Zoete aardappel frietjes | Plantbased Tuesday
Tegenwoordig vind je zoete aardappel frietjes op restaurant menu’s en I love it! Het is een veelgebruikte ingredient voor de plantaardige eter. Ze zijn gezonder dan de gewone frietjes en ook nog glutenvrij. Zoals je weet hou ik van gemakkelijke gerechten en simpeler dan dit kan bijna niet. Je snijdt de zoete aardappelen in reepjes, voeg de rest van de ingrediënten toe, 20 minuten in de oven en BAM…klaar!
Voordelen van de zoete aardappel
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar worden nu wereldwijd geteeld. Het wordt ook weleens bataat genoemd en is een knolgewas. Het is trouwens geen familie van de gewone aardappel. De zoete aardaardappel heeft veel gezondheidsvoordelen:
- Het bevat veel vezels en zorg dus voor een goed verzadiging.
- Het bevat vrij weinig calorieën. Wist je dat een middelgrote, gebakken zoete aardappel met huid slechts 103 calorieën bevat?
- Een middelgrote zoete aardappel biedt meer dan 400 procent van je dagelijkse behoefte van vitamine A
- Eén portie gebakken zoete aardappel zorgt voor al bijna de helft van je dagelijkse vitamine C-behoefte.
- Het heeft een relatief laag glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel consistent blijft.
Veelzijdig
Buiten zoete aardappel frietjes maken kan je veel meer met deze veelzijdige groente. Je kan ze grillen, er aardappelpuree van maken, of maak er een heerlijke soep van. Snij dikke schijven en rooster ze in de grill en beleg met avocado of humus. In een vegan thai curry zijn ze ook super yummie!
Benodigdheden Zoete aardappel frietjes:
- 2 el olijfolie
- 2 grote zoete aardappelen (in repen van 0,5 cm gesneden)
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 el mazeina
- 1/2 tl zeezout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 210° graden.
- Meng de frietjes met de olie en zorg dat alle repen bedekt is met de olie.
- Strooi de maizena over de frietjes tot volledig bedekt.
- Voeg de kruiden behalve zout eraan toe en meng het goed samen.
- Bedek de bakplaat met bakpapier en spreid de frietjes over de bakplaat.
- Doe in de oven voor 20 min en zorg dat je ze af en toe omdraait.
- Wanneer de frietjes uit de oven zijn, strooi dan de zeezout erover.
- Dip de frietjes in heerlijke vegan mayo.
Enjoy!
Heb je de zoete aardappel frietjes gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze spruitjes met zoete aardappel en pecannoten
Liefs,
Oké, het ziet er wel heel erg lekker uit. Maar ik houd toch meer van de normale patat.
Ja ik vind het erg lekker. Niet in plaats van ‘gewone’ aardappelen maar fijn om af te wisselen.
Mjam, ik krijg er meteen zin in! Lekker van die frietjes. Ik ben benieuwd naar de smaak.
Deze zien er super lekker uit! Wat een goed idee om ze zo klaar te maken, ik onthou het even want hier in huis zijn de kinderen super blij als ik patatjes van zoete aardappel op tafel zet.
Zijn ze slap? Bij mij altijd slap, niet knapperig! Lekker zoete aardappel. Vroeger at ik hem gewoon rauw, ook lekker! Mijn moeder gebruik dit voor karedok/petcel saus maken
jammie, hier krijg ik trek van. en misschien kan ik ze zelfs wel maken als not keukenprinses!
Dol op zoete aardappel. Bij mij blijven de frietjes alleen altijd wel erg soppig.
Daar heb ik nu eens ZO VEEL zin in! Heb je receptje al doorgestuurd naar mijn vriend voor vanavond 😉
Ziet er echt heerlijk uit!
Hmmmm hier ben ik echt dol op! Deze zien er ook heerlijk uit zeg!