Geef je eigenwaarde een boost met deze levensregels
Herken je dat? Dat je er elke keer toch intrapt wanneer je iemand graag wilt geloven? Ook al weet je dat die persoon niet helemaal eerlijk is? Waarom doen we dat eigenlijk? Omdat je hoop hebt en wilt blijven geloven in een positieve uitkomst. Maar het niveau van eigenwaarde speelt ook een rol daarin. Heb jij enig idee hoeveel jij waard bent ? Kan je het uitdrukken in geld of spullen? Is het überhaupt wel mogelijk om het uit te drukken?
Ik ben een groot fan van Stephen Covey en hij heeft een fantastisch metafoor over onze persoonlijke relaties met mensen. Namelijk De Emotionele Bankrekening. In principe houdt dat in dat we een emotionele bankrekening hebben met familie, vrienden, collega’s en/of partner. Als het goed is begin je met een neutrale balans aan een relatie. Zoals bij iedere bankrekening wordt er geld gestort of geld opgenomen. Maar hier draait het niet om monetaire valuta, maar om emotionele valuta.
Deze bijzondere bankrekeningen hebben allemaal te maken met vertrouwen. Wanneer we emotioneel geld op iemands bankrekening storten door oprecht te zijn, te helpen en er te zijn in slechte tijden, wordt de waarde in vertrouwen en liefde groter. Er is ruimte om fouten te maken en voor vergiffenis. Nemen we echter elke keer geld op door te liegen, bedriegen en door onbetrouwbaar gedrag dan komt de rekening in het rood te staan. Er ontstaat bitterheid en wantrouwen. Wil je positieve relaties, dan voorkom je dat je in het rood komt te staan!
Emotionele bankrekening met jezelf
Maar hoe is het gesteld met de emotionele bankrekening met jezelf? Hoe is de relatie met je eigen ik? Ben je eerlijk tegenover jezelf, beschaam je het vertrouwen in jezelf niet en kom jij je innerlijke afspraken na? Blijf je zodanig dichtbij jezelf dat je bankrekening jou een ‘eigenliefde miljonair’ maakt? Dan heb je een happy life!
Of accepteer je of doe je dingen die eigenlijk niet bij je passen? Maak je beloftes met jezelf maar je wilt of kunt het niet nakomen? Dan blijf je emotioneel geld opnemen en komt jouw zelfvertrouwen in het rood te staan.
Ik heb zelf in het verleden dingen geaccepteerd in een relatie die totaal niet bij mij paste. Maar wij mensen zijn echte vreemde wezens! Wij hebben de neiging om situaties dusdanig goed te praten in ons hoofd totdat het uiteindelijk een acceptabel niveau bereikt. En zo blijven we ons zelf voor de gek houden en kunnen we alles recht praten wat krom is. Wat blijft er dan nog over van onze eigenwaarde?
Sociale setting
Gelukkig leven wij in een sociale setting waarin het min of meer meetbaar is, want juist door het leven met andere mensen is het heel belangrijk maar ook erg moeilijk om je eigenwaarde hoog te houden. Het bepalen van je eigenwaarde begint bij bewustwording van je ware zelf.
Heb je heldere principes omdat jij weet wie jij bent? Dan heb jij een duidelijk beeld van wat jouw ‘prijskaartje’ is en ben je minder gevoelig voor bedreigingen die jouw eigenwaarde kunnen doen dalen. Jij bent iemand die uitgaat van zijn eigen kracht, moeilijk te manipuleren is en niet makkelijk beïnvloedbaar is.
Zijn jouw principes echter vaag, heb je een ruggengraat van een garnaal en valt er makkelijk aan jouw principes te toornen? Door twijfel te zaaien en manipulatie kunnen jouw principes makkelijk aan het wankelen worden gebracht. En zo kom je in een neerwaartse spiraal waarin je eigenwaarde blijft dalen. De gevolgen:
* angst en emotionele onrust
* neiging tot negativiteit
* je verwacht weinig van het leven
* lief voor anderen, maar heel slecht voor jezelf
* geen vertrouwen in jezelf
Kortom je doet jezelf te kort en je verdient veel meer dan dit!
