6
Nov

Plantbased Tuesday: Bloemkool kurkuma soep

Begin je al te wennen aan de kou? Winter komt eraan en dus tijd voor winterse soepen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo’n grote fan van bloemkool ben, maar ik kan het wel waarderen in deze bloemkool kurkuma soep. Door de kruiden kurkuma en komijnpoeder heeft dit plantaardig gerecht een extra kruidige twist.

bloemkool kurkuma soep, strongbodynl

Bloemkool

Bloemkool is super gezond! Caloriearm omdat het voor 85% uit water bestaat. Het bevat ook erg veel vitamines zoals vitamine C, vitamine K, Vitamine B6, Vitamine E, Foliumzuur en panthotheenzuur. Ook heeft het volop anti-oxidanten zoals glucosinolaten en isothiocyanaten die de groei van kankercellen vertragen. Bloemkool bevat ook veel vezels. Je darmflora en spijsvertering zijn daar superblij mee!

bloemkool kurkuma soep, strongbodynl

Kukurma

Wist je dat deze bloemkool kurkuma soep goed voor een sterk lichaam is door de kurkuma? Deze kruid wordt ook wel geelwortel genoemd, en lijkt een beetje op gember. Het bevat het belangrijke stofje curcumine met zijn vele voordelen:

  • Het is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.
  • Het helpt bij afvallen
  • Tegen reuma en andere ontstekingen
  • Kan Alzheimer voorkomen
  • Kan bij veel verschillende soorten kanker uitzaaiingen voorkomen.
  • Is een natuurlijke ontgifter voor de lever.

Probeer ook: Romige vegan kerrie courgette soep

Bloemkool kurkuma soep, strongbodynl

bloemkool kurkuma soep, strongbodynl

bloemkool kurkuma soep, strongbodynl

Benodigheden bloemkool kurkuma soep:

  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook (in kleine stukjes gesneden)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 bloemkool (gesneden roosjes)
  • 500 ml groente bouillon
  • 250 ml plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
  • 1/2 tl zout
  • zwarte peper
  • 4 el edelgistvlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl gedroogde koriander

Toppings:

  • Bieslook
  • Geroosterde amandelenschaafsel
  • Gedroogde chili vlokken

Bereiding:

  • Verwarm de olie in een pan en bak de ui en knoflook lichtjesbruin.
  • Voeg de roosjes bloemkool, groente bouillon en plantaardige melk toe tot kookpunt. Laat dan op middelmatige vuur 15 tot 20 minuten sudderen tot de bloemkool zacht is.
  • Voeg de zout, zwarte peper, komijnpoeder, kukurma, edelgistvlokken en koriander toe. Kook enkele minuten mee.
  • Pureer dan fijn met staafmixer.
  • Serveer met toppings zoals verse bieslook, amandel en chilivlokken. Maar dat kan natuurlijk ook met verse koriander of peterselie.

Eet smakelijk!

Liefs,

Handtekening Juliette

9 Responses

Leave a Reply