Vegan snickers repen | Plantbased Tuesday
Twee jaar geleden op Ibiza tijdens een bijzondere retraite at ik zelfgemaakte vegan Snickers voor het eerst. Damn dat was zoooo lekker! Ik was meteen verkocht! Maar toch heeft het twee jaar geduurd voordat ik zelf een poging waagde. Op één of ander manier leek het me moeilijk om te maken, maar gelukkig viel het mee! Het is een kwestie van doen, want vaak is het in je hoofd veel enger en moeilijker dan het daadwerkelijk is! Ze zien er niet perfect uit, maar oh zoooo lekker!
Lagen
Snickers bestaat uit lagen. De bodem heeft een nougat laag van havermout meel. Havermoutmeel? Yup! Doe de havermout vlokken in een keukenmachine en hak het fijn tot meel. De tweede laag is een karamel laagje van Medjool dadels en pindakaas. De dadel is een fantastische vervanger voor de gewone suiker. Niet is het alleen lekker zoet maar het heeft ook gezonde voordelen:
- Het werkt ontstekingsremmend vanwege de hoeveelheid magnesium wat kan bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en gewrichtspijn.
- Het verlaagt je cholesterol omdat het veel vezels bevat en daardoor kan helpen om het slechte cholesterol uit het lichaam te verwijderen.
- Het boost je energie door de hoeveelheid natuurlijke suikers wat erin zit. Ja het is inderdaad suiker maar veel beter dan een snoepje of een kopje koffie.
- Het voorkomt bottenproblemen zoals osteoporose door de hoge hoeveelheid calcium en fosfor. Ter vegelijking: 85% van je lichaam’s fosfor is botten en tanden.
Na de dadels karamel krijg je een laagje pinda’s. Ik gebruik zelf ongezouten pinda’s omdat genoeg zout in de nougat en karamel zit maar ook omdat de pindakaas al zoutig is.
Hierna komt het echte werk: de yummy chocolade coating! Ik heb donkere chocola gebruikt maar je kan natuurlijk ook melk chocola gebruiken.
Het smaakt veel beter
Ik moet eerlijk zeggen dat deze vegan Snickers repen echt veel beter smaken dan de winkel versie. Het is smaakvoller en proeft ‘onbewerkt’. Je weet wel wat ik bedoel. Ik zou zeggen probeer het eens, want je gaat er zeker geen spijt van krijgen!
Ingredienten Vegan Snickers:
Nougat:
- 60 gr havermoutvlokken (vermalen tot meel)
- 50 gr kokosolie
- 3 el maple syrup
- ¼ tl zeezout
Karamel:
- 150 gr Medjool dadels
- 1½ el pindakaas
- 1 tl vanille extract
- ¼ tl zeezout
Overig:
- 30 gr geroosterde ongezouten pinda’s
- 300 gr (pure vegan) chocola
Bereiding:
- Verwijder de pitten uit de dadels en laat 10 minuten weken in heet water.
- Maak in de tussentijd de nougat en doe de havermoutvlokken in een keukenmachine en hak totdat het poederig wordt.
- Voeg de kokosolie, maple syrup en zeezout toe. Meng verder in de keukenmachine tot een pasta.
- Pak een vierkante (bak) vorm (ik heb zelf een plastic afhaalbakje gebruikt) en bedekt die met bakpapier. Doe de nougat in het bakje en druk alles goed tegen de bodem en zijkanten aan. Doe in de vriezer voor 30 min.
- Maak nu de karamel en doe de geweekte dadels samen met de pindakaas, vanille extract en zeezout in de keukenmachine (die hoef je niet schoon te maken). Hak samen tot een plakkerig geheel.
- Haal de nougat uit de vriezer en smeer de dadel karamel bovenop de nougat. Gebruik hier een spatel voor.
- Strooi de pinda’s erover en druk die goed in de karamel zodat het vast blijft zitten.
- Stop het in de vriezer voor 60 minuten.
- Zodra het hard is, snij je het daarna in repen en smelt de chocola in de magnetron met 30 secondes pauze. Elke keer even tussendoor roeren.
- Dip de repen één voor één in de chocola. Gebruik eventueel twee vorken om ze door de chocola te draaien en volledig te bedekken.
- Plaats op bakpapier en laat afkoelen in de koelkast of zet ze weer terug in de vriezer voor 60 min.
- De repen kan je invriezen of 7 dagen in de koelkast bewaren.
Zooo en nu genieten!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze Vegan Snickers gemaakt?
Dan zou ik het willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Probeer dan deze Carrot cake bliss balls
Liefs,
Ze zien er niet zo lekker uit maar ik geloof het direct dat ze niet zo bewerkt proeven als uit de winkel!
Het water loopt mij in de mond. Ik heb ze eerder voorbij zien komen. Ook de niet vegan variant. Maar deze lijkt mij ook heul erg smakelijk.
Ze zijn echt de moeite waard om zelf te maken!
Ze zien er erg lekker uit, ook al houd ik niet zo van Snickers.
Oh, ik krijg er spontaan zin in, ziet er overheerlijk uit!!!!
Lekkerste snickers ever!! Heb zo genoten toen ik ze thuis at!
Ja he?? Ik ga ze gauw weer maken!