Waarom Pilates de beste basis voor alle sporten is

pilates-als-basis | strongbody.nl

Pilates is de beste basis voor alle sporten. Of je nu voetballer, wielrenner, tennis speler of golfer bent. Veel sporters voegen tegenwoordig Pilates toe aan hun trainingsschema omdat het één van de meest uitgebreide bewegingsvorm is waarin je een gerichte full-body workout krijgt. Sporters genieten veel voordelen van Pilates omdat het hun prestaties in andere sporten verbetert. Pilates focust zich namelijk op de fundering van het lichaam: ademhaling, flexibiliteit, (romp) stabiliteit, postuur, coördinatie en balans.

Ongeacht welke sport je beoefent, vaak richten de trainingen zich op herhaal oefeningen om verschillende spiergroepen te versterken. Dit kan ten koste gaan van bijvoorbeeld flexibiliteit en kracht in andere delen van het lichaam. Om optimaal te kunnen presteren is het het essentieel om het lichaam te bekijken vanuit een total body perspectief waarin een connectie wordt gemaakt tussen lichaam en geest.

Dieren als inspiratie

Joseph Pilates, de grondlegger van deze bewegingsvorm, was deels geïnspireerd door hoe dieren zich bewegen en enkele oefeningen zijn zelfs vernoemd naar dieren zoals The Cat, Swan, Elephant, Seal en Frog. Hij raakte vooral geïntrigeerd door de kat die zich elegant en gecoördineerd beweegt. Hij observeerde graag dieren en besefte dat ze geen gewichten heffen om sterker te worden en dus bewust geen specifieke spiergroepen zoals bijvoorbeeld de biceps dominanter maken. Hun kracht halen ze uit hun stabiliserende spieren en niet uit de oppervlakkige spieren. .

Transversus Abdominis

De Pilates methode heeft zes principes:

  • Centrering
  • Concentratie
  • Controle
  • Ademhaling
  • Precisie
  • Flow

Bij Centrering ligt de focus tijdens de oefeningen op de core of powerhouse en om de oefeningen correct uit te voeren hebben we de Transversus Abdominis (TA) nodig.

Pilates als basis | strongbody.nl
De TA is de diepste buikspier en één van de belangrijkste stabiliserende spieren voor de lage rug en heupen. Het is net als een inwendige corset. De TA wordt bij elke Pilates oefening bewust geactiveerd en helpt met de juiste Pilates ademhaling. Het is verbonden met andere stabiliserende spieren zoals de bekkenbodem. Ik zeg ook altijd tegen mijn (vrouwelijke) leerlingen dat je de je core moet zien als een body stocking: je stabiliseer niet alleen je corset maar ook je bekkenbodem.

Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat bij rustige dagelijkse activiteiten 30% contractie van de TA nodig is om de rug te supporten . Wordt het lichaam zwaarder belast dan moet de TA dus harder werken.

Pilates de beste basis voor andere sporten

Een sporter die het optimale uit zijn lichaam wilt halen bekijkt zijn lichaam vanuit verschillende perspectieven: coördinatie, balans, snelheid, beweeglijkheid, kracht, flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen. Wat we missen in het rijtje is cardio training. Richt je hiervoor op een sport waar je hartslag omhoog van gaat en combineert dat met Pilates. Welke sport je ook doet: Pilates heeft enorm veel voordelen wanneer je het in je trainingsschema toevoegt:

  • Minder kans op blessures
  • Snellere revalidatie
  • Verbetering van ademhalingstechnieken
  • Je wordt flexibeler
  • Je verbetert je balans
  • Je verbetert je coördinatie

Pilates is mijn grote liefde maar ik vind andere sporten zoals Bodyshape ook heel leuk om te doen! Dan train ik met gewichten en ligt de focus op de grote spieren. Oefeningen zoals squats, lunges, mountain climbers behoren tot mijn favorieten en ik merk dat een sterke core ontzettend goed helpt om de bewegingen correct uit te voeren waardoor ik nauwelijks geblesseerd raak.

pilates als basis

Wat voor resultaten kan je als sporter verwachten van Pilates?

  • Je rent harder
  • Je zwemt harder en meer gestroomlijnd
  • Je springt hoger
  • Je leert je lichaam beter kennen
  • Je slaat krachtiger
  • Je wendbaarheid wordt groter

Tot slot wil ik zeggen dat je door Pilates meer bewustzijn, focus en controle over je lichaam en geest leert te ontwikkelen. Je krijgt meer controle over je subtiele bewegingen en deze bijzondere connectie zal jou en je sport prestaties naar een volgende level helpen.

pilates als basis | strongbody.nl

Wil je een keer kijken of Pilates de beste basis voor jouw sportprestaties zijn? Doe dan mee met mijn online Pilates workouts. Elke laatste vrijdag van de maand plaats ik een nieuwe workout dus abonneer om mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven!

Ready to do some Pilates? Let’s goooooo!

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Wil je ook dagelijks in beweging blijven met Pilates maar je weet niet wat je moet doen of hoe je moet beginnen? Ben je toe aan wat structuur en routine? En wil je op een laagdrempelige manier weer vertrouwen krijgen in je lichaam? Neem dan een kijkje op mijn Membership Platform Team Strongbody.

yvette sports | strongbody.nl

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Klopt helemaal! Ik doe nu een jaar Pilates en ik merk echt een gigantisch verschil in mijn lichaam.

  2. Ik denk dat ik hier ook maar mee beginnen, alleen ik kan zulke dingen zo moeilijk volhouden. Elke dag wandelen of fietsen vindt ik heerlijk, maar om hier even wat minuten aan te besteden elke dag zou ik moeilijk vinden

    1. Het heeft allemaal te maken met een beetje discipline. Misschien met 1-2 keer in de week beginnen? Als dat goed gaat, kan je het uitbreiden naar meerdere keren.

  3. Zou ik wel eens willen proberen, ik ben namelijk zo stijf als een hark en echt helemaal niet flexible 😀

    1. Beetje bij beetje kan je flexibel worden. Lief voor je lichaam blijven maar wel met een plan. Je kan elke avond voor het slapen gaan beginnen met rekken en het steeds uitbreiden.

  4. Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden kennis maakte met Pilatus en heel erg geïnteresseerd was. Vind het zo’n mooie sport! Helaas is mijn lichaam te zwak hiervoor en heb ik iets in mijn lichaam wat mij ziek maakt als ik ga sporten (inspanningsintolerantie).. ik vind het best pittig om van een sportief meisje naar een ‘passief’ meisje te gaan. Ik heb mij er wel bij neer gelegd. Maar als ik zo’n inspirerende post zie gaat het toch altijd weer kriebelen

    1. Wat heftig voor je Linda! Inspanningsintolerantie…daar heb ik nooit van gehoord. Wat moet dat frustrerend voor je zijn. Kan je wel een beetje sporten?