Saoto soep | Plantbased Tuesday
De Javaanse saoto soep is volgens mij één van de meest populaire gerechten van de Javaanse Surinaamse keuken. Ik ben er natuurlijk mee opgevoed en ik deel hierbij het speciale recept van mijn moeder. Iedereen die mijn moeder kent weet hoe lekker deze saoto soep is!
Saoto ingrediënten
Welke Surinaamse Javaan houdt nu niet van saoto soep? Deze soep wordt vaak geserveerd als een ‘voorgerecht’ op feestjes. Dan kan het eetfeest pas beginnen want op een Surinaams feestje draait alles om eten! En lachen. En dansen. Kortom- Surinamers houden van eten en gezelligheid!
In de normale soato soep zit fijn gepluisde kipfilet, maar zoals jullie weten eet ik geen vlees. Deze saoto is zo lekker dat ik het vlees totaal niet mis! Maar er zitten ook andere ingrediënten die je normaal niet gebruikt zoals laos, salem blad en piment korrels. Deze spullen kan je trouwens in een tropische toko verkrijgen. Ik ben zelf fan van de Oriental Supermarkt. Daar hebben ze echt van alles op het gebied van Aziatische koken.
Wat moeten wij in de Surinaamse keuken zonder maggiblokjes? Die worden in bijna elk Surinaams gerecht gebruikt. Ik gebruik de maggiblokjes met mate want er zit wel E621 in zit. Een smaakversterker, die ook wel mononatriumglutamaat/MSG of Ve Tsin heet en die in bijna alle hartige voedingsmiddelen zit. Er zijn allerlei onderzoeken geweest waarin wordt beweerd dat het onder meer onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen/houden. E621 is kan schadelijk voor de hersenen zijn en heeft een eetlustverhogende werking. Vandaar dat die zak chips op moet! Maar een saoto soep eet je gelukkig ook niet elke dag!
Heb je weleens gehoord van laos? Het is familie van de gember en een belangrijke smaakmaker in de saoto soep. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum dus goed voor je sexleven! Het zou bovendien de menstruatie opwekken. Laos is tevens een bittermiddel, en deze helpen met name een gezonde spijsvertering in stand te houden. Het werkt maagversterkend en eetlustbevorderend.
Een ander ingrediënt is de salem blad. Het wordt ook weleens “Indonesische laurier” genoemd. De smaak is citroenachtig en je kan ze vers, gedroogd of bevroren kopen.
Tegenwoordig kan je kant en klare saoto mixjes halen ( een combi van kleine patatjes en mie, maar vroeger maakte mijn moeder ze zelf. Daar was ze dan de hele dag mee bezig en was saoto echt alleen voor speciale gelegenheden. Ik moet er niet aan denken om zelf de kleine patatjes te snijden en te bakken!
Afmaken met sambal ketjap
Saoto soep is helemaal af met sambal ketjap. Je kan kant en klare saoto peper kopen maar ik heb van mama geleerd hoe ik sambal ketjap kan maken en volgens mij zijn die ook veeeeel lekkerder.
Je hebt één Surinaams peper nodig (ook wel adjuma genoemd). Doe dat in een vijzel en pers fijn. Voeg een knoflookteentje toe en pers samen. Voeg snufje zout en ketjap manis. Voila! Zo gemaakt en heeeeel lekker!
Ingrediënten Javaanse Saoto Soep
- 3 ltr water
- 12x maggiblokjes (ze zijn per twee verpakt)
- 50 gr verse laos (in schijven gesneden)
- 6 blaadjes gedroogde salem blad
- 10 pimentkorrels
- 1 groentebouillon
- 3 el gebakken uien (kant en klare)
- ½ tl witte peper
- 1 ui (geschild en in kwartjes gesneden)
- 8 takken selderij (heel laten)
- 4 teentjes knoflook (geschild maar heel laten)
- snufje zout
Overig:
- gekookte rijst
- saoto mix
- verse selderij (fijn gesneden)
- gebakken ui
- taugé
- sambal ketjap
Bereiding
- Doe het water in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten voor de soep eraan toe om de saoto bouillon te maken.
- Roer alles samen en laat koken. Zet dan op laag vuur en laat sudderen voor 20-30 minuten om het in te laten trekken.
- Wanneer de bouillon getrokken is serveer je de saoto soep in een kom.
- Schep eerst de rijst op de bodem, dan de saoto mix, een klein handjevol taugé en maak af met selderij en gebakken uien.
Hou je van pittig? Maak het dan af met sambal ketjap (beschrijving hierboven)
Geniet ervan!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze Saoto soep gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Vegan Tom Kha Kai Soep
Liefs,
More from my site
- Kerrie aardappel prei soep | Plantbased Tuesday
- Plantbased Tuesday: Bloemkool kurkuma soep
- Rucola aardappelpuree met balsamico champignons | Plantbased Tuesday
- Geroosterde pompoen wortelsoep | Plantbased Tuesday
- Vegan omelet | Plantbased Tuesday
- Aardappel prei soep met verse croutons | Plantbased Tuesday
Ik heb vandaag deze saoto soep gemaakt. En het was echt heerlijk. Zo genoten en super makkelijk om te maken!!
Blij te horen dat je ervan hebt genoten!
Ja heerlijk he? Ik kan het wel elke dag eten!
Op basis van de foto wil ik het graag proeven! Ik ga het recept onthouden, want het lijkt me ook nog eens gezond.
Ja en ook erg lekker!
heerlijk!! wij eten dit elke 2 weken maar ja dan wel gewoon met kip 😉
Mijn familie ook hoor. Soms eet ik het met een gekookt eitje (niet veganistisch maar dat vind ik af en toe wel lekker erbij)
wat leuk dit recept. zeker jet proberen waard
Ziet er lekker uit. Vroeger at ik regelmatig soto als ontbijt en lunch. Je kunt op het straat kopen.
Hmmmm yummy! Dan zou ik het de hele dag eten!
Oh, nou heb ik weer honger…. Saoto soep, hier is iedereen er dol op… Je gebruikt geen citroengras? Ik heb geleerd dat dat erbij hoort (heb bijna 12 jaar in Suriname gewoond)
Aaah wat leuk! Mis je Suriname? Dit is het recept van mijn mama en zij gebruikt geen citroengras. Maar laos gebruiken we wel.
Het was het favoriete gerecht van mijn moeder, ze maakte het regelmatig en ik vond het helemaal niks als kind haha. Soep sowieso. Denk dat ik het nu veel meer zou waarderen.
Hahaha vanwege de tauge? Probeer het maar eens een keertje weer. Het zal nu misschien anders smaken!
Ik hou echt van saoto soep! Alleen tauge daar in tegen vind ik echt smerig haha.
Haha mijn dochter heeft dat ook. Het heeft ook een raar structuur. Je kan het ook met fijngesneden verse spitskool reepjes eten. Als mijn moeder geen tauge meer in huis had gebruikte ze dat. Lekker krokant als tauge.
Ik lust geen tauge dus die zou ik er dan zeker uit halen maar voor de rest lijkt het me lekker
Het is ook lekker met de andere vullingen!
Oeh, dit lijkt me een erg lekker soepje! Helemaal met dit koude/natte weer.
Ja echt een comfort soepje!