Vegan champignons bitterballen
Dit jaar sluit ik af met een heerlijk plantaardig gerecht: vegan champignons bitterballen! Perfect voor Oud en Nieuw. Jeetje alweer het einde van het jaar…Begin 2018 besloot ik mijn blog wat serieuzer te nemen. Dat betekende consistentie. Dat werd ook meteen mijn thema van het jaar. Ik word namelijk zo makkelijk afgeleid en weet altijd wel een excuus te verzinnen om iets niet te doen. Maar 2018 moest anders worden! Ik zou dat patroon doorbreken! En jeeeeeej het is me gelukt! Ik ben erg trots op mezelf dat ik heb doorgezet. Het was een leerproces: het plannen, de promoties, de creativiteit en de druk die ik mezelf oplegde. Maar I did it!
Javaans Surinaamse gerechten staan altijd tijdens Oud en Nieuw op het menu bij ons maar ik wilde deze keer eens wat anders erbij. Ik had nog nooit bitterballen gemaakt en was erg benieuwd of deze vegan champignons bitterballen zouden lukken. Ik vond het best spannend om te maken: smaakt het en valt de bitterbal niet uit elkaar? Het viel gelukkig erg mee!
Ben je trouwens in de afgelopen maand ook wat aangekomen? In december ga ik altijd los: appel beignet, champagne, wijn, oliebollen, kerstkransjes en kerststollen. Hmmmm heerlijk! Na 1 januari gaan die extra kilootjes er wel weer af!
De jaarwisseling vind ik een bijzonder moment. Ik word er altijd sentimenteel van. Het terugkijken van een heel jaar en mijn dankbaarheid dat al mijn naasten nog gezond zijn. De drie woorden die mijn 2018 omschreven waren consistentie, dankbaarheid en moederschap. Mijn thema voor 2019 is discipline, omdat ik mijn consistentie wil uitbreiden naar andere aspecten van mijn leven. Wat wordt jouw thema voor 2019?
Benodigheden Vegan champignons bitterballen:
- 2 el olijfolie
- 250 gr kastanje champignons
- 1 teentje knoflook (in kleine stukjes gesneden)
- 1/2 ui (gesnipperd)
- snufje nootmuskaat
- 1/2 tl droge rozemarijn
- 1/2 tl droge tijm
- 1 el verse (krul)peterselie
- 100 gr bloem
- 100 gr plantaardige boter
- 500 ml groente bouillon
- snufje zout & peper
Paneermix:
- 100 gr bloem
- 180 ml soyamelk
Bereiding:
- Verwarm 2 el olijfolie in een pan.
- Bak de champignons lichtbruin voor ongeveer 3-5 minuten.
- Voeg de knoflook, ui, tijm, rozemarijn, peterselie en nootmuskaat toe. Roer samen en kook samen tot de champignons zacht gekookt zijn.
- Voeg de groente bouillon toe en kook samen voor 5 minuten op middelhoog vuur.
- Gebruik een spatel om de stukjes champignons uit de bouillon te halen en zet apart. Schenk de bouillon uit de pan en zet ook apart.
- Plaats de pan weer terug op het vuur en laat de boter erin smelten.
- Voeg de bloem toe en meng samen met garde tot er klonten ontstaan.
- Voeg de bouillon geleidelijk toe en blijf roeren tot de saus egaal is.
- Meng dan samen met de champignons.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Laat de roux afkoelen en plaats enkele uren in de koelkast.
Je hebt 3 borden nodig om te paneren. Maak eerst de paneermix: Doe wat bloem in een diepe bord en meng samen met wat soya melk. Roer samen en voeg geleidelijk de rest van de melk en bloem toe. Als je de mix te dik vindt, voeg je er wat melk eraan toe.
Met de linkerhand (ik ben zelf rechtshandig) maak ik een bal, doop ik die vervolgens in de mix. Gooi daarna in bord 2 met de paneermeel en gebruik daarvoor je rechterhand zodat er zo min mogelijk klonten in de paneermeel komen. Leg de bitterballen op bord 3.
Herhaal dit nog één keer. Je kan de vegan champignons bitterballen meteen frituren, of in de koelkast of vriezer leggen voor later gebruik.
Eet met mosterd of mayonaise.
Ik wens je een hele fijne jaarwisseling toe en tot volgend jaar!
Liefs,
Heb je de vegan champignons bitterballen gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere recepten proberen?
Maak ook deze carrot cake bliss balls: glutenvrije gezonde snack
Oh dit lijkt me heel erg lekker:D
Het eerste wat mij opvalt is dat ze zo perfect rond zijn. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Ze zien er erg smakelijk uit. En hoewel ik geen champignonfan ben, kan ik er natuurlijk ook nog wat anders doorheen doen 🙂
Leuk recept voor met oud&nieuw. Helaas ben ik niet van de champignons, wel van de frituur.
Ze zien e r lekker uit zeg! Ik vind het knap dat dit mogelijk is, zo’n vegan versie van bitterballen.
Lekker! Bedankt voor het recept. Ik ben gek op bitterballen, maar bijna alle bitterballen zijn gemaakt met koemelk of room. Dus ik eet ze niet vaak. Ik ben trouwens ook bennieuwd of je lant en klare vegan varianten kent.
Een thema..ja lastig. Ik denk ‘rust’. Het is nu te lang onrustig dus dat wordt het voor 2019. En on another note: de kroketten zien er fantastisch uit.
Ik vind champignons dus echt heel erg vies, jammer want linkt als een leuk recept!
wauw, dit is een leuk recept. ik ga eens kijken of het mij ook lukt om ze zo mooi te krijgen, want ik ben helemaal geen keukenprinses