Andijviestamppot met sambal tempeh | Plantbased Tuesday
Het begint goed koud te worden en mijn lichaam verlangt naar een winters gerecht. Zoals een pittige stamppot met een Surinaamse twist! Vandaag deel ik deze andijviestamppot met sambal tempeh met je. Het is heerlijk!
Sambal tempeh
Ik eet geen vlees dus spekjes en een rookworst waren geen optie voor deze andijviestamppot. Ik moest wat anders verzinnen! Ik besloot er een Surinaamse plantaardige versie van te maken met sambal tempeh. Yummy! Ik ben opgevoed met peper. Waarschijnlijk heb ik kennis gemaakt met pittig eten sinds ik van de borstvoeding af ben en vast voedsel eet! Ik vind het heerlijk! Deze sambal tempeh eet ik ook met rijst, brood of als bijgerecht. Je kan er in ieder geval vele kanten mee op!
Tempeh is een gefermenteerd ‘koek’ afkomstig uit Indonesië dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Het is in het Westen ook een populaire vegetarische/veganistische vleesvervanger. Het is zeer voedzaam door de hoge hoeveelheid eiwitten, is rijk aan vitamine uit de B-groep en vitamine A. Het bevat prebiotica en mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en calcium. Het is tevens vetarm en cholesterol vrij. Kortom een voedzaam en veelzijdig ingrediënt om mee te werken!
Andijvie
Wist je dat andijvie nauw verwant was met witlof? Het is lekker knapperig en je kan het op verschillende manieren eten. Deze bladgroente bevat aardig wat voedingsstoffen en vitaminen zoals vitamines A en C. Ook vind je veel mineralen zoals magnesium, kalk en ijzer in deze power bladgroente. De bitterstof is gezond voor hart en lever. Het is goed voor je haar en het helpt met afvallen.
Zo zie je maar weer dat deze andijviestamppot met sambal tempeh een power plantaardig gerecht is!
Ingrediënten Andijviestamppot met sambal tempeh:
Andijviestamppot
- 1 kg geschilde en in stukken gesneden kruimige aardappelen
- snuf zout
- 1 krop andijvie (je gebruikt waarschijnlijk maar de helft)
- 2 el plantaardige boter
- scheut plantaardige melk (ongezoet)
Sambal Tempeh
- 1 blok tempeh (250-400 gr) (in kleine reepjes gesneden. Hoe kleiner gesneden hoe krokanter de tempeh)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst of in fijne stukjes gesneden)
- 1 Madame Jeannette (fijn gesneden) – iets te pittig? Gebruik dan verse chili peper
- ½ tomaat (in kleine stukjes gesneden)
- verse laos (ca 4 cm in schijfjes gesneden)
- 2 salem bladeren (gedroogd)
- 1 el tomatenpuree
- 2 maggi blokjes
- snufje witte peper
Bereiding:
Andijviestamppot
- Kook de aardappelen gaar in 20 min in water met zout.
- Was ondertussen de andijvie goed schoon en snij in kleine stukjes.
- Giet de gekookte aardappelen af.
- Stamp samen met de boter en melk.
- Doe de andijvie erbij en pureer goed samen.
- Breng op smaak met zout en peper.
Sambal Tempeh
- Frituur de tempeh reepjes in een frituur pan of hete olie. Zet apart en begin aan de saus.
- Bak de uien lichtbruin. Voeg daarna de knoflook toe en bak samen voor 1 minuut.
- Doe de tomaat en peper erbij en roer samen.
- Voeg dan de tomatenpuree, witte peper, laos, salem blad en maggiblokjes (verkruimeld) toe. Roer alles goed samen en kook voor 1-2 minuten tot een glad geheel.
- Meng de gebakken tempeh blokjes door de saus totdat alles is bedekt.
- Als het droog is voeg je een beetje water eraan toe (niet teveel want we willen geen waterige saus).
- Kook totdat de saus in de tempeh is getrokken (ca 5 min)
- Meng 3 el sambal tempeh door de andijviestamppot.
- Serveer in een bord en strooi wat extra tempeh er boven op.
Enjoy!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze yummie Andijviestamppot met sambal tempeh gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze rucola aardappelpuree met balsamico champignons
Liefs,
More from my site
- Boerenkool smoothie met kokoswater | Plantbased Tuesday
- Teriyaki aubergine en paprika | Plantbased Tuesday
- Kerrie aardappel prei soep | Plantbased Tuesday
- Kikkererwten couscous salade | Plantbased Tuesday
- Asperges risotto | Plantbased Tuesday
- Rucola aardappelpuree met balsamico champignons | Plantbased Tuesday
Wat een super alternatief dit! Ik denk echt dat we over 100 jaar geen vlees meer zullen eten. Dan zijn alle resources volgens mij opgebruikt…en ik voel me er steeds minder goed bij ook. Dit klinkt echt heerlijk. Liefs!
Dit klinkt heerlijk. Nooit gedacht om tempeh bij de boerenkool te eten. Goed plan. Vond het altijd een beetje saaie maaltijd. Ik ga het uitproberen.
Leuke, verrassende combinatie met de tempeh. Mijn opa maakte ook vaak tempeh, maar ik had de combinatie met oerhollandse stamppot nog niet verzonnen! Leuk!
Leuke twist aan een tijdloos gerecht. Top geschreven. Ik ga nu koken:-)