Asperges risotto | Plantbased Tuesday

asperges risotto | strongbody.nl

De eerste keer dat ik risotto maakte liet ik de rijst met bouillon koken en liep de keuken uit. Precies zoals ik bij normale rijst zou doen. Het resultaat: rijstepap. Oeps dat was niet bedoeling….Risotto eist een andere behandeling. Het verdient je volledige aandacht. Dus ik toen aan deze asperges risotto begon besloot ik het op de correcte manier te doen. Stay by your risotto!

asperges risotto | strongbody.nl

Arborio rijst

Risotto is Italiaans voor rijst en voor risotto gerechten gebruik je voornamelijk Arborio rijst genoemd naar de stad Arborio in de Po-vlakte waar het wordt gekweekt. Het is een licht klevende rijst die veel vocht kan opnemen (maar liefst vier keer zijn eigen gewicht), smeuiig wordt doordat het zetmeel loslaat en zijn bite behoudt.

asperges risotto | strongbody.nl

Asperges

Je kan heerlijke gevarieerde risotto gerechten maken, maar vanwege het asperge seizoen heb ik gekozen voor deze asperges risotto. De groene asperges zijn het hele jaar verkrijgbaar, de witte alleen een beperkte tijd (ongeveer twee) maanden, omdat het onder de grond groeit en uit het licht wordt gehouden.

Met asperges kan je alle kant op gegrild, gebakken, gerooster, geblanceerd en gestoomd. Asperges zijn een zeer goede bron van vezels, foliumzuur, thiamine, vitamine A, B6, C, E en K, evenals chroom. De asperge bevat weinig calorieën, veel vezels en bestaat 94% uit water. Een uitstekende groente als je let op je calorieën in name.

asperges risotto | strongbody.nl

asperges risotto | strongbody.nl

asperges risotto | strongbody.nl

asperges risotto | strongbody.nl

asperges risotto | strongbody.nl

Benodigheden Asperges risotto:

 • 1 el olijfolie
 • 250 gr arborio rijst
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 1/2 prei (in hele dunne schijfjes gesneden)
 • 10 asperges (harde stukjes wegsnijden en in kleine stukjes snijden. Laat de topjes heel)
 • 3 knoflook teentjes (geperst)
 • 1 ltr groente bouillon

Bereiding:

 1. Warm de bouillon met de 1 liter water. Ik kook zelf water in de waterkoker en mix het samen met een groente bouillon blokje. Hou het warm totdat je het gaat mengen met de rijst.
 2. Warm de oljfolie op in een pan op middelhoog vuur. Bak de asperge topjes voor 2-3 minuten tot glazig en lichtbruin. Haal dan uit de pan.
 3. Bak in dezelfde pan bak de uien lichtbruin.
 4. Voeg de knoflook en prei daarn aan toe. Bak samen voor 2 minuten.
 5. Gooi de rijst en asperges (behalve de topjes) in de pan en roer goed samen.
 6. Schenk na 2-3 minuten de helft van de groente bouillon in de pan en roer samen met de rijst.
 7. Ik adviseer om bij de pan te blijven. Schenk elke keer bouillon in tot zover de rijst ondergedompeld is. Roer af en toe. Wanneer het vocht ingetrokken is, schenk je weer wat bouillon in totdat de rijst zacht is.  Dit kan ongeveer 20-25 minuten duren.
 8. Breng naar wens op smaak met zout en peper, maar dat hoeft niet perse omdat de bouillon al zoutig is.
 9. Serveer op een bord en voeg de asperges topjes erbij.
 10. Eet smakelijk en geniet!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze asperges risotto gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Vegan pastasaus met walnoten en spinazie

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. ik ben gek op risotto. Vanavond ga ik het weer eten. Het moet echt wel goed klaar gemaakt worden, want een bak rijst is nog geen risotto!!

  1. Hahahaha neeee daar vergiste ik me de eerste keer in. Ik dacht het te koken als rijst en wist niet wat ik zag! Gelukkig heb ik het daarna op de goede manier aangeleerd.

 2. Heerlijk hoor, hier staat risotto ook weer op het menu dit weekend ,maar met asperges heb ik het nog nooit gegeten, wat een goed idee.

 3. Rijst die mijn volledige aandacht vraagt? Dat schrikt me af, omdat ik eigenlijk helemaal niet met aandacht kook. Anderzijds zou het dus wel een goede oefening voor me zijn.

  1. Hahahah Nicole..ja je kan je er geduld wel mee trainen. Maar gelukkig blijf je wel bezig! Beetje roeren, beetje inschenken maar allemaal de moeite waard!

 4. 2 van mijn favoriete ingrediënten voor een lekkere maaltijd; risotto en asperges. Helaas niet geliefd bij mijn tafelgenoten, maar ik ga het zeker een keertje maken voor mijn vriendinnetjes

 5. Asperges… heerlijk! Het staat toevallig vanavond op het menu! Alleen dan niet met risotto, want daar ben ik niet zo dol op.

 6. asperges! zo lekker!! Risotto, eerlijk gezegd nog nooit gehad.
  Dit ga ik eens proberen, ziet er erg smakelijk uit…

 7. Ja, ik houd erg van risotto en maak het vaak. Ik blijf er dan inderdaad bij staan. Mijn kids lusten geen asperges helaas, ik wel, maar ik ben in de minderheid haha dus dit gaat hem niet worden. Zij lusten die met champignons en kip, doperwten en munt (oud recept van Jamie Oliver), spekjes en kaas en ook eentje met broccoli maar die lust ik weer niet zo 😉

  1. Gelukkig kan je risotto met van alles combineren. Misschien dat je je zelf een keer kan verwennen met de asperges als ze een keer gaan logeren!