Aziatische linzen sla wrap | Plantbased Tuesday
Ik word helemaal happy van dit gerecht: Aziatische linzen sla wrap. Het is makkelijk te maken, vult goed, is super gezond, erg smaakvol en heeft vrolijke kleurtjes. Zulke snacks zijn ideaal voor feestjes of wanneer je een grote groep wat lekkers te eten wilt geven.
Ik ben totaal niet opgegroeid met linzen. Ik had geen idee wat het was en wat je met dit peulvrucht kon doen. In de Surinaamse keuken domineert namelijk de Bruine Boon als peulvrucht! Linzen had vroeger tevens een stoffig imago, van het kaliber geitenwollen sokken. Gelukkig weet ik nu beter wat ik er mee kan maar ook wat de voedingswaarde ervan is. Het is super gezond en ze komen in vele kleuren: Wit, bruin, groen, rood, geel, oranje en bruin wit gespikkelde linzen. Dus keuze zat!
Linzen hebben heel veel voordelen
- Het is een eiwitten bom en helpt met het herstel van de spieren. Zeker wanneer je zoals ik continue met je lichaam in de weer bent. Het helpt trouwens ook met het ontwikkelen van spiermassa. Door de trage koolhydraten krijg je barstensvol energie en weinig dips doordat je bloedsuikerspiegel laag blijft.
- Het bevordert de gezondheid van je huid en haar (zeer belangrijk!) door de aanwezigheid van veel vitamines, mineralen, aminozuren, eiwitten en Vitamine E. De mineralen in linzen helpen ook om haaruitval te voorkomen
- Door de grote hoeveelheid B-vitamines wordt voorkomen dat er problemen aan het zenuwstelsel ontstaan. Het helpt om de zenuwverbindingen te verbeteren. Daarnaast bevorderen ze de uitscheiding van het gelukshormoon.
- Het bevordert gewichtsverlies omdat ze weinig calorieën bevatten en erg voedzaam zijn. Linzen bevat nauwelijks vet, dus ideaal als je een paar kilo’s af wilt vallen.
In zomerse sferen
De temperaturen stijgen weer. Jippie! Dan verlang ik naar zomer recepten zoals deze Aziatische linzen sla wrap. Recepten die de zomer uitstralen. Zeker wanneer het minimale effort kost! Wat zijn jou favoriete zomergerechten?
Ingredienten Aziatische linzen sla wrap:
- 1 ½ el olijfolie
- 1 rode paprika (in kleine stukjes gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 el verse gember (geraspt)
- 200 gr linzen
- 2 el soya saus
- 1 ½ el rijstazijn
- 3 el hoisin saus
- 1 el sesamolie
- 2 el ongezouten cashewnoten
- (ijsberg) slablaadjes
Toppings:
- ½ wortel (gesneden in hele dunne lucifer reepjes)
- vers gesneden koriander
- gesneden lente uitjes
- verse chili peper
Bereiding:
- Kook de linzen zoals aangegeven in de instructies (ongeveer 15 minuten in een pan met ruim water). Lek het daarna uit in een vergiet en zet apart.
- Wanneer de linzen aan het koken is, verwarm je de olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de paprika en ui samen tot zacht. (5-6 min).
- Voeg de knoflook en gember eraan toe en roer het samen. Bak samen voor 1-2 min.
- Voeg dan de linzen, soya saus, rijstazijn, hoisin saus, sesamolie en de cashewnoten er aan toe. Roer alles goed door elkaar en kook alles samen voor enkele minuten. Wanneer de vulling klaar is, laat je het 5 minuten afkoelen.
- Beleg de sla blaadjes met de vulling en maak het af met wortel, vers gesneden koriander, lente uitjes en eventueel chilipeper als je zoals ik van pittig hou!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze Aziatische linzen sla wrap gemaakt?
Dan zou ik het willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Rode linzen en paprika soep
Liefs,
More from my site
- Bruschetta met tomaten | Plantbased Tuesday
- Plantbased Tuesday: Gegrilde groente quinoa salade
- Plantbased Tuesday: gemarineerde soya tahoe
- Kerrie aardappel prei soep | Plantbased Tuesday
- Peultjes en cherry tomaten salade | Plantbased Tuesday
- Rucola aardappelpuree met balsamico champignons | Plantbased Tuesday
Hmm dit ziet er lekker en anders uit dan wat ik normaal zou maken. Ik zou de combo sla-linzen zelf niet zo snel hebben uitgekozen, maar hij lijkt me echt wel lekker. Deze ga ik zeker proberen!
Het is een heerlijk fingerfood gerecht met de sla. En een hit op feestjes!
Linzen zijn hartstikke gezond en ik eet ze echt veel te weinig, maar dit ziet er zo leuk en lekker uit, ik weet nu dat ik het gewoon weer meer moet gaan eten. bedankt voor deze tip.
Blij om te horen dat ik je geïnspireerd met een nieuw linzen gerecht. Linzen zijn inderdaad superfoods!
ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet van linzen houd. Maar het ziet er wel appetijtelijk uit.
Hahaha ik begrijp wat je bedoelt hoor. Maar door de saus smaakt het zo anders en je hebt niet eens door dat je linzen eet!
Ziet er heel lekker uit en ik eet wel eens Linzen. Die zal ik eens op mijn lijstje zetten om te proberen!
Het is een andere manier van linzen klaarmaken. Het is super lekker. Je gaat er geen spijt van krijgen!
Heb eigenlijk nog nooit linzen gegeten – maar het ziet er super lekker uit – Hoisinsaus gebruik ik ook geregeld om mijn ribbetjes te marineren 🙂
Hoisin saus gebruik ik inderdaad ook in andere gerechten. Vooral iets met wokken en mie!
Oh ziet er supergoed uit, ik hem’m alvast gepinned!
Oeh ik ben op echte vleeseter, maar dit ziet er alsnog erg lekker uit.. Het lijkt me erg smaakvol!
Hahaha ik snap wat je bedoelt. Ik was zelf een echte carnivoor, maar het is een kwestie van mindset. Je bent zo gewend om altijd aan vlees te denken dat je vergeet dat er ook andere opties zijn. De groente wereld heeft namelijk ook heel veel te bieden!
Ziet er erg lekker uit! Lijkt me wel wat tijdens de zomer, dan ben ik wel van de wat lichtere gerechten.
Dit gerecht vult ook goed maar heeft wel de frisse smaak van zomer!