Rijstnoedels miso soep | Plantbased Tuesday
Instant noedels soep zijn erg populair. Net een Aziatische Cup-A-soup. Ideaal wanneer je honger heb maar geen tijd hebt om iets klaar te maken. Toch geef ik de voorkeur aan een home made noedels soep. Deze keer gemengd met witte miso pasta.
Miso pasta
Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst met zout en koji (een schimmel die ervoor zorgt dat enzymen in de rijst geactiveerd worden), De meest voorkomende soorten van miso zijn:
Shiromiso – witte miso
Akamiso – rode miso
Awasemiso – gemengde miso
De shiromiso (die ik ook heb gebruikt) is het minst zout en het minst gefermenteerd. Vanwege de grote hoeveelheid proteïne, vitaminen en mineralen speelde miso een belangrijke rol in de voedingsleer in het feodale Japan (1185-1603). Maar het nu nog steeds erg populair in Japan en ondertussen heeft de rest van de wereld het ook ontdekt!
Deze rijstnoedels miso soep is vrij makkelijk te maken. Heb je geen miso pasta in huis? Geen paniek! Dan heb je een groente bouillon soep. Maar de miso pasta geeft dat extra kick. Het is een typische smaakversterker uit de Japanse keuken. Het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld door de soep, stoofpotten, sauzen of een salade.
Shiitake
Wist jij dat de shiitake komt van de Japanse woorden ‘shii’ de pasaniaboom waar deze champignons op groeit en dat het woord “také,” champignons betekent? Dus letterlijk betekent het de champignons of de shii boom.
Het behoort naast de witte champignon tot de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld.
Shiitake heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is niet voor niets dat het al heel lang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Ze bevatten eigenschappen zoals anti bacterisch en anti tumor. Ook bevatten ze stoffen om je gezondheid een boost te geven.
Ingrediënten rijstnoedels miso soep
- 2 el olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 4 knoflook (geperst)
- 2 el verse gember (geraspt)
- ½ ltr groentebouillon
- 3 el sojasaus (of tamari voor glutenvrije versie)
- 6 verse shiitake
- 75 gr rijstnoedels
- 100 gr choy sam (maar je kan ook paksoi gebruiken)
- 3 el witte miso pasta
- sesamzaad
Bereiding
- Warm de olie in een soeppan op. Fruit de uien lichtjes bruin.
- Voeg de knoflook en gember toe en roer samen. (1-2 min)
- Giet de groentebouillon in de pan en roer samen. Kook voor 1-2 min
- Doe de sojasaus er bij.
- Gooi de shiitake, rijstnoedels en choy sam in de pan. Roer goed samen.
- Meng de miso pasta in een klein kommetje met water tot een dun papje.
- Wanneer de rijstnoedels zacht zijn, voeg dan de miso mix eraan toe.
- Kook samen voor enkele minuten op laag vuur.
- Serveer in een soepkom en maak het af door wat sesamzaad er bovenop te strooien.
Enjoy!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze Rijstnoedels miso soep gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze 15 minuten champignons gember noedels
Liefs,
heerlijk! ik maakte dit vroeger regelmatig maar sinds ik het niet meer mag eigenlijk niet meer gegeten
Oh, dat ziet er echt heerlijk uit. Ik denk dat ik hier mijn dochter heel blij mee zou maken, zij is dol op soep.
Mjam, dat ziet er verrukkelijk uit! En nog gezond ook. Dankjewel voor het recept.
Net als ik nog niet gegeten heb zie ik dit. Heerlijk! Ik hou er echt van.
oe, dit ziet er lekker uit. gelijk het recept bewaard! dank je wel
Fijn recept met dit weer. Mijn kids maak ik sowieso blij met miso.
ik ben geen super noodle fan maar vind dit er wel erg lekker uitzien
ik eet zo graag noodles, he, dit lijkt me wel lekker
Dat ziet er best een lekker soepje uit – ik ben wel een fan van noedels en nu weet ik ook wat die miso is waar ik al zo veel van gehoord had 🙂