shiitake gyoza
2
Oct

Plantbased Tuesday: Shiitake Gyoza

Ik ben gek op Japans eten en de shiitake gyoza is een favoriete snack van me. Ik koop ze normaal bij de goede toko’s maar ik wilde mezelf toch een keer uitdagen om het zelf te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nogal spannend vond omdat ik geen idee had hoe ik de gyoza’s moest vouwen. Thank God voor YouTube want daar vond ik snel wat filmpjes met instructies! Ik heb zoals je ziet in ieder geval mijn best gedaan!

shiitake gyoza

Dumplings

Dumplings is een algemene term voor een stukje gevulde deeg met vlees of groente. Potstickers, wontons en gyoza zijn typische dumplinggerechten in de Aziatische keuken. Het verschil zit hem in de land van afkomst, dikte van de deeg en hoe het wordt klaargemaakt.

shiitake gyoza

shiitake gyoza

Gyoza is van oorsprong een Chinees gerecht maar de Japanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in China waren gestationeerd brachten bij terugkomst de potstickers naar Japan en maakten hun eigen versies. Er zijn wel subtiele verschillen: Gyoza vellen zijn bijvoorbeeld dunner en kleiner dan de Chinese potstickers en hebben een sterkere knoflooksmaak, maar voor een dumpling liefhebber zoals ik smaken ze allemaal even yummie!

 

gyoza1

shiitake gyoza

shiitake gyoza

shiitake gyoza

 

Benodigheden:

  • 170 gr tahoe (gedroogd en in blokjes gesneden)
  • 4 gedroogde shiitakes (die 25 minuten in heet water zijn geweekt en in dunne stukjes gesneden)
  • 8 Chinese koolbladeren (in dunne reepjes gesneden)
  • zout
  • 4 lente uitjes (in kleine stukjes gesneden)
  • 1 el gember (geraspt)
  • 1 knoflook (geperst)
  • 1 el soya sauce
  • 1 1/2 el rijst wijnazijn
  • 2 tl sesam olie
  • zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • Ontdooide gyoza vellen (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkt zoals Orientaal)
  • Klein bakje soya saus met sesam zaadjes

Bereiding:

Tahoe:

  1. Verwarm oven voor op 220 graden. Zodra de oven op temperatuur is, doe je de tahoe blokjes op een bakplaat bedekt met bakpapier in de oven.
  2. Laat bakken voor 8-10 minuten.
    Uit de oven halen en zet apart om ze af laten koelen.

Chinse Kool:

  1. Kook water in een pan waar de gesneden Chinese kool in past.
  2. Blancheer de kool in kokend water voor 5 minuten.
  3. Gooi in vergiet om uit te laten lekken en zet apart. Doe 1 el olijfolie in een pan en bak de shiitake mee tot het bruin en zacht is.
  4. Voeg dan de kool en wat zout eraan toe. Blijf roeren totdat de kool zachtjes is. Verkruimel de tahoe in een grote kom en voeg de lente uitjes, gember, knoflook, soya saus, rijst wijn azijn, sesam olie en zwarte peper toe. Meng goed samen. Mix de shiitake champignons en Chinese kool samen met de tahoe. Klaar om de gyoza’s te vouwen!.

Het vouwen vond ik op zich niet erg moeilijk, maar mijn ‘lange’ nagels zaten in de weg. Het is in het begin een beetje wennen maar zodra je weet hoe het moet gaat het best snel. Hier zie je hoe je een gyoza vouwt.

Als de vellen zijn gevuld is het klaar om het te frituren, bakken of te stomen. Ik heb geen frituur pan en stomen heeft mijn voorkeur.

  1. Verwarm een koekenpan met 1 el olijfolie. Zodra de olie warm is, plaats je de shiitake gyoza in de pan om het lichtjes mee te bakken. Blijf wel bij het vuur want het gaar worden aken gaat hard.
  2. Zet vuur ietsje lager en gooi water (1 glas is waarschijnlijk genoeg) in de pan en plaats meteen een deksel er boven op zodat het blijft stomen in de pan.
  3. Haal na ca 3-5 minuten eruit.

Dip de shiitake gyoza in soya saus en geniet ervan!

Eet jij weleens dumplings?

 

Liefs,

 

Handtekening Juliette

 

12 Responses

  1. Mieke | mieksmind

    Ik vind dit echt 1 van de lekkerste gerechten bij sushi en grill restaurants. Ik heb het echter nog zelf nooit klaargemaakt. YUM

  2. Heel lekker! Was zoiets op de kaart staat van de restaurant, bestel ik het vaak, maar thuis maak ik het dus nooit. Tijd om daar eens verandering in aan te brengen :-)

Leave a Reply