Onderschat niet het belang van een hoge eigenwaarde. Het beïnvloedt namelijk jouw gedrag en gedachten in alle facetten van je leven. Het is het verschil tussen succes of falen en in angst of vrij leven. Leer je eigenwaarde hoog te houden met deze twee krachtige levensregels:
1. Weet wie jij bent
We willen allemaal een gelukkig leven met innerlijke rust en dat krijg je door eerst jezelf te leren kennen. Geef en gun jezelf de tijd om te ervaren wat bij je past. We hebben het hier niet over een persoonlijkheidstest of wat jouw familie geschiedenis is. Nee, het gaat hier om iets veel groter. Het gaat om je kern. Wat doet jouw hart sneller kloppen of wat zuigt juist energie uit je? Waar raak je door geïnspireerd of waar gruw je van?
Wees eerlijk naar jezelf toe. Niet om kritisch te zijn maar om alle aspecten van je eigen ik te belichten.
Soms heb je een trauma of een heftige situatie nodig om er achter te komen wie je bent. Mijn eigen innerlijke zoektocht was intens. Een scheiding is al erg genoeg, maar toen mijn kinderen en ik ook nog ons huis verloren en wij geen dak boven ons hoofd hadden, kwam ik in een emotionele tornado van angst, frustratie en onzekerheid terecht. Door de zware verantwoordelijkheid die ik als alleenstaande moeder voelde, zag ik in dat ik met kalmte en veel geduld emotionele stabiliteit in hun leven moest brengen. De situatie dwong mij om in mezelf te duiken en niet teveel over te laten aan ongeleide emoties. Door mijn drang naar rust en stabiliteit ging ik alle innerlijke gevechten met mezelf aan. Ik wilde hoe dan ook al mijn zelf saboterende gedachten ombuigen naar positieve en daadkrachtige gedachten. Deze intense zoektocht heeft mij laten inzien wie ik ben en wat bij mij past. Het bracht mij terug naar mijn intuitie en ik kreeg daardoor een helder beeld over mijn principes. Eerlijkheid naar jezelf toe is jouw medicijn om de wonden te verzorgen en te laten helen.
2. Vasthouden aan jouw principes
Tijdens mijn innerlijke zoektocht ontdekte ik ook wat mijn principes waren. Maar wat zijn principes eigenlijk? Heel simpel: het zijn levensregels of overtuigingen, die jou sturing in het leven kunnen geven en waar jij je het gelukkigst bij voelt. Dan zou je denken dat het toch easy peasy moet zijn om je eraan te houden? Nou, dat blijkt vaak in de realiteit toch moeilijker dan verwacht! Wij praten namelijk graag dingen goed voor onszelf zodat wij toch komen tot een (op het eerste gezicht) gewenst resultaat. Maar hoe vaak heb jij je intuïtie genegeerd in de hoop dat de ander verandert of door de situatie goed te praten? Hoe vaak ben je bij jezelf weggelopen door bepaalde situaties te accepteren terwijl je eigen ik schreeuwde om actie te ondernemen? Trap er niet in. Blijf dichtbij jezelf. Dat betekent vaak dat andere mensen jouw keuzes niet zullen begrijpen, omdat zij vanuit hun eigen referentiekaders denken. Hou je eigenwaarde hoog door aan je principes vast te houden.
Een hoge eigenwaarde helpt jou door slechte tijden te brengen en brengt helderheid in je leven. Het is tevens jouw beste vriend en sterkste wapen. Doordat jij jezelf met respect, liefde en oprechtheid behandelt, zullen anderen dat ook doen.
“The worst loneliness is to not be comfortable with yourself.”
― Mark Twain
Liefs,
Responses