Gepofte zoete aardappel met chili | Plantbased Tuesday

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Dit recept voor een gepofte zoete aardappel met chili is niet alleen makkelijk om te maken, maar is nog ook erg voedzaam. Heb je geen zoete aardappel in huis? No problemo! De chili is ook heerlijk met rijst!

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Hmmmm yummy, gepofte zoete aardappelen zijn zo lekker. Wist je dat je er nauwelijks wat voor hoeft te doen? Goed boenen, prik er een paar gaatjes in, gooi ze vijfenveertig minuten in de oven en klaar is Mr Sweet Potato! Gevulde zoete aardappels zijn momenteel populair omdat je ze op verschillende manieren kunt vullen- Of het nu met een Griekse, Japanse, Spaanse of met een Arabische twist is. Ze zijn allemaal verrukkelijk! De chili vulling staat vandaag in de spotlight.

Zoete aardappel heeft een lage glycemische index

De zoete aardappel – ook wel bataat genoemd- is er in verschillende tinten geel, oranje, paars en wit. Ondanks dat ze zoet zijn hebben ze een lage glycemische index (40) wat betekent dat de suikers langzaam in het bloed wordt opgenomen. Daarmee hou jij je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je veel minder last van schommelingen. Voeding met een lage (onder 50) glycemische index geeft je een langer verzadigd gevoel en een stabiel energieniveau.

Chili sin carne

Iedereen kent de benaming chili con carne. Letterlijk betekent het ‘chili met vlees’. In mijn gerecht zit geen vlees en dus noemen we het chili SIN carne. Er doen verschillende verhalen en mythes de ronde over de oorsprong van de chili. Wat we wel zeker weten is dat in de jaren 1880 op een markt in San Antonio (VS) chili verkocht werden door ‘chili queens’. Deze schotel werd al snel door heel Verenigde Staten beroemd en werd zelfs in 1893 tentoongesteld op de World Expo in Chicago.

De populariteit steeg begin twintigste eeuw toen de eerste chili eettenten in Texas werden geopend en zich verspreidden over de hele Verenigde Staten. Eind jaren twintig was er in iedere stad of dorp wel een chili eettent te vinden. Er wordt zelfs beweerd dat de chili door de goedkope ingrediënten veel Amerikaanse inwoners van verhongering heeft gered tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig.

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Supergezond en erg lekker

Je wordt niet alleen vrolijk van de kleurtjes van dit gerecht maar het is ook nog een supergezonde snack die goed vult. Deze gepofte zoete aardappel met chili is erg voedzaam. In de zoete aardappel zitten veel vitamines, mineralen en vezels. Vooral de belangrijke vitamines A, C, B5, B6 en E zijn ruimschoots aanwezig. De kidney bonen in deze chili bevatten veel plantaardige eiwitten, zijn erg vezelrijk en werken cholesterolverlagend. Ontzettend gezond dus!

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Gepofte zoete aardappel met chili | strongbody.nl

Ingrediënten Gepofte zoete aardappel met chili

  • 2 grote stukken zoete aardappels
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 wortel (in kleine stukjes gesneden)
  • ½ el komijn
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilipoeder
  • snufje cayenne poeder
  • blik kidneybonen (gezeefd maar niet gewassen)
  • 3 tomaten (in kleine stukjes gesneden)
  • kleine blik maiskorrels (gezeefd maar niet gewassen)
  • 50 ml water
  • snufje zout en peper

Toppings

  • Verse koriander
  • Jalapeno
  • Verse limoensap

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappels goed schoon en prik gaatjes (6-8 stuks) met een vork of mes in de aardappels.
  3. Doe bakpapier op een bakplaat en plaats de aardappels erop.
  4. Bak ze in 45 min gaar.
  5. Maak in de tussentijd de vulling klaar.
  6. Doe scheutje heet water of 2 el olijfolie in een pan. Voeg de uitjes toe en bak ze lichtbruin. Als je olievrij wilt bakken, bak de uitjes dan met heet water. Voeg elke keer heet water toe wanneer de bodem droog wordt.
  7. Voeg de knoflook, wortel en kruiden toe en bak samen mee. (Voeg water toe als het begint te plakken)
  8. Doe de kidneybonen, tomaten, mais en 50 ml water toe in de pan en roer samen.
  9. Breng alles tot kook en kook daarna op laag vuur totdat de wortels zacht zijn. Roer af en toe om te voorkomen dat het aan gaat branden en gooi zo nodig beetje water bij.
  10. Snij de aardappels doormidden en doe de chili vulling erboven op.
  11. Maak af met jalapeno. verse koriander en versgeperste limoensap.
  12. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze gepofte zoete aardappel met chili gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Zoete aardappel frietjes

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *