Aubergine in tomatensaus met couscous | Plantbased Tuesday
Ik vind aubergine heerlijk. Mijn moeder kookte het op z’n Surinaams thuis met peper en zoutvlees. Dat plakkerig, zacht gekookte vruchtvlees is zooo yummy! In dit plantaardig recept combineer ik de aubergine in tomatensaus met couscous.
De aubergine is een eenjarige plant en komt van oorsprong uit Myanmar . In de middeleeuwen werd het door de Arabieren in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Vanuit Spanje veroverde de aubergine vanaf de vijftiende eeuw Europa terwijl het in China en India al duizenden jaren bekend is. In de Verenigde Staten wordt het ook wel eggplant genoemd omdat het oorspronkelijk van toepassing op de witte variëteiten was. In Nederland en België hebben de aubergines meestal een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. Je kan de aubergine op verschillende manieren klaarmaken. Zoals deze teriyake aubergine en paprika gerecht bijvoorbeeld.
Dit gerecht kan je ook eten met rijst maar voor deze keer heb ik het gecombineerd met couscous. Wat een makkelijk product om mee te werken he? Heet water erbij en klaar is kees!
Benodigdheden Aubergine in tomatensaus met couscous:
- 2 aubergine (in dunne plakjes gesneden)
- olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 3 knoflook teentjes (geperst)
- ¼ tl chilivlokken
- 1 blik tomatenblokjes
- snufje kaneelpoeder
- ½ tl zeezout
- gesneden verse peterselie
- Couscous (maak volgens instructies)
- fijngesneden verse munt
- gedroogde cranberries (handjevol en in kleine stukjes gesneden)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Gebruik voor het bakken een bakpan met een dikke bodem. Zelf heb ik mijn Le Creuset bakpan gebruikt. Verwarm er 2 el olijfolie in en bak de aubergine plakjes gaar.
- Voeg er elke keer olie aan toe om het niet aan te laten branden. Haal de aubergine uit de pan en zet apart.
- Gebruik dezelfde pan om de ui in te fruiten. Voeg de knoflook, chilivlokken, zeezout eraan toe en kook samen voor 2 min.
- Schenk de tomatenblokjes in de pan en kook samen voor 5 min.
- Voeg de aubergine plakjes er aan toe en roer ze samen. Zorg dat alle plakjes bedekt zijn met de tomatensaus.
- Bedek de pan met aluminiumfolie en doe in de oven voor 30 min.
- Maak ondertussen de couscous volgens instructies klaar en voeg de verse munt en cranberries eraan toe.
- Serveer de couscous met de aubergine en maak af met verse peterselie.
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram
Heb je deze Aubergine in tomatensaus met couscous gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze kikkererwten couscous salade
Liefs,
ik wil dit wel een keer proberen!! heb het redelijk vaak voorbij zien komen dus moet het gewoon een keer maken maar dan zonder de couscous
Lijkt me wel lekker, maar voor mij dan wel met wat vlees erbij of misschien moet ik er een vegetarische vleesvervanger bij proberen 🙂
Dit lijkt me heerlijk. Zo erg als ik aubergine haatte als kind, zo heerlijk vind ik het nu!
Het water loopt me in de mond, wat ziet dat er lekker uit. Ik zou willen dat ik het kon bestellen!
Oeh, aubergine met couscous is lekker, of ik het met tomatensaus ook lekker vind is een tweede. Ik wil het best eens proberen
ik eet eigenlijk nooit aubergine. Moet ik eens proberen! Couscous is in ieder geval lekker 🙂
Dit lijkt me heerlijk om van die verse turkse puntjes in te dippen
Ik lust dus geen naubergine en in alle recepten met aubergine, vervang ik dat doorgaans met courgette,. Mousakke van courgette is heel lekker, maar met aubergine lust ik het echt niet. Ik vermoed dat dit ook zoiets zal zijn, want verder lijkt het me overheerlijk. 😉