

Belangrijk is om geen oordeel te vellen over jezelf. Het is puur om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt. Bedenk hoe je ze in je dagelijks leven kan integreren.

Je persoonlijke waarden kunnen trouwens veranderen in de verschillende fasen van je leven. Misschien heb je in een bepaalde fase vrijheid als kernwaarde totdat je toe bent aan een relatie en de kernwaarde verbondenheid meer bij jou gaat passen.

“Your values create your internal compass that can navigate how you make decisions in your life. If you compromise your core values, you go nowhere.”

― Roy T. Bennett

Kernwaarden beïnvloeden ons gedrag

Helder zijn over jouw kernwaarden heeft ook invloed op jouw gedrag. De helderheid bepaalt in hoe verre jouw gedrag aansluit bij wie je daadwerkelijk bent. Het is belangrijk om jezelf continue af te vragen of bepaalde beslissingen of acties jou dichter bij jouw waarden brengen of er juist verder van af. Wees er bewust van welke waarde je naleeft als je bepaalde beslissingen neemt.

Misschien heb je gezondheid als kernwaarde en maak je bewuste keuzes om je lichaam gezond te houden. Je kiest voor gezond eten, je besteedt je vrije tijd aan sporten en slaap genoeg.

Maar het kan natuurlijk ook andersom. Misschien heb je vrijheid als kernwaarde maar is je leven een grote sleur en heb je momenteel een saaie baan. Dit betekent dat je een kernwaarde niet naleeft en daardoor niet in harmonie met jezelf bent. Je voelt je daardoor ongelukkig.

beter luisteren |strongbody.nl

 

 

Lees ook: Leer beter te luisteren: bouw met deze 5 tips liefdevolle relaties op

 

 

Wat gebeurt er als we onze kernwaarden niet kennen?

 1. Als mens is ons tijd beperkt. Voordat je het weet is een dag, week, maand en jaar voorbij en hebben we ons tijd en aandacht gegeven aan dingen die helemaal niet belangrijk zijn voor ons. Je kan meer geld verdienen of een gebroken relatie repareren maar je kan de dag niet meer terug halen. Besteed daarom je tijd zo goed mogelijk! Koester je kostbare tijd en vergooi het niet.
 2. Als onze kernwaarden niet kristalhelder zijn versterken we nog meer onze slechte gewoontes en terugkomende patronen. Misschien raak je elke keer verliefd op dezelfde soort persoon die eigenlijk niet van toegevoegde waarde is in je leven. Of blijf je ongelukkig in dezelfde soort baan. Ook al veranderen de werkgevers continue. Als je niet begrijpt waarom dezelfde situaties of personen blijven terugkeren in je leven moet je jezelf afvragen of jouw beslissingen in harmonie zijn met je kernwaarden. Welke acties moeten genomen worden om je keuzes en gedrag in lijn te krijgen met je kernwaarden?

Als we onze persoonlijke kernwaarden naleven voelen we ons gelukkig

Je ervaart diep geluk wanneer je jouw kernwaarden consequent naleeft en trouw bent en blijft aan jezelf. Het kennen van je persoonlijke kernwaarden zorgt ervoor dat je helderheid en focus krijgt waardoor je goede beslissingen met gerichte actie kan nemen. Je ontdekt wat belangrijk is in je leven en wat waard is om je aandacht aan te besteden. Het naleven van je persoonlijke kernwaarden brengt voldoening en je ontdekt wat je echt uit je leven kunt halen.

Jouw persoonlijke kernwaarden helpen jou om dichtbij jezelf te blijven, de juiste actie te ondernemen en jouw hoogste potentieel waar te maken. Ken je kernwaarden. Wees trouw aan jezelf. Kies voor geluk. En conquer the world!

Liefs,
StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik heb het veel over kernwaarden gehad met mijnstudie management, Wel weer iets om eens over na te denken!

 2. Ik ken de kernwaarden van mijn werkgever wel, maar heb er voor mijzelf nog nooit over nagedacht. Zeker jets om eens goed bij stil te staan.

 3. Ik heb vorig jaar een cursus emotionele intelligentie gedaan, en dan moesten we ook op zoek gaan naar onze kernwaarden! Heel interessant!

 4. Dit is een artikel waar ik zeer veel van heb geleerd. Ik vind het interessant. De woorden die ik heb gekozen zijn: humor, positivisme, eerlijkheid, succes en besluitvaardigheid. De bedoeling was tien, maar vijf vind ik een leuker aantal nu. Haha 🙂
  Herken je er een paar? ;p

 5. Interessant om te lezen. Ik ken mezelf heel goed, ken ook mijn kernwaarden. Het is wel inderdaad zo dat ze veranderen. Ze zijn nu heel anders dan toen ik bijv 20 was.